Publicitat
Societat · 24 de Maig de 2012. 14:49h.

El prostíbul d'Europa

Ni el tripartit ni CiU han aconseguit acabar amb la prostitució a les carreteres

El prostíbul d'Europa

La Rosana, al descampat on treballa

La carretera entre Martorell i Terrassa està plena de putes. En realitat tota Catalunya està plena de putes. Fins i tot hem sortit al New York Times. Almenys hi hem sortit per alguna cosa.

La Rosana -el nom és fictici- hi treballa des de les onze del matí fins les sis o les set de la tarda. De dos a sis clients per 100 o 120 euros al dia.

- Yo lo que quiero, en vez de follar, es hacerle unas preguntas.

Sense baixar del cotxe em porta per un camí de terra fins a un descampat. Soroll de cotxes a l'altra banda

- ¿Cuánto me cobraría?
- 30
- ¿30 para hacer qué?
- Todo
- ¿Todo qué es?
- Chupar y follar

Hi ha una cosa en què no es diferencia gaire el tripartit i CiU: la prostitució al carrer. El Govern va aprovar el passat mes de març un nou pla de seguretat que intenta evitar, entre altres coses, l'activitat sexual a l'aire lliure a base de multes. Però planteja problemes perquè hi ha carreteres de titularitat estatal. L'embolic de les competències.

- ¿Cuántos clientes acostumbra a tener cada día?
- A lo mejor vienen dos, tres, cuatro, cinco, seis
- ¿Por qué se dedica a esto?
- Porque están muy mal las cosas, hay mucha crisis

A Barcelona, Xavier Trias vol fer fora també les senyores putes del carrer. Fins i tot li han muntat una manifestació a la plaça de Sant Jaume. L'alcalde deu recordar que el principi de la fi de Jordi Hereu va ser el dia que unes putes treballant a la Boqueria van ser portada a El País.

- ¿Cuánto tiempo hace que se dedica a esto?
- Hace 20 años
- ¿Siempre en la misma zona?
- Sí

De fet, el primer que va intentar regular la prostitució a Catalunya va ser el llavors conseller d’Interior Xavier Pomés -ara li ha caigut el mort de l'Hospital de Sant Pau- que, l’agost del 2002, va publicar un decret per regular almenys "els locals de pública concurrència on s’exerceix la prostitució" (1).

- ¿Usted es partidaria de estar en la calle o estaría mejor en un local?
- En un local, para las chicas jóvenes.

Després, ja amb el tripartit, la consellera Tura. Fins i tot va visitar un prostíbul de l’Empordà i, el gener del 2006, va intentar agafar el bou per les banyes. Però no va tenir prou suport ni tan sols a dintre del govern mateix (2). Després Maragall el va dissoldre abans d'hora. Al segon tripartit, la consellera va ser desviada a Justícia perquè Joan Saura es pogués fer càrrec d'Interior.

- ¿Le puedo preguntar la edad? Es la pregunta que no hay que hacer nunca a una señora
- 52
- ¿No se ha planteado cambiar de trabajo?
- De momento, no
- ¿Casados, solteros?
- Viene de todo

El catedràtic de Columbia Xavier Sala i Martín ja va proposar el 2008 legalitzar la prostitució per "combatre el tràfic de blanques" i pel risc per a la salut (3). La Rosana hi està d'acord.

- ¿La prostitución tendría que ser legal?
- Sí, se acabaría
- ¿Se siente explotada sexualmente?
-  No, no, no. Lo hago porque lo necesito para mi casa.

El periodista Ramon Rovira, que ha preferit quedar-se al Banc Sabadell en comptes d'assumir la direcció de TV3, també ho deia en un article anys enrere: "En una societat tan reglamentada, sembla increïble que no hi hagi una norma que reguli una activitat tan sòrdida i degradant com la prostitució a les carreteres". "El tema -afegia- és l’explotació de noies que s’hi amaga darrere. I de passada decidir si la imatge que es vol donar del país és la d'un bordell a cel obert" (4)

La Rosana, en efecte, treballa en un descampat, darrere uns arbres, separada per una mena de tanca per preservar la intimitat. Si es pot parlar d'intimitat en aquests casos. Hi ha dos sofàs. Un d'ells a l'ombra. L'altre, a ple sol.

- ¿La gente le pide cosas muy raras?
- Viene de todo, pero yo hago lo normal
- ¿Media horita?
- Media hora, no. Media hora me tienen que dar más dinero
- ¿Cuanto?
- Cincuenta o sesenta
- ¿El horario laboral?
- Vengo a las once y me voy a las siete, seis y media.
- ¿Come aquí?
- Claro
- ¿Que se trae, un bocadillo?
- Un bocadillo, fruta
- ¿A las once ya hay gentre que queire follar?
- Sí viene gente, sí

Acostumat a les rodes de premsa del Parlament, costa molt més entrevistar una senyora que es dedica a aquesta feina:

- ¿Considera que es un trabajo degradante?
- Muy duro, muy duro
- Tampoco tiene que ser fácil follar con alguien que no conoces de nada
- Fácil, no. Lo tienes que hacer porque mira...
- ¿Si fuése político qué haría?
- Dejaría las cosas como están

Però no sé si ho diu en general o pel seu sector ara que el Govern vol començar a posar multes.

- ¿Se ha notado la crisis?
- Hombre, claro
- ¿En su sector también?
- Antes se trabajaba más

Acabo amb un detall logístic:

- ¿Cómo viene hasta aquí?
- Me traen
- Muchas gracias por atendernos. Iba a decir feliz jornada pero no sé en este caso
- Está muy mal todo, la gente no tiene dinero, no suben a la carretera porque no tienen.

Després encara sortirem del cotxe i m'ensenyarà el lloc de treball. Els sofàs estan desballestats. A la mateixa carretera, d'uns quinze quilòmetres, avui he comptat mitja dotzena de prostitutes. I encara.

- ¿Condón o sin?
- Con preservativo, con preservativo
- ¿Quién lo pone, el cliente o usted?
- Yo lo pongo

Encara recordo que l'anterior govern va decidir suprimir el requisit del control sanitari preventiu de les prostitutes perquè  considerava que, a la pràctica, "s’utilitzava només com a reclam" i que els preservatius "és el millor mètode per prevenir malalties de transmissió sexual".

- ¿Va al médico de vez en cuando?
- Claro,claro
- ¿Antes estaba regulado por la Generalitat?
- Sí
- ¿Ahora no, verdad?
- Ahora no

Estem a la frontera entre el Baix Llobregat i el Vallès Occidental, però de fet hi ha un munt de comarques amb putes a les carreteres, sobretot a les comarques de Girona. Per exemple, a la carretera entre Vilobí i Santa Coloma de Farners, en només quatre quilòmetres n'hi ha tres, que fins i tot saluden. Entre Santa Coloma i l'entrada de l'Eix Transversal, que són uns dos quilòmetres sentit Olot n'hi ha dues més des de primera hora. I direcció a la Costa Brava n'hi ha un munt.

De fet, La Jonquera s'ha convertit en una de les capitals sexuals d'Europa. Res d'envejar a Amsterdam o Hamburg. Tenen quatre grans prostíbuls: el Madam's, el Baby Doll, el Dallas i la Paloma Blanca, sense que l'Ajuntament hi hagi pogut fer res.

L'aleshores alcalde d'aquesta localitat, Jordi Cabezas, de CiU lamentava fa dos anys que "la prostitució està regulada a França i a Bèlgica, i si vostè va a Holanda trobarà prostitució al centre de la ciutat, però sempre estarà regulada. El que passa a la Jonquera és una vergonya per a Catalunya. Penseu en la imatge que donem quan algú entra a Catalunya i el primer que veu són dones al carrer oferint sexe" (5).

A les darreres eleccions municipals devia perdre l'alcaldia perquè ara, al google, surt com a exalcalde, però aquest senyor hi toca. Fa poc encara deia que "voler acabar amb la prostitució de carretera multant prostitutes i clients és fer volar coloms".

Com en altres casos -per exemple la immigració-, les administracions acostumen a descarregar en els ajuntaments amb l'excusa de l'autonomia local. Almenys, Catalunya ha esdevingut una potència en alguna cosa: en comerç sexual. /XAVIER RIUS

NOTES

(1) Decret 217/2002, d’1 d’agost,  DOGC núm. 3695 - 08/08/2002
 
(2)  El Periódico: "Els dubtes de l’esquerra van tombar el 'pla Tura' per regular la prostitució", 7 de setembre del 2009

(3) La Vanguardia: "Outsourcing sexual", 17 de setembre del 2008

(4) Avui: "Senyores que fumen i et diuen de tu", 1 de juny del 2010

(5) 21 de febrer del 2010

(6) Nota de premsa del Departament d'Interior, 31 d’agost del 2010

Publicitat
Publicitat

26 Comentaris

Publicitat
#24 Divaio, Terrassa, 10/11/2012 - 13:04

No he sido jamás cliente de putas ya que he tenido la suerte de follar siempre por la cara y con tias estupendas, dicho esto, he visto el video el cual me ha precido muy interesante (la puta mas), La Rosana ésta, está buenorra y si no fuera por que es puta pues a lo mejor me lo pensaba.

#23 angel, vallès oriental, 27/05/2012 - 20:50

Sabeu per qué no han pogut treure le putes de les carreteres? perque alguns politics, consellers van de p.......

#22 indigo, Terrassa, 25/05/2012 - 11:51

Hace 20 años no había crisis. Esta señora no es puta "porque está muy mal la cosa", es puta porque es puta...

#20 Jan, Granollers, 25/05/2012 - 00:07

Per coses com aquesta resulta tan ridícul criticar la inversió estrangera de Eurovegas apel·lant a l'argument "moral", com si aquí no hagués ja vici a mansalva i els americans anessin a ensenyar-nos alguna cosa en aquest sentit. Millor regulat, sempre. A Alemanya crec que la prostitució és legal.

#19 wahrheit, girona, 24/05/2012 - 23:36

No varen poder per que no van voler. Fa pena veure les pobres dones a les carreteres i de tanbt en tant un vehicle amb matrícule de l'Est que les recull.