Publicitat
Societat · 14 d'Octubre de 2009. 19:50h.

El Parlament prohibeix les 'happy hours'

La nova llei de Salut Pública prohibeix la promoció de begudes alcohòliques

El Parlament prohibeix les 'happy hours'

Artur Mas felicita la consellera de Salut, Marina Geli, després de l'aprovació de la llei (foto: Xavier Prat)

El ple del Parlament ha aprovat per unanimitat (129 vots a favor) aquest dimecres la llei de Salut Pública, que prohibeix la promoció de begudes alcohòliques i les happy hours. La norma té per objectiu ordenar les actuacions, les prestacions i els serveis en matèria de salut pública establerts per la llei d'ordenació sanitària, per tal de garantir la vigilància de la salut pública, la promoció de la salut individual i col·lectiva, la prevenció de malalties i la protecció de la salut.
 
La consellera de Salut, Marina Geli, ha destacat la importància d’aquesta llei en el context actual de crisi, i ha dit que aquesta “és la llei més important des del 1990”, i que “aquesta reforma era totalment necessària" i que "les lleis anteriors ja són antecedents”.

Ha afegit que aquesta “és una llei en positiu” que busca “enfortir i protegir la salut pública”, que fixa les prestacions i els serveis que ha de donar el sistema sanitari públic, i incorpora, dins el catàleg prestacions, entre altres, el suport per deixar de fumar, els plans de promoció de l’exercici físic i de l’alimentació saludable, i la promoció d’entorns saludables.

La llei també inclou la vigilància i el control dels establiments alimentaris, les aigües de consum, la legionel·losi, els brots epidèmics, les alertes sanitàries, i els plans de prevenció arran de la grip o les onades de calor.

A més, adopta algunes mesures molt concretes, com la prohibició de la promoció de begudes alcohòliques a bars, restaurants i discoteques, i les promocions happy hours, també anomenades 2x1. La nova llei crea l’Agència de Salut Pública de Catalunya, que s’ha d’encarregar de tots aquests serveis.
 
El text final incorpora algunes esmenes que els grups de l’oposició mantenien vives a l’articulat del text i que finalment els grups del Govern han transaccionat amb CiU, el PPC i el grup mixt. Les esmenes incorporades es refereixen a l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària, que es configura “com una àrea especialitzada de l’Agència de Salut Pública”, i als sistemes de formació i recerca en salut pública, que s’haurà de promoure, “d’acord amb l’article 193.2 de l’Estatut, amb accions de projecció exterior".

Publicitat
Publicitat

3 Comentaris

Publicitat
#3 Aitor, L'H, 15/10/2009 - 15:09

És una urgència nacional foragitar els pijoprogres lliberticides del poder i per sempre.

#2 Aitor, L'H, 15/10/2009 - 15:08

Si ja n estava fart de que ens diguin el que hem de fer (no senyor no em dona la p*** gana de menjar verdura 5 cops al dia, ni beure 2 litres d aigua, ni deixar de beure alcohol, ni córrer mitja hora al dia), ara van més enllà, ho restringeixen per llei.

#1 Pablito, Barcelona, 14/10/2009 - 20:45

Aquesta llei es intervencionista, antiliberal i liberticida. El Govern no es ningú per imposar-nos que siguem sans. Nosaltres mateixos ho podem decidir sense tuteles!