Publicitat
Societat · 24 d'Agost de 2021. 19:18h.

Els bons 'japonesos'

La història dels americans d'origen japonés que van combatre a favor dels Estats Units durant la II Guerra Mundial

Els bons 'japonesos'

Un dels herois del 442è Regiment d'Infanteria dels Estats Units

S'imaginen que haurien dit els Krauts de la Línia Gòtica quan haguessin vist atacar als del 442 Regiment d'Infanteria dels Estats Units?: "¿Però aquests no anaven amb nosaltres?”.

La Línia Gòtica va ser la línia de defensa que van establir els alemanys a la península itàlica durant la II Guerra Mundial. En un terreny especialment propici -estem parlant dels Apeninos- van vendre cara la seva pell.

Perquè, en efecte, l’esmentat regiment -mes aviat una divisió: 18.000 homes- estava format per americans d'origen japonès. Res podia ocultar els seus orígens. I menys la seva cara.

 

155479Ciutadans d'origen japonès internats en camps durant la II Guerra Mundial

 


La unitat va ser creada el juny de 1942 per ordre expressa de president Roosevelt -la famosa ordre executiva 9066- tot just uns mesos després de Pearl Harbour. No eren pocs els recels: els japonesos havien atacat precisament la principal base militar de el Pacífic, per sorpresa, tot just uns mesos abans.

De fet la primera mesura d'Estats Units va ser internar en camps d'internament -gairebé camps de concentració- uns 100.000 ciutadans americans d'origen japonès. Superades les suspicàcies es va crear el 442 Regiment format per aquells fills de japonesos que, anys enrere, havien emigrat als Estats Units. Molts fins i tot havien nascut ja en territori americà.

 

155480
L'unitat al pas de la bandera d'Estats Units

 

L'historiador Daniel James Brown (1951) ha recreat ara la seva història en l'obra "Facing the Mountain: A True Story of Japanese American Heroes in World War II" que demana una urgent traducció al castellà.

Diumenge va estar al programa d'història a YouTube History Happy Hour, que presenten Rick Beyer i Chisthoper Anderson, per deixar constància dels herois. Algun com Gordon Hirbayashi. La veritat és que es van batre com a lleons.

Com recordava Anderson a l'inici de el programa van aconseguir "21 Medalles d'Honor, 52 Creus de Serveis Distingits, 1 Medalla per Servei Distingit de l'Exèrcit, 560 Estrelles de Plata, 22 Legions a l'Mèrit, 15 Medalles de el soldat, 4000 Estrelles de Bronze i 9486 Cors porpra". Prorpocionalment, la unitat més condecorada de l'Exèrcit dels Estats Units.

També és veritat que el comandament militar va prendre precaucions: en comptes d’enviar-los a el Pacífic els va destinar al teatre europeu. Més que pel temor que algun pogués passar-se a l'enemic que no rebés algun un tret  per l’esquena des de les pròpies línies.

A Europa van fer mitja campanya d'Itàlia -inclòs Montecassino- i després, ja a França, van combatre a la zona boscosa dels Vosges: Bruyeres, Belmont i Biffontaine. Fins acabar alliberant, una mica més amunt, el camp de concentració de Dachau.

Brown -que ja va escriure "The boys in the boat", sobre l'equip de rem nord-americà en els Jocs de Berlín- va explicar durant el programa que "era la manera de provar la seva lealtada als Estats Units".

"Quan havien de fer una càrrega suïcida no anaven a demostrar cap debilitat o covardia que pogués avergonar a les seves famílies", ha afegit. La veritat és que tampoc va ser fàcil crera una unitat de combat així.

 

155481 L'historiador Daniel James Brown, durant l'entrevista


Als recels polítics i traves burocràtiques calia afegir que una part procedia de Hawaii, un arxipèlag que, per distància, tenia millors connexions amb el Japó. La resta procedia del continent.

Ni tan sols sociològicament s'assemblaven: els segons eren més aviat classes mitjanes, i fins i tot estudiants universitaris. Com diu l'autor: "va ser com barrejar aigua i oli"./ Un reportatge de Xavier Rius

Ciutadans d'origen japonès internats en camps durant la II Guerra Mundial

Publicitat
Publicitat

1 Comentaris

Publicitat
#1 Jos, VNG (Ghost Republic), 25/08/2021 - 21:12

Molt bon article. Felicitats.