Publicitat
Societat · 31 de Juliol de 2020. 17:58h.

El Síndic alerta sobre la seguretat de les nuclears

"En període estival 110.000 persones en un radi de 20 quilòmetres" de Vandellòs

El Síndic alerta sobre la seguretat de les nuclears

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha presentat aquest divendres l'informe sobre "deficiències en matèria d'emergència nuclear" i ha alertat de "mancances" en matèria de seguretat davant un possible accident nuclear, en referència als plans d'emergències que afecten les centrals nuclears de Vandellòs II, Ascó I i II.

L'informe considera que "cal adaptar el Pla d'emergència nuclear de Tarragona a les noves directives europees, que incorporen els aspectes apresos de l'accident de Fukushima" i veu necessari "millorar les infraestructures de la zona" i "la cobertura mòbil" per facilitar evacuacions en cas de fuites radioactives.

El Síndic també creu que "manca un òrgan que coordini els municipis afectats, l'empresa explotadora, l'Administració de l'Estat i la Generalitat". Ribó, que ha comparegut telemàticament en la comissió d'Interior del Parlament, ha advertit que no s'han incorporat al pla Penta les noves mesures dictades per la Comissió Europea després del greu accident nuclear de Fukushima que va tenir lloc l'any 2011 i ha reclamat fer simulacres anuals que involucrin als veïns de la zona així com oferir-los informació sobre com han de fer l'evacuació.

L'informe també denuncia que "en període estival resideixen 110.000 persones en un radi de 20 quilòmetres" a la central de Vandellòs i que "moltes d'elles són turistes sense la més mínima informació". També alerta que s'ha de millorar el sistema de sirenes. 

La central nuclear d'Ascó I va iniciar l'activitat comercial l'any 1984, mentre que Ascó II ho va fer l'any 1986. Vandellòs II, la més nova, ho va fer l'any 1988. El Ministeri per a la Transició ecològica, en mans de Podemos, ha autoritzat aquest juliol que Vandellós II continuï l'activitat deu anys més després de l'informe favorable del Consell de Seguretat Nuclear.

Així doncs, la central podrà operar fins a l'any 2030 malgrat que sobrepassarà en dos anys el que marca el disseny de l'empresa fabricant del reactor, l'americana Westinghouse. Els 12 incidents que la central ha tingut en el darrer any i mig no han afectat la decisió del Ministeri.

Destaca la proximitat de Vandellós II de l'àrea metropolitana del Camp de Tarragona, la segona zona més poblada de Catalunya. El reactor de Vandellós es troba enmig de la Costa Daurada, a la platja de l'Almadrava (l'Hospitalet de l'Infant), a només 28 kilòmetres de la ciutat de Reus, que té més de 100.000 habitants i a 34 quilòmetres de la ciutat de Tarragona, que té una població de 135.000 habitants.

Municipis turístics com Salou i Cambrils també se situen en l'àrea d'afectació en cas d'un hipotètic accident. Vandellòs I ja va ser clausurada pel Govern espanyol després del greu accident que va patir l'any 1989.

Publicitat
Publicitat

2 Comentaris

Publicitat
#2 Gregari, VNG, 04/08/2020 - 00:07

Este hombre no sabe lo que dice, que lo jubilen ya.

#1 manolodelbombo, tabernero stop ninios, 31/07/2020 - 19:23

Vaya añito. La pandemia, la crisis, los rebrotes, el Torra, y ahora la central nuclear? Ahora mismo me hago el harakiri.