Publicitat
Societat · 22 de Novembre de 2012. 18:12h.

El setge al Parlament serà jutjat a Madrid

El Suprem dictamina que el cas es veurà a l'Audiència Nacional en comptes del jutjat d'instrucció de Barcelona

El setge al Parlament serà jutjat a Madrid

Herrera, el dia del setge al Parlament

El Tribunal Suprem ha fet pública avui la seva resolució de competències per resoldre quin jutjat ha d'investigar el setge al Parlament que va tenir lloc el 15 de maig de 2011, convocat pels indignats per intentar avortar la votació dels pressupostos, que donaven via lliure a les retallades.

El tribunal ha considerat que és l'Audiència Nacional qui ha d'investigar aquests fets per les seves competències en causes que afectin una institució de l'Estat.

Quan va tenir lloc el setge al Parlament i va començar la investigació judicial, la Sala Penal de l'Audiència Nacional va convocar un ple que va concloure que era un jutjat de Barcelona el que havia instruir els fets i es va inhibir.

Després d'arribar el cas a Barcelona, va recaure en el Jutjat d'Instrucció número 1, dirigit pel jutge Joaquín Aguirre, que va demanar al fiscal que es posicionés sobre si realment havia de investigar-ho el seu jutjat.

El fiscal va dir que era competència de Madrid, i Aguirre es va acollir a la seva proposta i va plantejar aquesta qüestió de competència. Ara, el Tribunal Suprem ha fallat al seu favor.

La clau de la resolució és que l'Audiència Nacional, per tornar el cas a Barcelona, va esgrimir que li correspon investigar delictes contra els alts organismes de la nació -situat dins dels delictes contra les institucions de l'Estat-, i dubtava de si el Parlament ho era, perquè considera que és "una assemblea legislativa d'una comunitat autònoma" i que "no totes les institucions de l'Estat poden considerar-se Alts Organismes de la Nació, ja que només ho seran els organismes de l'Estat l'àmbit dels quals sigui la Nació".

En canvi, Aguirre va esgrimir que el setge era un delicte contra les institucions de l'Estat, que només pot investigar l'Audiència Nacional.

El Tribunal Suprem dóna ara la raó a Aguirre i argumenta sobre això que els parlaments autonòmics tenen "una posició institucional no gaire allunyada de la de les Corts Generals, amb una potestat legislativa assimilada a la d'aquestes".

Publicitat
Publicitat

0 Comentaris

Publicitat