Publicitat
Societat · 29 de Desembre de 2009. 12:49h.

El Parlament rebutja per segona cop l'autodeterminació

Els promotors retreuen a CiU i ERC que donéssin suport al 13-D

El Parlament rebutja per segona cop l'autodeterminació

La mesa del Parlament

Els promotors de la ILP per un referèndum d'autodeterminació han considerat una "vulneració de drets fonamentals" el rebuig de la iniciativa per part del Parlament. En un comunicat, recorden que "el rebuig al projecte de llei es sustenta en l’argument que el Parlament no té competències per a convocar un referèndum d’autodeterminació".

En aquest sentit afirmen que "sorprèn que els mateixos partits que en la campanya electoral del 13-D van prometre impulsar-lo al Parlament, diguin ara que no tenen competències per fer-ho" en al·lusió a CiU i ERC.

"És competència del Parlament, i només del Parlament, exercir el nostre dret a l’Autodeterminació, com ja ha aprovat en dues resolucions", consideren, a més d'afegir que "en tot cas, el tribunal que dirimeix sobre conflictes competencials és el Tribunal Constitucional Espanyol, i la Mesa del Parlament no pot atribuir-se les funcions d’aquest tribunal".

"Fer-ho, és convertir-se, de fet, en un òrgan censurador del què es pot o no debatre en un parlament democràtic", assenyalen, a més de criticar que "el Parlament ha fet una interpretació de la llei de la iniciativa legislativa popular que vulnera i deixa sense efecte el dret fonamental dels ciutadans a intervenir de forma directa en el procés legislatiu, de la manera que és entès en totes les democràcies occidentals".

"Sembla que els partits polítics no siguin prou valents per a impulsar al Parlament un referèndum d’autodeterminació i que s’escudin en febles arguments jurídics", apunten.

Finalment, anuncien que "durant les properes setmanes, presentarem en el Parlament de Catalunya una ILP que modifiqui la llei de la iniciativa legislativa popular per tal d’evitar que en un futur s’usin arguments jurídics formals amb l’objectiu de vulnerar el dret dels ciutadans a impulsar debats al Parlament sobre la independència de la nostra nació".

Publicitat
Publicitat

13 Comentaris

Publicitat
#13 JOan, BCN, 30/12/2009 - 11:25

Amigo Ens haurem: La demcracia como principio es buena.. ahora el uso que de ella se haga puede ser una barbaridad..Fijate en la alemania NAZI. Autodeterminacion? pero de quien? Nos juntamos en mi casa y declaramos la republica independiente de mi casa?

#12 Alexei, Barcelona, 30/12/2009 - 10:56

El problema està en que cap d'aquests partits no donarà mai suport a una iniciativa que hagi sortit d'algú altre que no siguin ells mateixos. És trist, però l'afany de protagonisme i penjar-se medalles d'aquesta gentussa és monumental.

#11 pep, manresa, 29/12/2009 - 23:45

CiU i ERC han votat en contra d'una iniciativa popular independentista?
El poble els castigarà, i a més la independència la obtindrem igualment al marge dels polítics
De moment jo ja ho tinc clar... REAGRUPAMENT

#10 salva, gava, 29/12/2009 - 21:56

per camviar la situació actual es precisa una nova correl.lacio de forçes al parlament dons ni CiU no ERC estan per la feina.
Voteu Rea-grupament aquets no enganyen

#9 Ens haurem, de Reagrupar, 29/12/2009 - 21:44

Pere (bcn).. La democràcia, a criteri teu, és una *barbaritat*?
Perquè del que es tracta es d això, que els catalans puguem votar sí o no a la independència.
I les votacions, les urnes, l autodeterminació, majories i minories, són democràcia.