Publicitat
Societat · 4 de Desembre de 2019. 21:01h.

Els herois de Rodalies

Les agressions a vigilants han convertit la seva feina en una professió de risc

Els herois de Rodalies

"Agressions, vandalisme, és una cosa que per desgràcia s'està tornant massa habitual. És com una ruleta russa" va lamentar Manel Bailón, un dels tres vigilants de seguretat agredits el passat diumenge al matí a l'estació de Pineda de Mar, al Maresme, quan intentaven separar una quinzena de joves que s'estaven barallant a l'interior del comboi, que cobria el trajecte entre Blanes i Barcelona.

Els tres vigilants van requerir atenció mèdica. Un vigilant va acabar amb quatre punts al cap, on tenia una ferida, i dos punts al nas, un altre amb una forta contusió en un ull per una pedrada i una treballadora va quedar ferida d'una contusió en un braç. Els Mossos van detenir a dos joves, un menor i l'altre de 19 anys com a presumptes implicats.

Aquest fet, malauradament, no és cap novetat. Les agressions a vigilants de seguretat que presten servei a Rodalies es repeteixen des de fa anys i l'any 2011 va costar la vida a un vigilant del servei de seguretat de l'estació de Renfe de Castelldefels.

El sindicat Alternativa Sindical va denunciar el passat dimecres 20 de novembre una nova agressió a dos vigilants de seguretat a l'estació de Rodalies de Sant Vicenç de Calders, que van ser atacats per una dona quan van intentar aturar-la. Els treballadors van ser mossegats, esgarrapats i colpejats repetidament per una dona -que va acabar detinguda-, i van haver de ser traslladats a l'hospital.

Dos homes, de 20 i 25 anys van protagonitzar una agressió a les sis de la matinada del 24 d'abril de 2016 contra dos vigilants de seguretat d'un tren a Sant Pol de Mar ferint a un dels guàrdies, que va haver de rebre diversos punts de sutura. Els joves van ser detinguts a la mateixa estació pels Mossos d'Esquadra.

En un altre episodi de violència gratuïta, un noi va arrencar d'una mossegada el lòbul d'una orella a un interventor de Renfe quan aquest el va sorprendre el 22 d'agost de 2014 viatjant sense bitllet a l'estació Mollet, a la línia R-3 de Rodalies.

El jove es va abalançar sobre el vigilant que li va demanar el bitllet i el va mossegar a l'orella fins a arrencar-li el lòbul. El revisor va haver de ser intervingut quirúrgicament per reconstruir-li l'orella després de l'amputació. El noi, de 18 anys i veí de Parets del Vallès, va poder fugir del lloc però posteriorment va ser arrestat pels Mossos per delicte de lesions i atemptat contra l'autoritat.

El cas més dramàtic de violència extrema, que va acabar amb la mort d'un vigilant, es va produir el dia 1 d'abril de 2011. Rafa García Jiménez, vigilant de l'empresa Prosegur, va morir a l'estació de Castelldefels (Baix Llobregat) a conseqüència del trencament de l'estèrnum per les puntades de peu que li va donar el presumpte agressor. Un jove de 20 anys, va propinar-li un cop de puny al nas que ja el va fer caure i el va deixar estabornit, però -quan el vigilant ja era a terra- va continuar amb puntades de peu al pit, que li van provocar les lesions mortals.

La violència desfermada contra vigilants no es limita a Rodalies, també en altres serveis públics com al metro de Barcelona s'han agredit agents. La matinada del 22 d'octubre de 2017 es va produir una agressió múltiple a dos vigilants a la línia cinc del metro. Segons van informar els Mossos, els cinc homes, de nacionalitat hondurenya i equatoriana i que van ser detinguts mesos més tard, "van rodejar els dos vigilants, els van increpar verbalment i els van aconseguir prendre la credencial de l'uniforme i les seves defenses, mentre els colpejaven i els proferien insults". Un tercer professional de la seguretat privada, que estava fora de servei, va intentar defensar les víctimes, però també va resultar agredit pels joves.

Els joves van fugir del lloc i van deixar als vigilants ferits de diversa consideració dins del vagó: un amb dos dits i una dent trencats, un altre amb un trau al front que va requerir sis punts de sutura i pel que fa al tercer vigilant va necessitar catorze punts de sutura a la mandíbula i disset al cap.

Un vigilant de TMB també va resultar ferit el 2 de juny de 2016 a les 8 del matí quan intentava aturar una baralla entre dos homes contra un altre. L'agent va quedar ferit al turmell.

Vigilants privats de Rodalies i interventors també van ser agredits a l'estació de Sants el setembre de 2014, a plena de llum del dia. Els fets van començar quan una passatgera es va queixar a personal de Renfe que quatre persones s'havien colat darrere seu, amb empentes i sense pagar. Quan van localitzar les quatre persones van ser insultats i agredits.

Publicitat
Publicitat

2 Comentaris

Publicitat
#2 Violència a Barna i rodalies, Barcelona, 05/12/2019 - 16:42

Existeix alguna entitat capaç de posar medis en aquests problemes greus i prolongats en el temps. Renfe, ADIF, AMT, Generalitat, Ajuntament,....... se suposa que serviu per donar un bon servei de transport i seguretat als ciutadans, no perquè mentre agredeixen passatgers i guardes de seguretat, vosaltres, d'esquena i anar fent i criant pèl.

#1 ojotuerto, Calafell (Tabarnia) , 05/12/2019 - 09:01

un Guardia de seguridad privado me explicaba que piden unos protectores para el cuello, le temen a las cuchillas de afeitar. Es la Catalaluña real, confundimos con real del madrid o real de monarquía. Pero es la Cataluña real la que se gana el pan con su trabajo, y nos ayudan a tirar para adelante. Trabajadoras/es ejemplares. Fuerza y Honor.