Publicitat
Societat · 15 d'Octubre de 2021. 17:22h.

"El Tribunal de Comptes està fent el que ha de fer"

Adam Casals, exdelegat de la Generalitat a Viena: "hi ha línies vermelles que els demòcrates no podem creuar"

"El Tribunal de Comptes està fent el que ha de fer"

L'exdelegat de la Generalitat a Viena, Adam Casals

El que fos delegat de la Generalitat a Viena, Adam Casals, entre el 2015 i 2017; afirma en aquesta entrevista que "no em sembla ètic que la Generalitat de Catalunya avali unes persones que la majoria continuen sent alts càrrecs del Govern".Casals, molt crític amb el procés, és un dels encausats pel Tribunal de Comptes encara que a diferència de la majoria de la resta ha avalat de la seva pròpia butxaca gràcies al suport de familiars. L'exalt càrrec recorda també que, després de l'aixecament del 155, no va voler tornar al càrrec i recorda que "alguns venim denunciant des de fa anys la degradació de l'independentisme".

I que, durant el seu mandat, "mai vaig tenir una bandera independentista ni un llaç groc a l'oficina" perquè "l'Administració ha de ser neutral". "El primer que vaig fer després del meu nomenament va ser anar a veure l'ambaixador espanyol", explica. "L'independentisme s'ha radicalitzat i s'està empetitint com les enquestes ponene de manifest, sobretot entre els votants més joves", afegeix.

Consultor en matèria de relacions internacionals, critica també "les línies molt difuses i perilloses quant a la justificació de l'ús de la violència" per part de l'independentisme, inclòs el llavors president Torra en el seu viatge a Eslovènia.

"No dubten -prossegueix- en amenaçar les persones que gosem tenir una veu pròpia i posar en dubte el sense sentit de tot això". Adam Casals també afirma que "el Tribunal de Comptes està fent el seu treball en virtut d'una llei aprovada si no recordo malament el 1988 i amb els vots a favor de CiU".

"El relat independentista -continua- és completament fals: el món no mira a Catalunya i potser el que fa és espantar-se amb les imatges de contenidors cremats i la violència als carrers que obren els telenotícies de la tele alemanya en horaris de màxima audiència".

Recorda, d'altra banda, "la mala imatge que això causa a la marca de Barcelona, a la marca de Catalunya i per descomptat a la marca Espanya" perquè "Barcelona no és París". "Hi ha línies vermelles que, com a demòcrates, no podem saltar-nos de cap manera", insisteix.

La seva conclusió és clara: "al moviment independentista català se l'està etiquetant com un moviment populista", sobretot després dels contactes amb Rússia. "Fins i tot els escocesos veuen el que ha passat i es desmarquen radicalment del procés", afegeix.

Quan era delegat de la Generalitat, "vam intentar advertir que ningú a Europa volia la independència de Catalunya". "Va ser una gran irresponsabilitat declarar la independència i una falta absoluta de legitimitat".

"Van jugar -acaba- amb la bona fe de la ciutadania" i "quatre anys després l'autocrítica continua sent una rara avis".

Publicitat
Publicitat

17 Comentaris

Publicitat
#17 Hans Kürbis, Ulm, 18/10/2021 - 13:04

https://www.elnacional.cat/ca/tag/adam-casals

#16 Ciudadano Sinmitos, Barcelona, 17/10/2021 - 18:15

¡Qué bien vivían muchos nacionalistas antes de que Puigdemont proclamase la independencia! Ahora, con el Procés frenado y con Sánchez abrazados, van a volver a chupar mucho.

#15 LoisA, Tabarnia, 17/10/2021 - 14:50

Uy lo que ha dicho...como se enteren los de la ANC, Omnium, los CDR...!!!!.

#14 Charly, Barcelona, 15/10/2021 - 21:48

Aquí no hay problema, los que mandan tiran más hacia el fascismo y al totalitarismo que hacia la democracia.

#12 Menjamela Grandi, Anapurna, 15/10/2021 - 21:02

Que haya independentistas en un país como España que tiene una manga ancha como nunca se ha visto (talvez por eso los hay), pues de todo tiene que haber en la viña del señor. Lo unico que pedimos ya es que no sean cortomentales. El señor Casals quizá ha sido o sigue siendo independentista, pero al menos demuestra no ser del segundo grupo.