Publicitat
Societat · 13 d'Agost de 2009. 14:40h.

Els incendis forestals són cada vegada més virulents

Greenpeace diu que es deu a "l'augment de les temperatures i la prolongació de les onades de calor"

Els incendis forestals són cada vegada més virulents

Els focs són cada vegada més virulents

"Des que va començar l'estiu, 25 grans incendis són responsables del més del 65% de la superfície cremada en el que va d'any. No només els grans incendis són ara més nombrosos sinó que, a causa de l'augment de les temperatures i la prolongació de les onades de calor, els incendis són més virulents" ha declarat Miguel Àngel Soto, responsable de la campanya de Boscos de Greenpeace.

A Espanya, els grans incendis forestals (superiors a 500 hectàrees) suposen cada vegada un major percentatge de la superfície total cremada anualment. Dintre d'aquests grans focs, des de fa 20 anys estan ocupant un paper destacat els quals tenen lloc durant fenòmens meteorològics extrems, com les onades de calor.

Sota aquestes condicions poden derivar en el que es denominen Incendis d'Alta Intensitat, que es desenvolupen en condicions d'alta temperatura, vent i baixa humitat. Són extremadament nocius i perillosos i el seu control és impossible si no canvien les condicions meteorològiques. Aquest tipus d'incendis també s'està produint en zones urbanitzades immerses en àrees forestals, el que genera un gran perill per a la població i els seus béns.

"Com vam veure a Galícia en 2006, recentment a l'illa de la Palma (Canàries) o a El Arenal (Àvila), els incendis forestals són cada vegada més un problema de seguretat pública" ha assenyalat Soto.

El canvi climàtic s'està combinant amb l'abandó rural i la falta de gestió de les masses forestals, així com una major relació entre el camp i la ciutat (urbanitzacions, activitats en la naturalesa, infraestructures elèctriques, etc) i la persistencia de les causes (negligències, accidents, llamps, intencionats) que provoquen els incendis forestals a Espanya.

Per aquest motiu l'organització ecologista considera que urgeix adaptar els ecosistemes a aquesta nova realitat i tenir-la en compte en la planificació forestal i la política d'extinció. Fan falta més plans d'ordenació de les muntanyes que incloguin la gestió de l'excés de biomasa i la continuïtat del combustible. És important dissenyar plans d'evacuació en zones urbanes en entorns forestals així com planificar el disseny de la vegetació i els jardins.

L'informe es deté en alguns d'aquests casos produïts en l'àrea mediterrània, regió que segons els experts de l'IPCC és una de les zones més vulnerables del planeta al canvi climàtic. S'analitzen l'ona de calor a tota Europa de 2003 i els incendis ocorreguts aquest any a Portugal i el sud de França i Itàlia; l'incendi de Riba de Saelices (Guadalajara) en 2005; l'onada d'incendis d'agost de 2006 a Galícia i els de l'any 2007 al Peloponès (Grècia) i Tenerife i La Gomera. També s'examinen dades dels nombrosos grans incendis ocorreguts durant la primera meitat del present estiu.

Els incendis forestals suposen el 10% del total mundial d'emissions de gasos d'efecte hivernacle, que provoquen més canvi climàtic i generen un cercle viciós. Davant aquesta situació, Greenpeace conclou que és urgent combatre el canvi climàtic reduint dràsticament les emissions de gasos hivernacle. Per a aconseguir aquest objectiu, l'oportunitat més clara és el cim climàtic mundial que se celebrarà el pròxim mes de desembre en Copenhague.

Publicitat
Publicitat

2 Comentaris

Publicitat
#2 Jaume, Taradell, 14/08/2009 - 14:30

Aquest de grempeace no s'enteren de res.
A catalunya hi ha massa bosc public i poc de privat i es cremara sempre, que us penseu que esteu a Noruega o què?
Be, vaig a menjar-me un tros de balena que vaig caçar l'altre dia, que bona que és...

#1 Sertab, BCN, 13/08/2009 - 16:40

Quines tonteries que diuen...