Publicitat
Societat · 22 d'Agost de 2012. 14:02h.

El Suprem rebutja les ajudes a escoles de l'Opus

La Generalitat manté les subvencions tot i els problemes de tresoreria

El Suprem rebutja les ajudes a escoles de l'Opus

Irene Rigau, durant una roda de premsa

El Tribunal Suprem considera que les escoles que separen per sexes els alumnes no tenen dret a rebre fons públics en forma de concert. El tribunal ha emès dues sentències en aquest sentit relacionades amb centres educatius de Cantàbria i Andalusia de l'Opus Dei als quals els governs autonòmics havien retirat els concerts.

Les sentències argumenten que, segons la llei orgànica d'educació, les escoles no poden discriminar els alumnes per raó de naixement, raça, sexe, religió, opinió o qualsevol altre motiu i que, en limitar l'admissió a nens o a nenes, s'incorre en una d'aquestes discriminacions.

Les dues sentències deixen clar que l'educació diferenciada per sexes és perfectament legal però que "els centres docents que opten pel model d'educació diferenciada no poden ser concertats, i, per això, no poden ser sostinguts amb fons públics." Les sentències es basen en el que estableix la llei orgànica d'Educació del 2006.

A Catalunya, el Govern manté les subvencions a escoles religioses que separen nens i nenes malgrat els problemes de tresoreria que té l'administració pública i que els va portar a no pagar les nòmines de juliols als treballadors de les entitats socials, que depenen del Departament de Benestar Social.

De fet, la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, ha defensat aquest model en més d'una ocasió com una fórmula per millorar els resultats acadèmics dels alumnes i ha defensat el dret d'aquests centres educatius a rebre el concert.

En concret, sobre les escoles que segreguen per raó de sexe, va manifestar que "hi ha una institució -en referència a l'Opus- que marca molt l'actitud que es té envers aquest model escolar. Segurament, si aquest model escolar fos gestionat per altres organitzacions que fossin diferents potser no hi hauria la mateixa reacció".

Publicitat
Publicitat

23 Comentaris

Publicitat
#14 Javi, Tarragona, 23/08/2012 - 11:20

Lo importante de USA es que la educación diferenciada va en aumento. Solo en el último año creció en un 22%, y en EEUU la educación es un tema importante. No tengo la cifra pero me consta que en Inglaterra van por el mismo camino y en muchos más paises igual.

#13 JJ, BCN, 23/08/2012 - 10:50

No us preocupeu, que els de sempre ja farem els sacrificis necessaris per a que els rics no hagin de pagar impost de successions i que els colegis de l'OPUS no perdin les seves subvencions.
Cal reconeixer a CiU que com a dreta-religiosa, actua amb coherencia.

#12 spanish, Madrid, 23/08/2012 - 10:49

ostia quant carrincló....a les feines tambe podrien separar per sexes...oi ? i a l´adaministració ? Finlandia millor sistema educatiu del mon; públic, laic, gratuit i sense cap mena de discriminació

#11 Carles 345, L'Escala, 23/08/2012 - 09:25

Al col·legi Bell-lloc de Girona hi ha 1.500 alumnes, un 10% d'ells hi són gràcies al concert econòmic (families autòctones amb baixos recursos, immigrants...). Si es treu la subvenció, aquests 150 alumnes a on aniran a parar?

#11.1 spanish, Madrid, 23/08/2012 - 10:50

donsc amb els 50 millions que ens estavien segur que esl poden posar en qualsevil escola norma

#11.2 Carolina, Girona, 23/08/2012 - 10:52

Tens tota la raó del món Carles, però amb un petit matís pq ho sé de bona causa. No serien 150 alumnes que no sabrien on posar, sinó que dels 1500 alumnes del Bell-lloc uns mil aprox haurien de marxar si fós privat, i després afegeix-ne unes altres mil més de les alzines. On poses quasi 2000 nens??

#11.3 Carolina, Girona, 23/08/2012 - 11:15

És fàcil d'entendre spanis. Per l'administració un alumne de la pública li costa el doble que un de la concertada pq l'ha de pagar totalment, els alumnes de la concertada encanvi a l'administració els hi val la meitat pq l'altra part la paguen els pares. Si tot fós públic no es podria sostenir!!

#10 Kropotkin, Vic, 22/08/2012 - 20:08

Bueno, les queda la solución de fichar a Mikimoto como profesor y que reparta las subvenciones con ellos... Tambien pueden prohibir el castellano en el recreo y recibir una ayuda patriótica de la Gene... La ventaja de Cataluña es que siempre hay soluciones en temas de pasta... Jua, jua, jua,...

#10.1 bcn, bcn, 23/08/2012 - 12:37

ya estamos con el juajujajua de pura fustacion otra vez no?
estas mas solo que la una.