El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha emès dues sentències en les que anul·la els projectes lingüístics de dos centres educatius públics de Barcelona i Abrera perquè no contemplen el castellà com a vehicular i no reconeixen el 25% d'ensenyaments curriculars en aquesta llengua.
Les dues resolucions s'han conegut el mateix dia que el PP ha presentat un recurs d'inconstitucionalitat presentat pel PP contra la Lomloe, més coneguda com a Llei Celaá que, entre altres coses posa obstacles als centres concertats, elimina la referència a el castellà com a llengua vehicular de l'ensenyament i dóna més competències a les comunitats autònoma.
Així ho ha anunciat l'Assemblea per una Escola Bilingüe de Catalunya (AEB) que ha remarcat les resolucions "tenen una transcendència històrica, en la mesura que obligaran a canviar tots els projectes lingüístics dels centres educatius públics de Catalunya que en un 95% de els casos només estableixen que el català és la llengua vehicular d'ensenyament".
La sentència recorda que "és constitucionalment obligat que les dues llengües cooficials siguin reconegudes pels poders públics competents com a vehiculars" i que s'admet una "interpretació conforme amb la Constitució en el sentit que no impedeixen el lliure i eficaç exercici de el dret a rebre la ensenyament en castellà com a llengua vehicular i d'aprenentatge en l'ensenyament".
"En altres paraules, l'obligatorietat que el castellà sigui llengua vehicular en l'ensenyament deriva directament de la Constitució, per aquest motiu la modificació operada per la Llei Orgànica 3/2020 de la disposició addicional trenta-vuitena de la LOE no afecta l'estatus del castellà com a llengua vehicular", assenyala el tribunal.
L'entitat remarca que la sentència considera "nuls de ple dret, tots els projectes lingüístics dels centres educatius catalans que no contemplin el castellà com a llengua vehicular d'ensenyament i no estableixin la presència mínima del castellà en un 25% de les hores efectivament lectives".
Finalment, ha anunciat que "sol·licitarà formalment a el Departament d'Educació que dicti les instruccions pertinents perquè tots els projectes lingüístics s'adaptin a el model constitucional i reconeguin el castellà i el català com a llengua vehiculars d'ensenyament". "Es pot concloure que les sentències deixen sense efecte el model d'immersió lingüística obligatòria en català per considerar-lo contrari a la Constitució espanyola", conclou.