Publicitat
Societat · 2 de Febrer de 2016. 12:11h.

“Els diaris s’estan morint”

Anna Maria Planas, exquiosquera de Vilanova i la Geltrú: “la gent no gasta 1,30 euros si clicant té tota la informació que vol”

“Els diaris s’estan morint”

Anna Maria Planas

Dissabte passat vaig tenir una experiència traumàtica. Vaig anar a comprar diaris -casualment estava a Vilanova i la Geltrú- i la propietària de la papereria em va dir que n’havia deixat de vendre feia un parell de mesos perquè no li sortia a compte. La propietària, Anna Maria Planas, diu que des que no en ven ha guanyat en qualitat de vida. Deu ser un fenomen general: a Barcelona mateix molts han tancat o s’han reciclat en botigues de souvenirs. Almenys vaig sortir amb “Doctor Zhivago”, de Pasterna, i “Pabellón de reposo”, de Cela, que els tenia d’oferta a un euro.

- Vostè ha estat venent diaris des de fa 17 anys. Ara ho ha deixat. Per què?

Doncs perquè no són vendes reals les facturacions que et fan cada setmana les distribuïdores. Ells et facturen un cop a la setmana. El que et porten durant aquella semana t’ho facturen la semana següent llevat algunes coses, com els cromos, que t’ho facturen al cap de tres setmanes. Però quan tu tornes les coses triguen 15 dies en abonar-te el que tu has tornat. Es va fent una cadena perquè clar cada dia et porten gènero, cada setmana et facturen i, en canvi, quan tu ho tornes estan quinze dies en abonar-t’ho. Per això dic que no són vendes reals. I tampoc decideix el quiosquer el que necessita perquè com que ells saben els llançament que hi haurà nous…

- El negoci de la distribució està mal fet?

Sí, perquè realment cadascú sap la clientela que té. La meva potser la consideren municipi turístic, però jo no estic a peu de platja. També amb internet els diaris s’estan morint, tampoc es venen com abans. Si no hi haguessin promocions els caps de setmana la gent tampoc compraria. La gent que compra diaris cada dia és gent més gran, gent jubilada que no sap fer servir internet. Amb la crisis, el primer que es treu la gent són les despeses que no necessita o que pot passar d’elles i els diaris n’és una.

- ¿El món de la premsa de paper té futur?

Cada vegada menys perquè si internet t’ofereix la mateixa publicació gratuïta doncs molta gent no necessita gastar 1,30 euros cada dia si clicant té tota la informació que vol.

- Els seus clients habituals eren gent gran?

Els de diari de cada dia sí, gent jubilada.

- Si vostè fos directora d’un diari què faria per millorar les vendes?

Ufff és difícil això. Potser.., a veure no posar codis perquè la gent el que feia és fer una foto al codi d’El Mundo i marxava.

- Amb això s’hi havia trobat vostè? Amb el codi d’El Mundo es podia mirar tot el diari?

A mi m’havien dit que sí, jo no ho havia provat. Potser amb revistes seria més fàcil posar alguna cosa: que es posin a internet per ampliar, fer algún ‘ganxo’ perquè necessitis comprar físicament en paper per després complementar en internet. Amb el diari no ho sé, igual que les conyes de retallar els cupons és una feinada per a nosaltres també.  

- Viu més bé sense vendre diaris?

He guanyat en salut i tot. En horari, perquè a les 6 del matí ja estàvem aquí per vendre als bars. El meu pare té 70 anys i m’ajudava perquè jo tinc una nena petita i no puc estar aquí tant d’hora. Si ell no hagués pogut i la cosa hagués anat millor, hagués pogut contractar a algú a primera hora perquè obrís per no perdre les vendes dels bars, de les perruqueries, etc. Però ja veu que finalment ho he deixat córrer. /Una entrevista de Xavier Rius

Publicitat
Publicitat

13 Comentaris

Publicitat
#13 David, Ripollet, 03/02/2016 - 08:24

y serás como pocos).

#12 David, Ripollet, 03/02/2016 - 08:24

entienda). Ahora no puedo decir si venden muchos, pocos o menos ejemplares de las diferentes cabeceras en dicha librería papelería, pero debo decir que su propietaria no parece irle mal a nivel económico. Como lo hace no lo sé, dado que en Ripollet se lee poco (lee poco y serás como muchos lee mucho

#11 David, Ripollet, 03/02/2016 - 08:20

Yo antes cuando vivía en Cerdanyola del Vallès lo compraba asiduamente. Luego me fui a vivir a Ripollet y justo apareció y se desarrolló internet. Aguanté desde 1888 hasta 2008 comprándolo en una libreria papeleria de la zona residencial de dicha población (la parte alta por el desnivel que se me

#10 pepe, andorra, 02/02/2016 - 23:25

¿y nuestro diario cuanto vale sr. Rius?. Pues muy mal, eh, porque lo q no vale nada no se aprecia. Sea valiente, hay q subir el precio, minimo 2,40 eur por ejemplar. Y al q no pague, a banearlo. Quedaremos porlomenos dos, Yo y usté. Bueno, a mi q soy medio de la casa, me lo hace gratix.

#8 BEJOTA, BCN, 02/02/2016 - 18:48

N.B. SI ES TRACTA DE'LS CATALÁNS ,AL MENYS ESTAVIAREM CALÉS ,PERQUE ESTAN SUBVENCIONATS PER ADOCTRINAR CONTRA ESPANYA.