Publicitat
Societat · 7 d'Abril de 2015. 12:48h.

“Els islamistes s’aprofiten de la ignorància dels altres”

Una musulmana feminista creu que els joves que escolten els portantveus mediàtics de l'islam estan en perill

“Els islamistes s’aprofiten de la ignorància dels altres”

Asma Lamrabert

Asma Lamrabet, una feminista musulmana del Marroc, denuncia que als mitjans i xarxes socials musulmanes "hi ha persones que es permeten decidir sobre el que està bé i el que està malament i jutjar què és sagrat i el que no ho és, tot aprofitant-se de la ignorància de la gent". Per al jovent que no sap a què atenir-se, diu Lamrabet, "això és molt malsà i perillós"

Asma Lamrabet és metgessa hematòloga de l’hospital per a nens de Rabat i una de les principals representants del moviment reformista islàmic. Presideix l’associació internacional Gierfi (grup internacional d’estudi i reflexió de les dones a l'islam) i és autora, entre altres, del llibre L'Alcorà i les dones, que va ser traduït al català l'any 2009. El seu marit va exercir de diplomàtic a Barcelona en representació del govern marroquí.

En una entrevista que ha concedit a la revista Femmes du Maroc, Lamrabet critica la manipulació que s'ha fet dels textos sagrats per anar decantant-los cada vegada més cap a una submissió de la dona dins de la fe musulmana. "Es tracta d'una instrumentalització religiosa sobre la consciència col·lectiva. És el que dóna la força al patriarcat”.

Malgrat que ella és practicant, declara estar "completament a favor de la laïcitat i no me n'amago". En referència particular al seu país, diu que "no és pas el fet religiós el que provoca els problemes, sinó allò que se'n fa. El que és estrany és que s'adopti la democràcia però que es continuï refusant la laïcitat, quan són dues cares de la mateixa moneda". Segons Lamrabet, "la fe ha de viure sense obligacions. Si no, ja no és fe”.

Una de les opinions més xocants de Lamrabet és la que fa referència a l'avortament. Creu que ha estat el mateix cristianisme el que ha convertit l'islam en rigorista. "Molts temes han començat a ser aquí problemàtics quan s'han obert debats a Occident”. Des d'aquest punt de vista, considera que "l'islam s'ha cristianitzat",  ja que els savis musulmans sempre havien trobat la manera d'ajudar els homes i les dones a resoldre aquest tipus de problemes.

No creu pas que es puguin donar canvis radicals a la societat marroquina actual, ja que no serien assimilables, però està segura que el rei Mohammed VI "serà un sobirà reformista ja que està a favor dels drets de la dona, tot i que ha de mantenir l'equilibri amb les forces tradicionalistes que s'oposen als canvis”.

Lamrabet acaba manifestant que la reforma del pensament religiós és necessària per afrontar la violència actual. "Tinc fe en la saviesa humana".

Publicitat
Publicitat

5 Comentaris

Publicitat
#5 Tirant, bcn, 08/04/2015 - 17:40

Mira, justament el mateix que el tàndem Mas-Junqueras ...

#4 fran-bcn, bcn, 07/04/2015 - 17:42

Feminista, laïcista i amb el mocador al cap? ho sento no "cola...."

#3 Núria, Vallès, 07/04/2015 - 15:38

Jo, aquesta dona admirable, la veig com una persona que pateix un conflicte d'identitat. L'islam és més que una religió; és una filosofia de vida que ho abarca tot. Per tant, no es pot viure com el cristianisme, de forma sel.lectiva i descafeïnada. O ets musulmà, o no ho ets. Però ser-ho a mitges...

#2 Neferu, Barcelona, 07/04/2015 - 14:42

Me parece estupendo que surjan musulmanas feministas dando la cara y opinando aunque, para mi es un poco extraño una musulmana feminista y portando el OBLIGATORIO velo o hiyab.

#1 egarense, Terrassa, 07/04/2015 - 13:16

Ha ver esto lo sabe hasta el tato, como se puede consentir que un iman que difunde mensajes "contradictorios" sobre el coran en una mezquita, y se le imputa por la justicia, pueda seguir dando charlas de ética familiar acompañado en el cartel , por un concejal socialista