Publicitat
Societat · 23 de Març de 2020. 10:34h.

El president dels Metges acusa l’Estat d’”entorpir” l'enviament de mascaretes a Catalunya

Jaume Padrós va supervisar la vaga de fam dels presos independentistes

El president dels Metges acusa l’Estat d’”entorpir” l'enviament de mascaretes a Catalunya

Jordi Pina i el president del Col·legi de Metges, Jaume Padrós, quan van presentar la vaga de fam dels presos a Lledoners al col·legi de metges.

El president del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós, ha acusat l’Estat d’”entorpir” la distribució d’equips de protecció indiviual als metges i enfermeres de Catalunya durant una entrevista aquest dilluns al 324. Les acusacions de Padrós es produeixen quan la Generalitat ha rebaixat en els darrers dies les crítiques.

El doctor Fernando Simón, del Ministeri de Sanitat, va negar dijous passat les acusacions llançades inicialment per l’alcalde d’Igualada, Marc Castells, del PDECAT, i va afirmar que feien mal en la confiança del “sistema sanitari”. El Govern català també ha modulat el to i ha passat de parlar de “requisar” -com va fer la portaveu, Meritxell Budó- a un problema de “centralitzar compres”, la última versió de la consellera de Salut, Alba Vergés.

El doctor Padrós -després d’advertir que “en alguns llocs ja estem pràcticament en col·lapse sanitari”- ha afirmat que “necessitem comptar amb equips de protecció individual”. El president del Col·legi de Metges de Barcelona ha destacat la “vocació de servei públic” del personal sanitari, però ha alertat que “hi ha risc de contagi”. “El que no pot ser és que en ple segle XXI els professionals sanitaris hagin de fer aquesta feina sense les garanties mínimes”, ha continuat.

Jaume Padrós ha insistit que “ja anàvem amb retard abans del decreto” -que ha pronunciat en castellà en al·lusió a l’estat d’alarma decretat pel Govern espanyol- i que “entendrà que com a president del Col·legi de Metges no vulgui entrar en discussions polítiques”, però que “és obvi que, des de la trinxera, hem vist en el cas de Catalunya l’alentiment de material que s’ha entorpit amb el decreto”. “S’ha entorpit”, ha reiterat.

“Estic convençut que estan lluitant per tenir-ne, però fa molts dies que diuen que arribarà i arriba molt a comptagotes”, ha insistit sobre el material sanitari. Padrós ha recordat, en aquest sentit, que “ja són 3.000 els professionals afectats” pel coronavirus.

El màxim responsable del Col·legi de Metges, en canvi, sí que ha admès que les xifres oficials de morts a Catalunya poden ser inferiors a les reals. “Les xifres que donen les autoritats de la Generalitat se les ha de saber mirar amb perspectiva”, s’ha justificat.

“A la Xina, al començament, quan donaven les xifres, semblava una incidència de mortalitat altíssima perquè els tests es van fer sobre la gent que anava als hospitals” mentre que “en el nostre país no n’hi ha” en referència a la manca de tests.

També ha posat de manifest que “a Alemanya se’n fan molts i aquí se’n fan molts menys”. “Hi ha molta més gent afectada pel coronavrius que les dades que s’estan donant”, ha continuat. “Però molta menys”, ha subratllat.

El doctor Padrós ha al·legat que “Occident ha tingut una manca de previsió” i que “ens miràvem els xinesos com exòtics i llunyans”, però ha evitat les crítques a la Generalitat.

L’autora de l’entrevista -la presentadora de continuïtat del 324 Lídia Pradanos- tampoc li ha preguntat sobre si el Govern català va cometre errors al començament de la crisi, sobre la situació interna a l’Hospital d’Igualada o sobre per què el balanç de morts a Catalunya és tan inferior proporcionalment al de Madrid malgrat ser la segona comunitat autònoma amb afectats.

Jaume Padrós, militant de la CDC i de la JNC en la seva joventut, va ser diputat de CiU al Parlament entre el 1989 i el 1995. Metge personal de la famíla Pujol, va impulsar un manifest del Col·legi de Metges -juntament amb altes entitats de la societat civil com el Col·legi d’Arquitectes- a favor de 9-N i va ser també el metge que va supervisar la vaga de fam dels presos indepenentistes.

Padrós ha aprofitat l’entrevista per reclamar a TV3 que doni “missatges positius” sobre les “iniciatives del Catsalut o del consorci de Terrassa” i la construcció de respiradors amb impressores 3-D posada en marxa per empeses catalaners, inicativa que també va destacar ahir la consellera de Salut, Alba Vergés, en la seva entrevista al TN vespre.

“Hem d’intenar que el coronaviurs no s’acabi convertint en una retransmissió permanent”, ha recomanat a TV3. La presentadora ha afirmat aleshores que totes les cadenes informen de la pandàmia i que tanmateix traslladaria el seu suggeriment “a la direcció”

Padrós ha insistit que “val, però m’adreço a la principal, a la nostra” i ha reiterat el consell de posar “bones pel·lícules, que la gent es distregui i pugui baixar el nivell d’ansietat”.

Publicitat
Publicitat

34 Comentaris

Publicitat
#33 Vlac, Barcelona, 23/03/2020 - 21:53

Hacer mascarillas es lo más fácil del mundo, pero hay que trabajar. Quiero rendir homenaje a una ciudadana de Nous Barris que, al ver la escasez, se puso a coser como loca y ha suministrado a farmacias,a maquinistas de ferrocarriles, a residencias de ancianos, etc. Omnium, ANC Asmblea.cat. ¿ Cuando empezáis a coser ?.....

#32 Carlos Gomez, bestia amb forma humana, 23/03/2020 - 20:05

Es esfereidora la disciplina espartana de la taylorista Brigada de Torquemadas del Regim i les seves respostes paulovianes devant qualsevol cornetada oficial, saltant inescrupulosament com jauria d´embogits gossos de presa a la iugular de la victima assenyalada

Els 30 anys de Programa 2000 al bany maria aplicat amb una total impunitat han aconsseg

#31 Patumerio, Sant Patumet, 23/03/2020 - 19:08

No sera q el "colapse sanitari" es lo q buscan los de la gene para acusar al malefico Estat español?

#30 Calvet, Sant Joan Despi, 23/03/2020 - 18:11

Solo es otro fanatico nacionalista copando otra institucion, cuya unica funcion es la de agitacion y propaganda. El oficio de medico es puramente secundario y accesorio. Lo important es la nacio.

#29 Ojotuerto, Calafell.tab , 23/03/2020 - 17:12

A Jaume Padrós pregunta de somelsmillors.com , Que puede decir de la gran rebaja de 60 millo a 35 millón, una jugada maestra??