Societat · 11 de Novembre de 2022. 12:40h.

Els altres "Exodus"

Els vaixells que van dur supervivents de l'Holocaust a Israel

Els altres "Exodus"

Se’n recorden d'“Exodus”, aquella pel·lícula d'Otto Preminger (1960) que narrava l'arribada d'un vaixell de refugiats jueus a Israel? Sortia Paul Newman amb uns ullats blaus. Doncs bé l'autèntic es diu Yossi Harel i és el de la foto.

Havia nascut el 1918 a Jerusalem i als catorze anys ja participava en missions d’alt risc amb el Haganah, l'exèrcit clandestí destinada a protegir els jueus d'agressions d'àrabs.

De fet, l'Exodus no era el primer. Abans havia portat ni més ni menys que 25.000 supervivents de l'Holocaust amb el “Knesset Israel”, l’”Atzmaut” o el “Komemiyut”, entre d'altres.

 

 

Un monument commemoratiu a Tel Aviv a la Plaça Londres, entre el Passeig Marítim i el carrer HaYarknon, ho recorda. No és gaire lluny de l’encara ambaixada americana -Trump va aprovar el seu trasllat a Jerusalem- i al costat d'un McDonalds encara que, entre tant gratacels, queda una mica encaixonat. Però si hi van no s'ho perdin.

La localitat era llavors només amb prou feines quatre cases, però quan arribava un vaixell els seus habitants acudien a ajudar els nouvinguts per a desesperació dels britànics, que mantenien el bloqueig. En alguns casos, com amb el “Shabtai Luzinski”, van optar per detenir tothom: els desembarcats i els residents. Deportats després tots a Xipre van acabar per alliberant-los.

La peripècia de l’”Exodus” -Yossi Harel era el comandant i el capità del navili era Ike Aharonovitz- es va convertir en un símbol. El vaixell va salpar secretament el juliol del 1947 de Sète, a França, a prop de Montpeller, amb 4.500 persones a bord. Després d'haver sobreviscut a l'Holocaust res no podia ser pitjor.

 

66d6730d-cd3f-4340-bfec-a4f3a5b1741f.jpg

El tinent coronel Yossi Harel, Paul Newman a la pel·lícula "Exodus"

Quan s'acostava al seu destí va ser interceptat per cinc destructors britànics. Impossible fugir. I durant hores van estar jugant a gat i gos. De fet, quan els soldats britànics intentaven pujar a bord eren rebuts amb tota mena d'objectes contundents.

En els incidents van perdre la vida el contramestre, Bill Bernstein, i tres immigrants a més que una trentena van resultar ferits. Yossi Harel (Paul Newman) va decidir llavors rendir-se per evitar la pèrdua de més vides humanes i el vaixell va ser escortat primer al port proper de Haifa i després reenviat a França.

Com que els passatgers van rebutjar desembarcar, va tornar a sortir en direcció a Hamburg (Alemanya) d'on procedia inicialment el vaixell. Però es va armar tant enrenou polític i mediàtic que finalment el 7 de setembre de 1948 -gairebé un any després- els van deixar assolir les costes d'Israel.

Encara que, com deia, hi va haver més “Exodus”: el “Pancho”, que va arribar el 1940 amb 550 supervivents de camps de concentració. O el “Parita”, un any abans, amb jueus de Polònia, Lituània i Romania. I el “Rim”, que es va enfonsar a l'Illa de Rodes a causa d'un incendi. Alguns països eren gairebé tan ansitemistes com els nazis però no van arribar a l'Holocaust industrial./ Un reportatge de Xavier Rius.

 

adba615f-5b4f-4154-b4be-ccd7d805efab.jpg

Publicitat
Publicitat

3 Comentaris

Publicitat
#3 TARARÀ, Barcelona, 11/11/2022 - 17:30

Magnífica pel.lícula històrica, i Paul Newman, bon actor, bon ser humà i d'una bellesa masculina impressionant

#2 Jos, VNG (Ghost Republic), 11/11/2022 - 15:04

Merci pel vídeo sr Rius. Sempre m'agradan aquests clips que fa d'història.

#1 Onofre de Dip, Vigo, 11/11/2022 - 14:33

Me gustaría recordar aquí a la figura del almirante español don Miguel Buiza, quien acabada la SGM, en la que combatió en el Ejército francés, colaboró con las organizaciones sionistas que llevaban refugiados a Palestina. Como marino que era, comandó un buque con destino al mandato británico, siendo detenido e internado en Haifa.