Publicitat
Societat · 29 de Juliol de 2008. 20:48h.

El PP promou una declaració "en defensa de la llengua comuna"

Rajoy i els 'barons' del PP llancen la 'declaració de San Millán de la Cogolla'

El PP promou una declaració "en defensa de la llengua comuna"

Mariano Rajoy

El president del PP, Mariano Rajoy, ha reivindicat "el dret a utilitzar el castellà per qualsevol ciutadà en qualsevol part d'Espanya", i ha exigit que, al costat del  "deure" de conèixer el castellà, existeixi el "dret" d'usar-lo en l'administració educativa i en altres àmbits. Rajoy, acompanyat pels presidents autonòmics del PP i dels cinc caps dels Executius regionals en qui governa i de les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla, s'ha referit a la Declaració de San Millán de la Cogolla en defensa de la Llengua Comuna, aprovada aquest dimarts en aquesta localitat, Patrimoni de la Humanitat per ser "bressol del castellà".

Aquesta declaració afirma que, "al reconèixer que el castellà és la llengua oficial de l'Estat, la Constitució empara tots els espanyols en el deure de conèixer-la i en el dret a usar-la", i precisa que les altres llengües seran també cooficials en les respectives comunitats autònomes, d'acord amb els seus Estatuts.

Indica que el PP promou "un bilingüisme integrador, que concep les llengües com instrumento d'entesa i mai com a font de desigualtats", defensa "la llibertat a l'hora d'elegir la llengua i el dret a usar-la sense discriminacions" i assegura que les altres llengües d'Espanya "formen part del nostre patrimoni cultural i, per tant, també han de ser objecte d'especial respecte i protecció" per la seva riquesa".

També insta el Govern de l'Estat a què "elimini qualsevol obstacle que impedeixi que la llengua espanyola es mantingui en les comunitats autònomes que tenen llengua cooficial com a instrument de llibertat i solidaritat al servei de les persones".

Així mateix, anuncia que el PP presentarà proposicions no de llei als parlaments autonòmics i ajuntaments perquè "l'actual Govern socialista d'Espanya garanteixi, fent ús de les seves obligacions constitucionals, que tots els espanyols tinguin dret a formar-se en castellà en totes les etapes educatives i, sens dubte, fer ús del castellà sempre que ho desitgin".

"Hem de defensar i emparar", es diu, "la llibertat dels pares per educar i escolaritzar els seus fills en espanyol. Defensem la igualtat dels ciutadans espanyols en l'accés a la funció pública sense discriminacions".   

Els promotors de la declaració reclamen que el Govern central "doni suport i avali l'accés a la llengua castellana en favor dels espanyols que viuen en l'exterior i dels seus descendents". Més endavant, afirma que l'espanyol és la llengua comuna de més de 500 milions de persones, la segona més usada en internet", i "un patrimoni que compartim i que constitueix un dels principals actius culturals i econòmics del nostre país".

"Les diferents llengües d'Espanya formen un patrimoni cultural que ha de ser objecte d'especial respecte i protecció per la seva riquesa", afegeix la declaració.

Publicitat
Publicitat

29 Comentaris

Publicitat
#29 pere, santcu, 01/08/2008 - 06:10

A Catalunya, el castellà no és la llengua comuna. És la llengua dels conqueridors, dels que van comprar electors quan el Compromís de Casp,la llengua imposada. Repassem el Decret de Nova Planta i anem afegint greuges, humiliacions i vexacions?

#28 Imma, Canet, 31/07/2008 - 16:15

David, el que vull dir és que hem d'aconseguir que el català sigui realment cooficial, tan imprescindible com el castellà. Oi que no trobes feina a segons on sense l'anglès? Doncs amb el català, igual. I qui no l'aprengui, pitjor per a ell

#27 David, barcelona, 31/07/2008 - 15:37

Imma de Canet. I tu qui ets per dir quin nivell de quina llengua ha d'exigir un empressari per cobrir un lloc de treball? te n'adones del grau d'intervencionisme que estas proposant? Per la resta estic d'acord amb tu. Sobretot llibertat.

#26 Imma, Canet, 31/07/2008 - 09:55

De debò, jo els permetria que escolaritzin els fills en castellà i que no l'aprenguin, el català. Ara bé, per accedir a qualsevol feina, nivell C. Si es volen tancar portes laborals, doncs ells mateixos. Més portes obertes per a la resta

#25 Pepe, Barcelona, 31/07/2008 - 09:42

El Sr. Rajoy después de la declaración de San Millan, tendria que ver cual es la actuación de la Palanganera, de la "Mafia fernadez", no adherirse al manifesto del Mundo en apoyo al castellano