Publicitat
Societat · 19 d'Octubre de 2016. 14:18h.

El Parlament anul·la els judicis del franquisme malgrat no tenir competències

Forcadell afirma que seria "molt greu" que el Govern espanyol recorregués

El Parlament anul·la els judicis del franquisme malgrat no tenir competències

Víctimes del franquisme amb diputats i membres del Govern

El Parlament ha donat aquest migdia via lliure perquè la cambra continuï tramitant la proposició de llei de JxSí, CSQP i la CUP de reparació jurídica de les víctimes del franquisme, ja que la iniciativa ha superat el debat de totalitat.

La cambra continuarà tramitant en comissió la proposició de llei de reparació jurídica de les víctimes del franquisme, presentada conjuntament per JxSí, CSQP i la CUP, encara que hi ha dubtes que el Govern no la recorri per inconstitucional.

La mateixa presidenta del Parlament, Carme Forcadell, en declaracions a la premsa,  ha manifestat que "no crec que ho facin, seria molt greu, no només en l'àmbit d'Espanya, sinó de tot el món".

Tant a l'inici com al final del debat, els diputats han homenatjat dempeus i amb forts aplaudiments les víctimes del franquisme, algunes d'elles presents al saló de sessions, a la llotja de convidats i la tribuna de públic.

En total hi havia una vuitantena de persones entre víctimes, familiars i representants d'entitats que promouen la recuperació de la memòria històrica, entre les quals el nebot del president Companys; les germanes de Salvador Puig Antich; els fills de Manuel Carrasco i Formiguera i Lluís Serra i Giribert, l'alcalde del Prat afusellat el 1939, i els presidents de la Comissió de la Dignitat, Josep Cruanyes, de l'Associació pro Memòria als Immolats per la Llibertat de Catalunya, Pere Fortuny, de l'Associació d'Ex presos de Catalunya, Enric Pubill, i de l'Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica de Catalunya, Manuel Perona.

La proposició de llei declara nuls i sense cap efecte jurídic tots els consells de guerra sumaríssims, i les sentències corresponents, instruïts per causes polítiques a Catalunya pel règim franquista. A més, preveu que el departament de justícia emeti un certificat de nul·litat del procediment i la sentència corresponents.

Publicitat
Publicitat

11 Comentaris

Publicitat
#10 Jax el boletaire, Vic , 20/10/2016 - 23:49

Deberia tambien anular los de la Inquisicuon, los de Companys perdon los de este santo no y los de la Haya.

#9 pepe.----, andorra, 20/10/2016 - 14:20

entonces lo q le paso a Hedilla como queda? fue una victima del franquismo? Al menos, mientras estan entretenidos con el pasado, el q les interesa claro, a los demas los dejan en paz con sus otras neuras.

#7 Jep Sindreu, Barcelona, 19/10/2016 - 18:25

Podrien anul·lar les multes que varen posar a la gent que varem protestar contra els peatges d'autopistes . Això si que ho poden fer-ho tret que no li vulguin fer un lleig a les concessionàries a les quals li van ampliar les seves concessions amb premeditació i per a vergonya de Catalunya.

#7.1 pepe., andorra, 20/10/2016 - 14:33

por eso la lian parda con el rollo separata, asi no han de dar explicaciones de estas cosas y de pq en Cataluña y por culpa de ellos, hay q pagar mas q el resto de los españoles por circular por vias rapidas. Q el problema no esta en Madrid, esta en la diagonal, en las torres de mordor....

#6 pedro Martín gonzalez, Sabadell, 19/10/2016 - 18:08

Propongo al Parlament que anulen el impuesto de la renta y el iva. Da igual si tienen o no competencias, a mí me conviene.

#5 Aníbal, bcn, 19/10/2016 - 17:29

Supongo que los 9.000 asesinatos cometidos en Cataluña entre 1936 y 1939 seguirán en el limbo para este parlament. Esas víctimas no cuentan y las fosas comunes donde se encuentran sus restos tampoco existen.