Publicitat
Societat · 16 de Juny de 2022. 19:58h.

El problema més important de la justícia és el català

Malgrat que Catalunya acumula el 42% d'okupacions

El problema més important de la justícia és el català

La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, ha presentat un paquet de deu mesures per “revertir les xifres negatives” de l’ús del català en tots els nivells de l’administració de Justícia, però segueix sense fer front a l'okupació d'habitatges malgrat que Catalunya és la segona comunitat en població –per darrere d'Andalusia i davant de Madrid–, en què es van presentar més denúncies pels delictes d'usurpació i violació de domicili, 7.345, el 42,3 % del total d'Espanya, segons el Ministeri de l'Interior.

L'informe de Justícia s'ha elaborat a partir d’un diagnòstic previ de la realitat recollit en un informe que ha estat remès al Tribunal Superior de Justícia (TSJC) i constata que només el 14,3 % dels magistrats que exerceixen a Catalunya –molts dels quals, procedents d’altres punts de l’Estat– tenen un coneixement de nivell C1 de català, que en el cas dels fiscals es redueix al 9,1 %.

Per contrarestar aquesta situació, Justícia destinarà 600.000 euros a la creació de cinquanta beques anuals durant quatre anys, fins a un total de 200, perquè els estudiants de dret a Catalunya opositin a jutges i fiscals amb l’objectiu de fomentar així l’ús del català entre aquest col·lectiu.

Ciuró ha destacat la poca “tradició” opositora dels estudiants de dret al país per accedir a aquests llocs, que fa que moltes d’aquestes places les ocupin persones procedents d’altres punts de l’Estat. El Departament de Justícia preveu que a partir de gener de 2023 comencin a fer-se efectius cada mes els pagaments als estudiants becats per estudiar català i accedir a llocs de jutges i fiscals.

Una altra de les mesures vinculades a aquest col·lectiu és la negociació que manté la conselleria amb el Consell General del Poder Judicial per tancar un nou conveni que estableixi com a mèrit per ser jutge a Catalunya el nivell C1 de català i no l’actual B2, com ja succeeix, ha dit Ciuró, al País Valencià.

D’acord amb les xifres aportades per la conselleria, el 18,4% dels jutges té el nivell B2, que s’exigeix actualment per exercir aquesta funció a Catalunya, percentatge que es redueix al 14,3% en el nivell C1, mentre que en el cas dels fiscals el 9,1% té el primer grau i un 9,4% el segon.

Les xifres també indiquen que mentre el 2005 el total de sentències redactades en català va ser del 20,1%, aquesta xifra s’ha anat reduint any rere any fins al 6,9 % el 2021. De la mateixa manera, les demandes presentades en català només arriben al 6,2%.

El paquet de deu mesures promogut per Justícia inclou també un codi QR amb un circuit directe de queixes vinculades a la vulneració de drets lingüístics en els jutjats, que s’ha engegat aquest mateix dijous, i que el ciutadà pot utilitzar amb el seu mòbil des del mateix lloc i moment en el qual es produeixi aquesta vulneració de drets.

Publicitat
Publicitat

24 Comentaris

Publicitat
#12 Neferu, Barcelona, 17/06/2022 - 12:42

A la Sra. Ciuró, Consellera de justicia No le preocupa que Barcelona esté a la cabeza de delincuencia en sus calles, NO. lo que realmente le preocupa es que los niveles de catalán en la administración de justicia sea de un 14,3 % según "ellos". Muy bueno saber lo que realmente les preocupa, porque en las elecciones deberemos tenerlo en cta.

#11 pepe, Andorra, 17/06/2022 - 11:52

Para quien tiene un martillo, todo son clavos. Q hablen con zlenski, q de discriminar a personas por razon de idioma, sabe mucho mas.

#10 Arnat, Barcelona, 17/06/2022 - 10:16

Estem arribant a uns limits. Aquesta banda de farsants i corruptes ja no tenen cap vergonya per continuar negant la realitat mentres ells van fanfarronejant i omplint-se les butxaques. Es una provocació extrema que amb una situació de delinquencia al carrer, el podium en okupacions, i mes desgracies aquests cràpules surtin amb la conya del català!

#9 Martín, Villadecaballos, 17/06/2022 - 08:21

Me gustaría ser juez solo para hacerles una peineta en toda la jeta a estos gilimongers.

#8 =CLANCVLARIVS=, La Pobla de Mafumet [TGN], 17/06/2022 - 06:47

Hay que ser un separatista muy OBCECADO
para EXIGIR el catalán en la Justicia,
y PROHIBIR el ESPAÑOL
en
EDUCACIÓN, COMERCIOS, SEÑALIZACIÓN
y ADMINISTRACIÓN.

#8.1 pepe, andorra, 17/06/2022 - 11:49

creo q el nombre correcto es sectario. Aunque jeta o caradura también sirve.