Publicitat
Societat · 15 d'Octubre de 2012. 21:18h.

Els 'alliberadors' catalans de Croàcia

L'historiador Jaume Clotet explica que una cinquentena de voluntaris van participar a la guerra dels Balcans als anys 90

Els 'alliberadors' catalans de Croàcia

L'autor Jaume Clotet, en una foto d'arxiu

Una cinquantena de voluntaris catalans van lluitar a la guerra de Croàcia durant els anys 1991 i 1995, segons recull el número 279 de Revista de Catalunya. Jaume Clotet ha recordat en el seu reportatge que "després de la Segona Guerra Mundial, Espanya es va convertir en un dels principals refugis per a les autoritats croates col·laboracionistes dels nazis".

"Els exiliats croats a Espanya tenien vincles molt estrets amb moviments d'extrema dreta espanyola, raó per la qual es van incloure alguns espanyols en els grups de voluntaris que enviaven a la guerra", ha insistit.

D'aquest grup, el periodista ha assenyalat que "una cinquantena de catalans i valencians van ser acceptats i van participar a la guerra al costat dels croats". La procedència de la majoria d'aquest contingent de combatents catalans van arribar a Croàcia "mitjançant organitzacions polítiques espanyolistes d'extrema dreta", però també "a partir de moviments separatistes".

L'historiador per la Universitat de Barcelona ha explicat que "tots ells mantenen una discreció molt accentuada i els costa parlar-ne amb ningú". Malgrat tot, ha aconseguit que tres d'ells, que sota pseudònim -tret d'un que ha permès la publicació del seu nom propi- parlessin de les seves vivències.

Així, un d'aquests voluntaris catalans, que van lluitar majoritàriament a la zona d'Eslavònia Oriental, on hi ha les ciutats de Vukovar i Osijek, ha admès que "només" tornaria a empunyar les armes "per la independència de Catalunya".

Clotet ha remarcat que "els voluntaris catalans entrevistats coincideixen a acusar els militars espanyols de cooperar, en algun grau, amb les milícies sèrbies i fins i tot amb les autoritats bosnianes, amb les quals coincidien en la defensa de la integritat territorial del país".

En aquest sentit, ha reblat que "alguns espanyols van afegir que els voluntaris estrangers al servei de la causa croata, entre els quals hi havia els catalans, havien col·laborat en la preparació de l'atac" en el qual va morir d'"un tret al coll" el tinent de la legió, Francisco Jesús Aguilar.

Publicitat
Publicitat

22 Comentaris

Publicitat
#19 Petronio, ticonatown, 17/10/2012 - 15:30

Los historiadores suelen hacer mucha literatura porque en estos tiempos deben pasar mucha hambre. El caso es ser mediatico y contar pamplinas. Tambien hay mogollon de mercenarios occidentales en las guerras africanas y nadie habla de ello.

#18 lector_333, Barcelona, 16/10/2012 - 18:37

De dretes o d'extrema esquerra, paios així no tenen cabuda a la Catalunya del segle XXI. Ni en broma. Aquí no volem una altre guerra ni cap cosa que si assembli, que els nostres avis i pares, encara recorden moltes atrocitats. Catalunya no necessitarà defensar-se amb armes

#17 josepxicot, Barcelona, 16/10/2012 - 17:34

Si tot es cert,es podria escriure un libre,sembla prou
interessant tot plegar,quin morbo,el que ens faltava
ara mercenaris.

#16 Oscar, BCN, 16/10/2012 - 13:51

Doncs si, un català va matar jesucrist, un altre JFK, els catalans van iniciar la I i II Guerres Mundials, van ser els primers a arribar a la lluna, van inventar la roda els pantalons i les calces. Adan i Eva eren catalans i els espanyols sols tenen a Platero, pobrets. INDEPENDENCIA !!

#14 Hug d´Angarín, Pedralbes, 16/10/2012 - 10:07

Van anar a Croàcia capitanejats pel Patufet i el Capità Aranya i amb l´escolta de la Colla de Ball de Gitanes de Sentmenat. Quins collons. I el CNI sense saber-ho.