Societat · 18 d'Agost de 2013. 19:40h.

"Els espanyols creuen que som inferiors"

L'Ibrahim, un musulmà de Mataró, veu casos de racisme, però votaria sí a la consulta

"Els espanyols creuen que som inferiors"

El musulmà Ibrahim

El barri mataroní de Rocafonda ha saltat als diaris aquest mes d'agost per alguns presumptes incidents entre el col·lectiu musulmà i les forces de l'ordre. L'Ibrahim té 24 anys, està casat, sense fills i parla un català perfecte. Tècnic de laboratori en atur -"ja veus com està la sanitat", remarca-; l'entrevista té lloc al local de l'Associació Cultural Iqra -on assisteix a classes d'àrab-. Però deixa ben clar que és a títol personal. 

- Quins són els problemes bàsics de Rocafonda?

- Gent jove, desocupada.

- Això a tot arreu

- Sí ... que consumeix droga, cannabis. Estan tot el dia al parc fumant.

- Magrebins?

- La majoria, però també hi ha espanyols

- Però l'Islam ho prohibeix 

- Un bon musulmà no fuma porros. Us penseu que tots els marroquins són musulmans i que tots els musulmans són marroquins i no és així.

- S'ha tornat religiós fa poc? 

- Fa un any. La meva dona també és musulmana.

- S'ha convertit? 

- Bueno, he acceptat l'Islam com a religió. Va ser ella: em va portar un Alcorà traduït. Ella tenia la idea que això és cultura.

- I com va anar la lectura? 

- No vaig entendre res.

 - És que és heavy, crec. Jo sóc un mal cristià, no li puc dir

- Arran de començar a llegir l'Alcorà, vaig començar a fer classes islàmiques aquí -afirma en al·lusió a l'entitat Iqra del carrer Colòmbia-. Abans de practicar l'Islam vaig estar un any i pico estudiant-lo.

- I què és l'Islam?

- Tens obligacions, obligacions amb Déu, no amb la gent. I uns pilars que conformen la teva fe. Si no els compleixes no ets un bon musulmà.

- Pels que som agnòstics fa una mica de por

 - Perquè es la imatge que tenim de fora: l'Islam és terrorisme.

- Home .... 

- Sí, sí, així de clar. Des de les Torres Gemelas.

- Ho dic perquè l'Islam vol dir submissió, oi? 

- Submissió a un sol Deu

- Però cal resar cinc cops al dia?

 - Està prescrit per Déu, si està prescrit per Déu has d'obeir. No fer el que vulguis. Tenim la creença que tothom ha nascut musulmà. La paraula Islam ve de Salaam que vol dir pau.

- Pau interior? 

- Interior, exterior, física, mental, psicològica.

- Potser és més dur ser agnòstic que creient 

- Si tots fossim bons musulmans el món aniria com una roda.

- Pero llavors tots hauríem de ser musulmans? 

- No, cadascú tria. Déu ens diu que cadascú tria.

- M'ha semblat que deia que tots som musulmans 

- Sí, tenim aquesta creença. Jesús per qui va venir? Pel poble d'Israel. Però l'última profeta, Muhammad, ha vingut per tota la humanitat. Ja no hi hauran més profetes ni més llibres.

- Per què l'Islam té mala fama, doncs? 

- L'ataquen molt. L'únic que et puc dir és que l'ataquen. I si l'ataquen per alguan cosa serà. És una bona religió i com més a prop de l'Islam més ho veig. A part de la tele, que es la primera arma de manipulació massiva, la premsa, la ràdio. Volen atacar la imatge de l'Islam. Nosaltres, amb els nostres errors, també hi hem contribuït. 

- Quins errors ha comès l'Occident respecte a l'Islam? 

- El desconeixement, la desinformació. La gent diu que "esta gente son unos atrasados que la mujer se tapa, el hombre lleva barba, ya no estamos en esa época, pueden adaptarse”.

- La imatge que arriba a Occident de l'Islam tampoc és bona: atemptats, extremisme religiós

 - Però tots el del País Basc són etarres?

- No, clar. 

- Doncs com ens volen etiquetar tots a nosaltres: perquè veuen una barba ja ets terrorista?

- Quins errors ha comès l'Islam? 

- Els musulmans, no l'Islam. L'Islam és perfecte. Som imperfectes.

- Imperfectes? 

- Tots cometem errors

- Si fos alcalde de Mataró què faria a Rocafonda?  

- Jo no ho sóc, però com a musulmà surto al carrer a parlar amb els joves.

- I què els hi diu? 

- Que perquè no vénen a la mesquita.

- És de Rocafonda de tota la vida? 

- Vaig venir als vuit mesos. Jo sóc català. Porto tota la meva vida aquí.

- Amb la consulta què votaria? 

- Jo?

- Si faig una pregunta molt personal m'ho diu 

- No hi entenc molt d'això, però si hi ha uns drets que nosaltres podem assolir, sí. Si fos per avançar i no haver de dependre d'Espanya per què no, estic a favor. L'Islam és una religió que ens beneficia a tots.

- La teva dona va amb vel? 

- Perquè ha volgut. Se l'ha de posar per Déu, però no hi ha obligació en la creença i menys per totes les barbaritats que diuen.

- A Rocafonda, els mataronins li diuen Rocamora 

- La gent ha de pensar que qualsevol pot emigrar: podrien ser espanyols en un altre país.

- Els magrebins tenen molts fills  

- Vostè vol saber més de l'Islam que de Rocafonda. Els fills vénen de Deu. Els jueus en tenen més. Els fills venen perquè vénen. Hi ha métodes anticonceptius a l’actualitat que podem utilitzar. A l'època del profeta ja s'utilitzaven. Jo porto un any casat i no en tinc.

- Puc fer una altra pregunta estúpida? 

- Si li serveix per entendre millor l'Islam, sí. 

- La poligàmia està admesa

 - No crec que la meva dona vulgui que em casi amb una altra. Abans de l'Islam es podien tenir més dones. Els grecs també acceptaven l'homosexualitat. La poligàmia és molt complicada perquè els mateixos drets que li has de donar a un li has de donar a l'altra. 

- Bona idea, li diré a la meva dona a veure què en pensa 

- Per no enganyar la teva dona, millor casar-se dues vegades. Abans de tenir una amant et cases amb una altra i li dones els mateixos drets.

- Sí, al món occidental potser hi ha una mica d'hipocresia amb això: millor casar-se una vegada i tenir una amant. 

- Sí, millor enganyar la dona i casar-te una vegada.

- Ara treballa? 

- No, ja veu com està la sanitat. Jo sé que Déu és qui em sustenta.

- Però cobra de l'atur? 

- No, visc amb els sogres. He treballat, he cotitzat, però això s'ha acabat.  

- A Rocafonda hi ha problemes de convivència? 

- Conflictes culturals. Un del Senegal no és el mateix que un marroquí o un espanyol. Un cuina això, un dorm més o menys. Un és més escandalós que l'altre.

- El famós multiculturalisme 

- Jo tinc xinos a baix. I no tinc res contra els xinos, he treballat amb ells, treballen molt...

- Pencaires segur 

- Però surten de treballar i es posen a cuinar a les quatre de la matinada. Nosaltes també amb el Ramadà, però ells tot l'any. No em queixaré, un dia baixo i els ho dic amablement. El que no puc fer es odiar tots els xinos perquè cuinen a les tantes. I amb els woks. S'ha d'intentar conviure. Hem vingut per acceptar les lleis, les normes i teni els nostres drets com qualsevol. Els espanyols creuen que som una raça inferior, després no deixen jugar els seus fills amb els nostres.

- Per què una raça inferior? 

- Pregunta'ls-hi a ells. No tots, eh? Hi ha gent molt maca. Jo vaig venir l'any 89 i va ser una pasada, no he tignut avis, però vaig tenir avis espanyols. Ves a un altre país i a veure què et passa. Es que se ponen en guetos. On aniries tu?. A barris on hi hagués espanyols perquè és la teva gent, la teva cultura.

- Tots els immigrants tenen clar allò de drets i deures? 

- No, no tots. Uns tenen uns deures, però no compleixen els deures que han de complir. Jo pago tots els meus impostos. Però de vegades es maltracta una pesona per ser immigrant.

- Puc fer un altra pregunta amb mala llet? De vegades hi ha la sensació a Catalunya que hi ha massa immigració. A les enquestes del CEO surt sovint com el tercer problema dels catalans. 

- I abans? Sense imigració, Europa no tindria joventut. Europa estava envellint. Quan volien mà d'obra barata sí que volien immigració.

- També és veritat 

- Abans de la bombolla immobiliària volien obrers, peons i treballar al campo, però quan no els volem què? els hem de fotre fora?. Ja no, són catalans. Porten anys aquí intentant aprendre la llengua. També hi ha el negat que no vol aprendre res.

- Perdona l'expressió, però ets un mica cabrón. Tens tota la raó: l'època d'Aznar, de Zapatero. 

- Tu creus que si els meus pares estiguessin bé al Marroc haguessin vingut? Han vingut per guanyar-se la vida honradament, evitar conflictes amb la hipocresia i la injusticia del país.  

- Ara no li preguntaré si fos alcalde, si fos president de la Generalitat què faries per tirar endavant el país? 

- A les escoles ensenyaria educació islàmica, àrab...

-  Deixi'm dir-li una altra cosa: Els meus fills han anat a una escola pública amb més d'un 50% d'immigració. Impressiona molt veure davant teu quatre dones musulmanes amb fins a nou fills. Li dic les xifres perquè les he comptat. 

- Però aquest seran futurs ciutadans d'Espanya.

- Sí, però potser hem deixat entrar tothom? 

- Però com ho controlem?. A més, cadascuna té dos o tres fills com a molt. Això era abans, ara no creix tant la població.

- L'arribada d'imams perjudica la integració? N'hi ha que són molt estrictes. 

- Per què molt estrictes?

- Perquè són imams 

- Jo tambe sóc imam. Si vostè fos musulmà seria imam.

- Em sobrevalora

- Tots som imams. Tots som pastores de la nostra família o comunitat. Qui té més coneixement me l'ha d'ensenyar perquè és la seva obligació. L'imam és el que te l'Alcorà més memoritzat i l’home de coneixement sobre les lleis Islamiques. Teniu la idea que són extremistes. Pero són els que els hi diuen als joves que no facin això o allò en els sermons, com s’han de fer les coses per la bona convivència, etc.

- I el de Terrassa?

- Aixo va ser un conflicte aïllat, però hi ha molts imams d'aquí Mataró, que treuen els joves de la misèria, els ajuda amb moltes coses que ignoren i fan que cometin errors. L’imam es qui els ajuda. Els imams són educadors.

- Una pregunta personal: per què porta barba?

- Jo segueixo el Profeta. El Profeta va dir de deixar créixer la barba i afaitar-nos el bigoti perquè no és higiènic. Nosaltres ens hem de treure el pèl d'aquí -assenyala precisament el bigoti-, de les aixelles i del pubis. I no ha de passar més de quaranta dies. També em tapo perquè tinc temor de Déu. Em tapo tant per les dones com pels homes.

- L'època daurada d'Espanya era l'època musulmana?

- En sabiduria, arquitectura. No veig ara que sigui l'època daurada. Ni fa quaranta anys. Hi havia convivència. L'Islam va entrar i va acceptar qualsevol religió.

- Els almoràvits eren més fanàtics

- Sí, però ara diuen: “esta gente que quiere venir a reconquistarnos”./ Una entrevista de Xavier Rius

Publicitat
Publicitat

117 Comentaris

Publicitat
#81 said, barcelona, 22/09/2013 - 15:54

Este tio, si tú Ibrahim, tu unica pretension es aprender arabe y el coran para llegar a ser un lider o un iman que los que los brazos del pulpo del islam en contacto con Arabia saudi y otros paises arabes ricos en petroleo, siempre escojen a los autoptonos de cada pais para extender el islam
mentiro

#80 Pere, Comarca Garraf, 22/08/2013 - 23:47

El que està clar és son aquí, han tornat. Han tornat i tornen massivament. Es la mostra de l`Islam català actual. Tot gracies al bonisme, a les lleis vigents, d` estar sense fronteres i d` un control relaxat. És el retorn de l` Islam a Catalunya, situació innecessària fins ara i en el futur.

#79 Pere, Comarca Garraf, 22/08/2013 - 19:53

Veient el titular, el subtitular i el lead de la noticia semblava que la noticia-entrevista anava per altres camins, però es que la paraula Islam en l`entrevista apareix vint vegades.

#78 Pere, Comarca Garraf, 22/08/2013 - 14:41

Catalunya del meu cor, qui t'ha vist i qui et veu!

Catalunya del meu cor, qui t'ha vist i com et veiem!

Catalunya del meu cor, qui t'ha vist i que veiem!

#78.1 Pau, Hospital de Sant Pere, 22/08/2013 - 22:27

És una poesia jueva o hebraica?

#78.2 Pere, Comarca Garraf, 23/08/2013 - 00:28

Per: #78.1

Pau. La volia escriure en íber cossetà, però al final no m?he decidit.

#77 Núria, Vallès Occidental, 21/08/2013 - 20:57

Lamento dir-te, Núriatroll, que encara que tu siguis mooooolt important (ironia, altrament no les empesques) jo em referia al cop d'estat d'Egipte. En cap moment parlava de tu. Ho feia dels teus amics, els militars armats i pagats pels EUA i Israel que han causat 7.000 morts entre la població civil.

#77.1 Alberto, Qatarluna, 22/08/2013 - 17:04

Nuriamala, tu no argumenta nada; atacas sin fundamento a la persona. De donde deduce qué Nuriabuena es amiga de los militares.? Es un juicio de intenciones rabioso y sin sentido. Por qué hablas siempre de los americanos? Aún no te has enterado de que uno de los apoyos del ejército es Arabia

#77.2 Albert, Qatarluna, 22/08/2013 - 17:11

Arabia,si; la cuna del profeta y por ende del islam. A ver como nos lo explicas. Lo tienes difícil porque tu visión del mundo es demasiado elemental: musulmanes, buenos; los que los critican, sionistas o amigos de los militares.

#77.3 Joan, Barcelona, 22/08/2013 - 19:45

Albert/Alberto i altres àlies, si no fosssis un ignorant profund i un analfabet integral sabries que Aràbia Saudí és el 3r aliat més important dels ianquis a l'Orient Mitjà després d'Israel i Egipte. Va ser la base que els Estats Units van fer servir per robar petroli a l'Iraq el 1990.

#77.4 Albert, Qatarluna, 22/08/2013 - 21:19

Joan , veo que sigues la línea del insulto gratuito, pero no respondes al fondo de la cuestión. Seguramente porque no sabes de qué va. Da igual, el dilema se lo planteaba a Nuria. Qué sigas bien

#77.5 Joan, Barcelona, 22/08/2013 - 22:25

Jo et puc resoldre preguntes. Els dilemes, al rabí o al psiquiatra. Però per tornar a l'escola a aprendre coses sobre antropologia, geografia, política, religions, història mundial, etc. em sembla que ja has fet tard.

#77.6 Albert, Qatarluna, 23/08/2013 - 15:29

Nunca es tarde para aprender cosas interesantes. Pero, por favor, ya me dirás en qué escuela has aprendido tanto...para escoger otra distinta; no me gustaría acabar siendo como tu: un error del sistema educativo.