Publicitat
Societat · 18 de Desembre de 2008. 18:02h.

Els estudiants col·lapsen Barcelona

Han tallat la Diagonal, la Gran Via, l'AP-7 i la B-30 amb les protestes contra el Pla Bolonya

Els estudiants col·lapsen Barcelona

Imatge d'una manifestació contra el Pla Bolonya

Barcelona i part de l'àrea metropolitana s'han col·lapsat aquest dijous pels talls de carreteres i les manifestacions d'estudiants contra el Pla Bolonya. Centenars d'universitaris han tallat algunes de les principals vies de Barcelona, com la Gran Via i la Diagonal, a més de l'AP-7 i la B-30, a Bellaterra. Al mateix temps, uns 50 estudiants han ocupat la seu del Comissionat d'Universitats de la Generalitat. Els estudiants han dut a terme totes aquestes accions de manera concertada com continuació de les protestes de les últimes setmanes, que han tingut la seva màxima expressió en les ocupacions de diverses facultats, i com reacció immediata a la decisió de l'Autònoma (UAB) d'expulsar sis alumnes pels altercats ocorreguts en aquest campus la primavera passada.

La protesta més multitudinària és la que ha tingut lloc al migdia en la Diagonal, a la Zona Universitària, quan uns 200 estudiants han tallat el trànsit durant gairebé dues hores en els dos sentits, provocant importants retencions de vehicles. Després de desplaçar-se per la Diagonal durant diversos metres en manifestació, els estudiants han protagonitzat una asseguda davant de la facultat de Químiques i no han deposat la seva actitud fins que els Mossos d'Esquadra han decidit treure'ls de la via per la força.

El Pla Bolonya és com es coneix popularment l'Espai Europeu d'Educació Superior, que es va començar a gestar a Bolonya l'any  1999  i ha d'estar aplicat a totes les universitats europees l'any 2010, tot i que ja comença a aplicar-se a molts llocs. Amb aquest pla, les llicenciatures i les diplomatures s'unifiquen en una sola nomenclatura que és diu grau, amb el que s'obté el títol de graduat. Posteriorment hi ha un postgrau o màster per especialitzar-se. En acabar-lo si es vol es pot accedir al doctorat.

També s'aplica un nou model de crèdits anomenat ECTS (European Credit Transfer System). Actualment un crèdit universitari equival a 60 hores de classe, tant si hi vas com si no. Amb l'ECTS, un crèdit equival al nombre d'hores que l'estudiant dedica a aquella assignatura comptant feina a casa, assistència a classe, treballs, pràctiques, seminaris i els propis exàmens. Per norma general, 60 crèdits equivalen a la feina feta en un curs acadèmic, 30 la feta en un semestre i 20 la feta en un trimestre. A més, Bolonya aposta per una evaluació continuada enlloc de per l'evaluació única que es fa ara majoritàriament i estableix que l'oferta de les universitats en carreres i els seus continguts han d'anar enfocades cap a les demandes del mercat de treball i suprimir aquelles que no siguin rentables.

Publicitat
Publicitat

2 Comentaris

Publicitat
#2 Cris, Barcelona, 18/12/2008 - 21:02

"Actualment un crèdit universitari equival a 60 hores de classe"

Actualment són 10 hores de classe per credit, i amb els ECTS passaran a ser unes 25 hores.

#1 Lluís, Barcelona, 18/12/2008 - 20:18

Ha Catalunya hi ha a les universitats públiques més de 225.000 estudiants. És evident que 200 estudiants no són "els estudiants". Altrament les actitus de molts dels bolonis a la UAB i a la UB han estat violentes, totalitariesi neofexistes.