Publicitat
Societat · 12 de Setembre de 2020. 13:55h.

"El silenci de les elits ha portat Catalunya a l'abisme"

El periodista Rafael Jorba denuncia el silenci de "sectors del periodisme, de la intel·lectualitat, de l'acadèmia i e l'empresa"

"El silenci de les elits ha portat Catalunya a l'abisme"

El periodista, Rafael Jorba, ha denunciat "el silenci de les elits catalanes" i la seva "complicitat" en l'augment de l'independentisme en els darrers anys. Jorba, en una entrevista publicada aquest dissabte al diari El Mundo, explica que "sectors del periodisme, de la intel·lectualitat, de l'acadèmia i del món de l'empresa van ser culpables a la seva manera de conduir-la a l'abisme".

"Hi ha una altra responsabilitat decisiva: el silenci de les elits catalanes, moltes per por, per mandra o, el que és pitjor, per complicitat. Sectors del periodisme, de la intel·lectualitat, de l'acadèmia i del món de l'empresa van ser culpables a la seva manera de conduir-la a l'abisme" ha lamentat el periodista. "Com va dir Klemperer a 'La llengua del Tercer Reich', la por i el silenci dels cultes va dur al desastre a Alemanya" ha apuntat.

Rafael Jorba ha considerat que "l'esclat electoral i social de l'independentisme s'emmarca en l'auge global del populisme i la mala gestió de la crisi de l'Estatut per la Generalitat i per part dels successius governs espanyols".

"Les arrels intel·lectuals i polítiques del procés estaven arrelades al pujolisme, encara que crec que Pujol no hagués comès els errors dels seus hereus perquè sabia que Espanya és un Estat consolidat i que Catalunya no té prou força per aconseguir la independència, però sí per fer que Espanya funcioni malament" ha afirmat.

El periodista critica la creació de la fundació convergent Acta, amb una "intel·lectualitat afí" amb "Pilar Rahola, Salvador Cardús o Vicenç Villatoro que tindran un paper destacat en la configuració del discurs públic".

Jorba considera que un dels errors del PSC al primer tripartit va ser cedir el control de TV3 i Catalunya Ràdio a Esquerra. "Maragall i Montilla van cometre un greu error en el terreny del que ara es diu relat. Els socialistes van optar per tenir el control de conselleries de pes econòmic i li van lliurar a ERC la cultura i la comunicació" ha recordat.

"Es va veure amb TV3, que va mantenir intacta la cosmovisió el nacionalisme de l'època de Pujol i va seguir reproduint fins avui un esquema de televisió pública que és més nacionalista que nacional. Amb el procés ha estat encara pitjor, els mitjans públics han superat tots els límits inimaginables de l'ètica periodística" ha denunciat.

Rafael Jorba i Castellví (Igualada, 1956) ha estat corresponsal a París, sotsdirector i responsable de l'edició en català de La Vanguardia, sotsdirector d'El Periódico de Catalunya, cap d'informatius de TVE-Catalunya, col·laborador habitual de Catalunya Ràdio i TV3 i membre del Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC).

Publicitat
Publicitat

20 Comentaris

Publicitat
#18 Marti, Barcelona, 14/09/2020 - 20:44

Las elites catalanas se venden por una esquela gratis en LV el dia de su muerte, se llama Creu de Sant Jordi,

#17 Blas de Pedo, Bcn, 13/09/2020 - 20:04

Perteneixer a Espanya,ha sigut i és un mal negoci

#17.1 Desencisat , La Beguda Alta (Masquefa), 13/09/2020 - 21:14

"Perteneixer"??
En quin curs per fascicles has après català, borinot?

#17.2 Paco, Cornellá, 14/09/2020 - 08:16

jo jo jo jo !!!!

#17.3 Pepe, Alacant, 14/09/2020 - 08:24

Sin España, Cataluña sería parte de Francia (es histórico su apetito territorial respecto a Cataluña), el que ocurriría con los catalanes y su lengua, lo puedes comprobar en la Cataluña Nord, la irrelevancia total. Dentro de lo malo no estás en lo peor, aunque sea por inútiles, España no os ha destrozado como pueblo.

#16 Matias Souflé , 13.Rue de l’Avocat, Báterloo, 13/09/2020 - 18:53

......y los de erc son nuestros primos, siempre nos apuntalan el relato, el esencialismo, como ocurrió con el tripartito pero por el otro lado muestran su incompetencia en las cosas del dia a dia. En cuanto al silencio de las élites soltó una carcajada. Encuéntralas !! recalcó airado mesiéndo les chevaux. Mon Dieu!

#15 Matias Souflé , 13.Rue de l’Avocat, Báterloo, 13/09/2020 - 18:51

El otro día carles me comentó, matias, nosotros siempre ganamos. Llevamos 40 años con el control del relato, qué es cataluña, qué son los catalanes.... Quien es ahora el loco capaz de cambiarlo, nadie. Los sociatas son una banda de acomplejados, basta con decirles que son malos catalanes para que tiemblen..........

#14 El silenci, Barcelona, 13/09/2020 - 13:09

Evidentment, sense la comparsa i silenci de tots aquests sectors no haguéssim arribat en aquest grau de locura i en aquesta Catalunya ensimismada