Publicitat

Lamenta "la contundent, reiterada, contumaç i obstinada" desobediència del president

El TC renya Torra

El Tribunal Constitucional (TC) ha rebutjat el recurs d'empara de l'expresident de la Generalitat Quim Torra, condemnat a un any i mig d'inhabilitació per desoir l'ordre de retirar unes pancartes de suport als presos del "procés" d'edificis públics en la campanya electoral del 28-A.

El TC confirma així la condemna imposada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que va ser avalada pel Suprem, per un delicte de desobediència davant "la contundent, reiterada, contumaç i obstinada resistència de l'acusat a acatar un mandat investit d'autoritat i dictat conforme a la legalitat", segons va dir el TSJC, que va liquidar la condemna per compliment el passat 3 de gener.

Per al Constitucional, la conducta del recurrent no podia estar emparada en l'exercici de drets subjectius, perquè en la seva condició de president de la Generalitat de Catalunya, i màxim responsable de la gestió dels edificis públics, la seva conducta venia determinada pel que es disposa en l'ordenament jurídic.

La sentència explica que Torra "no va ser condemnat per les seves idees, opinions o manifestacions, sinó per l'incompliment d'uns requeriments derivats d'un ús inadequat dels edificis públics, que han d'estar al servei dels interessos generals, no d'un grup més o menys concret o nombrós de persones, a exclusió de la resta".

Per tant, "l'exhibició de simbologia partidista, en tant que identificable amb determinades opcions polítiques, infringia el deure de neutralitat i objectivitat que, en tot moment, ha de ser respectat pels poders públics, però especialment durant el període electoral, com a garantia de la neteja del procés democràtic, i de la igualtat en les eleccions".

La sentència, de la qual ha estat ponent el magistrat Antonio Narváez, descarta també "la vulneració dels drets al jutge imparcial, al jutge ordinari predeterminat per la llei, a la defensa i a la presumpció d'innocència, així com al dret a la igualtat". El tribunal de garanties desestima el recurs per majoria i la sentència compta amb els vots particulars dels magistrats del sector progressista Juan Antonio Xiol i Ramón Sáez.

Publicitat
Publicitat

0 Comentaris

Publicitat