Publicitat
Societat · 2 de Gener de 2019. 14:19h.

El vaixell que va portar la sífilis

La localitat gallega de Baiona té una rèplica de la caravel·la la Pinta

El vaixell que va portar la sífilis

Rèplica de la caravel·la la Pinta, a Baiona (Pontevedra)

Per uns moments em va passar pel cap salpar rumb a Ítaca, en pla Artur Mas.

Però la rèplica de la caravel·la la Pinta roman ancorada al port de Baiona, a Galícia, a pocs quilòmetres de la frontera portuguesa. El preu de la visita és només de dos euros. Al migdia tanquen a la una.

Baiona va ser el primer port d'Europa que va rebre la notícia del descobriment d'Amèrica. L'1 de març de 1493, la caravel·la capitanejada per Martín Alonso Pinzón va atracar en aquestes aigües.

Colom tornava amb la Niña, però una tempesta a les Açores va separar els dos vaixells. L'almirall es va dirigir a Lisboa tot i que va evitar dir que havien descobert el que, en teoria, era la ruta de les Índies.

Al cap de tres dies, quan els portuguesos es disposaven a inspeccionar el vaixell, va sortir pitant cap a Puerto de Palos abans no descobrissin d'on venia.

Al cap i a la fi duien fruites, animals i fins i tot persones del Nou Món i això hagués posat en alerta la competència.

La Pinta, després de la tempesta, va posar rumb a Baiona perquè el timoner, Cristóbal García Sarmiento, era d'aquesta localitat.

Era també dels pocs ports -al costat de A Corunya- que tenia drassanes i una fortalesa militar, la de Monterreal, per defensar-se.

“Duien el timó i el trinquet -el pal de proa- molt tocat”, m'explica el guia del museu, Carlos Zamorano.

pinta3.jpg

Don Carlos té pinta de llop de mar encara que no sé si s'ha allunyat mai de terra. Com que l'ajuntament ha retallat en personal ven també les entrades.

Jo, en sortir, li faig la pregunta que se sol fer en aquests casos.

Sobretot tenint en compte que a la tripulació eren 26 membres i el vaixell feia tan sols 22,75 metres d'eslora i 6,62 d'eslora.

- El que no sé és com ho feien -pregunto com aquells nens que es pregunten el mateix dels astronautes.

- Per la borda, és clar -em contesta-

No he vist tanmateix cap forat al casc que facilités l'operació de buidatge intestinal o renal.

- Un company l’agafava pels genolls i que no se l’endugués amb un cop de mar -afegeix-

Molta sort penso mentre m'imagino l'impacte d'una onada de l'Atlàntic -res a veure amb les del Mediterrani- a la coberta en plena feina.

Van estar en total dos mesos i sis dies encara que van aturar-se a les Canàries per reparar.

Des d'aquí al Nou Món van ser 36 dies més sense veure res més que aigua. Temien que el mar acabar en un final abrupte i caiguessin al buit.

pinta2.jpg

Quan van tornar set mesos després tothom els donava ja per desapareguts. El primer que van fer va ser enviar missatgers a la Cort -llavors a Barcelona- per informar que havia arribat la caravel·la. No vull ni pensar el que devia durar llavors el viatge entre Galícia i la capital catalana.

En fi, la Pinta anava carregada de productes del Nou Món com la patata, el tabac i el blat de moro. També alguna espècie animal com la iguana.

I fins i tot tres indis un dels quals va morir en la pròpia Baiona. Va ser enterrat en un lloc desconegut.

També, per cert, la sífilis; que les dones índies van encomanar als membres de la tripulació. El mateix Martín Alonso Pizón va ser la primera víctima mortal.

Es va expandir ràpidament per tot el continent. I el 1494, tot just dos anys després, ja era una epidèmia.

Per descomptat, Baiona -no confondre amb la Baiona francesa- té més coses per visitar perquè està plena d'història.

A l'esmentada fortalesa militar cal afegir el convent de les Dominiques, la capella de la Misericòrdia o de Sant Joan i l'Hospital Sancti Spritus.

Per cert, Barcelona va tenir una rèplica de la Santa Maria però un atemptat de Terra Lliure el 1990 la va deixar inutilitzada i va acabar sent enfonsada davant del Maresme.

Millor no dic el nom del que ho va fer perquè és amic de Carles Puigdemont i meu. Encara que, per descomptat, més seu que meu. / Un reportatge de Xavier Rius.

pinta4.jpg

Publicitat
Publicitat

16 Comentaris

Publicitat
#9 Galba, Bcn, 03/01/2019 - 19:01

Como todo el mundo sabe, Colon era catalan. Y un catalan nunca haria eso de traernos la sífilis. Todo eso es un invento del estado español, que nos tiene mucha mania,

#7 iñigo, castelló, 02/01/2019 - 22:25

Para que nos quejemos nosotros. Aquella gente sí era recia.

#6 Fierecita, montgat, 02/01/2019 - 15:14

Lo trágico fue las enfermedades (varias) que les transmitimos a ellos, los indígenas no tuvieron defensas y en las isla fallecieron entre un 50 y 60% de la población (según cáculos). El choque humano fue brutal.

#6.1 Carles Fortuny, Palau de la Degeneralitat, 02/01/2019 - 23:44

Tampoco los europeos tenían defensas para la sífilis que mato mucha más gente en Europa de lo que mataron las enfermedades europeas en América. El drama fue que al estar América mucho menos poblada la incidencia de las enfermedades, en proporción al conjunto, fue mayor.

#6.2 Meretriz, Viladecans, 05/01/2019 - 09:50

Ahora dirá la fierecita que la sífilis culera es culpa de los españoles.
Tan ******* es el que da como el que toma.
Es decir, bombear que aquello se abra, es cosa humana, de pasiones bajas y sucias o bajas y limpias.

#5 Menjamela Grandi, Anapurna, 02/01/2019 - 15:13

Fue gracias a ese Imperio alumbrado y conquistado por la Corona de Castilla y a la eliminación en 1714 de las aduanas y barreras también por Castilla que Cataluña se enriqueció y se convirtió en lo que es hoy. El nacicatalanismo todavía sangra por la herida: normal que hundiesen la replica de Barcelona. Lo suyo es la leche cruda. Juasjuas.

#5.1 Ramon, Terrassa, 02/01/2019 - 17:13

Efectivamente. Con la circunvalación de África por los portugueses y el descubrimiento de América por la Corona de Castilla el Mediterráneo quedaba "desenganchado" de las grandes rutas comerciales mundiales. Gracias a su pertenencia a España y a la supresión del antiguo régimen en 1714 Cataluña pudo capear el temporal y entró en la modernidad

#5.2 Purria de Tabarnia, Bcn, 02/01/2019 - 18:40

Y España en el declive jajajjaja

#5.3 Carles Fortuny, Palau de la Degeneralitat, 02/01/2019 - 23:54

Todos los imperios acaban en el declive. Fíjate en el británico que fue el último. Cataluña, al estar dentro de España se halla también en el declive . En nuestro caso es el declive del declive gracias al prusés. Así que ya puedes seguir con tu risa, que me recuerda al chiste de la hiena de Jaimito.

#5.4 Ramon, Terrassa, 03/01/2019 - 10:53

Como dice Carles, todos los Imperios tienen su ascenso y tarde o temprano también su declive. España fue el primer Hegemon, el Primer Imperio Global verdadero y en él participaron absolutamente todos los pueblos hispánicos, catalanes incluidos. Debería ser un orgullo, pero aquí cría cuervos tractorianos desagradecidos y te sacarán los ojos.

#5.5 Ramon, Terrassa, 03/01/2019 - 11:35

Y ya querrían muchos países el "declive" de España: una de las diez economías más grandes del mundo, el segundo idioma materno del mundo compartido por más de 20 naciones y 500 millones de personas, participación en la Unión Europea, un patrimonio histórico, natural y cultural inmenso, líderes mundiales en trasplantes, en políticas de igual

#4 Fierecita, montgat, 02/01/2019 - 15:08

Amigo xavier, la sífilis mató mas españoles en dos años que españoles indígenas en 300, y si no te lo crees eres libre de pensar que no.
Esa enfermedad no fue superada hasta hace 50 años y todavía no se si está erradicada.

#4.1 Meretriz, Viladecans, 05/01/2019 - 09:51

Mientras se revienten melones y otras formas frutales sin protección, eso corre como los lazos del color que se quieran.