Publicitat
Societat · 10 d'Octubre de 2013. 09:08h.

"Els escocesos estem amb Catalunya"

Aficionats del Celtic favorables a la independència se solidaritzen amb el procés català

"Els escocesos estem amb Catalunya"

Membres dels Indy Bhoys amb una pancarta a favor de la independència

Indy Bhoys és el grup d'aficionats del Celtic de Glasgow que en el partit de Lliga de Campions van mostrar una pancarta a favor de la independència d'Escòcia i Catalunya. Padraig -Patrick en gaèlic- n'és el seu portaveu i ha concedit una entrevista a e-notícies per valorar la situació que es viu al seu país així com la que es viu a Catalunya i també per parlar de futbol. 

- En l'últim partit de la Lliga de Campions entre el Celtic-Barcelona vau mostrar una bandera a favor de la independència d'Escòcia i de Catalunya... Per què doneu suport a la independència de Catalunya? 

- Nosaltres donem suport a totes les nacions que lluiten per la seva llibertat i independència, ja sigui Escòcia, Irlanda, Catalunya, Galícia, el Kurdistan, etc. Suposo que aquesta passió neix d'un un fort desig d'igualtat i justícia social que no es pot aconseguir sota l'ombra de l'explotació i la repressió. L'autodeterminació és autoestima. Per això ens solidaritzem amb els nostres germans catalans en aquesta causa.

- Vostès tenen una foto -la que il·lustra l'entrevista- d'una pancarta amb el lema "Solidaritat amb Catalunya". Quina és la seva opinió sobre el procés català?

- No puc comentar gaire sobre el procés català. Em sembla que hi ha un moviment social molt fort i positiu per aconseguir la independència de Catalunya i que durant els últims anys, aquest sentiment, ha anat creixen cada cop més. Espero que Catalunya pugui obtenir la seva llibertat al 2014.

- N'està al corrent que l'11 de setembre a Catalunya es va celebrar la Via Catalana? Quin és el grau de compromís dels escocesos amb el dret a decidir?

- Sí, conec la Via Catalana, va ser una manifestació impressionant a favor de la independència de Catalunya. Una gran cadena humana que va travessar el seu país de nord a sud. Em vaig assabentar que gairebé dos milions de persones han participat en aquesta manifestació. Tant de bo poguéssim aconseguir alguna cosa similar a Escòcia. 

-No és possible?

- A Catalunya hi ha moltes més persones compromeses i entusiasmades amb la independència que a Escòcia. Per descomptat que aquí hi ha moltes persones apassionades amb el nostre futur i la llibertat, però manca compromís. Això passa per moltes raons, incloent-hi el biaix que fan els mitjans de comunicació, ja que el 99% estan en contra de la independència.

- Com va el procés a Escòcia?

- A Escòcia el procés cap a la independència és molt diferent. Ens van donar l'oportunitat de triar el nostre propi futur en el referèndum sobre la independència del 18 de setembre 2014 pel mandat donat al Partit Nacional Escocès, quan va guanyar una àmplia majoria al Parlament escocès descentralitzat al 2011. El sistema a Escòcia va ser dissenyat perquè sigui impossible que un partit tingui una majoria absoluta; així que va ser una gran sorpresa per a Londres que més del 60% dels escocesos votessin a favor de l'SNP. Però és important saber que la campanya a favor de la independència a Escòcia està formada per un ampli ventall de persones i partits polítics de l'SNP, del Partit Verd, el Partit Socialista, etc.

- Almenys, vostès ja tenen data per decidir el seu futur...

- Sí, tenim molta sort a Escòcia que s'ha de donar una oportunitat increïble per guanyar la nostra llibertat i el control del nostre propi futur. Tant de bo més gent a Escòcia se n'adoni de com som d'afortunats. Sé que no està garantit el referèndum a Catalunya, i que el govern de Madrid està tractant de bloquejar-lo. Estem amb vostès i us donarem suport fins al final!

- I els polítics escocesos què en diuen?

- Alguns polítics a Escòcia estan interessats i compromesos amb el procés català, però, per descomptat, els polítics 'unionistes' del partit Laborista i el partit conservador no en parlen. I els mitjans de comunicació ignoren completament la situació catalana. La Via Catalana de l'11 de setembre va ser gairebé ignorada aquí... això ho fan deliberadament, ja que no volen que el poble escocès pugui veure una demostració tan impressionant i positiva.

- Tornant al futbol. Al desembre a Barcelona i el Celtic juguen el partit de tornada de la fase de grups de la Lliga de Campions. Vindran a Barcelona?

- Esperem que sí. No puc esperar per al proper partit entre el Celtic i el Barça. Això s'ha convertit en un clàssic en els darrers anys i hi ha una gran amistat entre ambdós clubs. Espero que part del nostre grup pugui anar a veure el partit al Camp Nou. Jo encara no tinc entrada, però espero trobar-ne una perquè m'encantaria veure com el Celtic es pren la revenja després de la victòria del Barça a Glasgow.

- Si al final vénen, pensen fer alguna acció favorable a la independència? Una altra pancarta potser?

- Sempre mostrem pancartes de suport a la independència d'Escòcia al Celtic Park i en tenim dues de solidaritat amb la independència de Catalunya. Seria molt bo col·laborar amb els aficionats del Barça per organitzar un pancarta escocesa i catalana gegant a favor de la independència per al proper partit al Camp Nou. Que els aficionats del Barça es posin en contacte amb nosaltres si hi estan interessats.

- Sap vostè que al Camp Nou, els aficionats criden "independència" al  minut 17:14 de cada part? Vostès fan reivindicacions sobiranistes durant els partits a Celtic Park?

- Sí, aquesta és una manifestació meravellosa de suport. M'encantaria que alguna cosa similar a aquesta es comencés a fer a Celtic Park.

./ Una entrevista de JM Botanch (Twitter: @jmbotanch)

Publicitat
Publicitat

36 Comentaris

Publicitat
#26 Juan Ramon, Madrid, 15/10/2019 - 07:04

Catalanes me solidario con ustedes hasta el fin, no dén marcha atras nunca

#25 Josep, Tarragona, 11/10/2013 - 07:58

Doncs jo voldria que les dues aficions es posin d'acord per cantar el You'll never walk alone al començament del partit i formar un mosaic amb l'estalada la bandeara d'Escòcia i els dos escuts dels dos equips.
Mai caminarem sols ni escocesos ni catalans
No cal tenir por.
Seria un bon focus mediàtic

#24 BEJOTA, BCN, 10/10/2013 - 18:34

La Caixa da orden a las sucursales de controlar las salidas de depósitos motivadas por el independentismo catalán.

N.B.SR. MAS :LA DARRERA PARAULA LA TÉ EL SR. FEINÉ.(JA SAP QUE UNA GRAND PART DEL ACTIUS ESTÁN A LA RESTA DE L'ESTAT.

#23 Scotland and Catalonia 2014, FREEDOM, 10/10/2013 - 17:07

17 year old explains why Catalans are calling for independe

http://www.youtube.com/watch?v=wKxaKbp2Pgw

Ajudem a internacionalitzar videos en anglès sobre Catalunya com aquests. Que tot el món sàpiga qui som i que volem!

#22 BEJOTA, BCN, 10/10/2013 - 15:48

LES ENQUESTES A ESCOCIA DONAN UN 35% D'INDEPEND. TOT I QUE TENEN MÉS RAONS QUE UN SANT PER ANAR CONTRA ELS ANGLESOS.A CATALUNYA, NO HI CAP RAÓ OBJECTIVA QUE JUSTIFIQUI EL TRENCAMENT DE L'ESTAT.