Publicitat
Societat · 29 de Març de 2021. 20:25h.

Empat tècnic amb la pobresa energètica

La Generalitat pagarà el 50% del deute

Empat tècnic amb la pobresa energètica

La Generalitat i Endesa han signat un acord que condona el deute per pobresa energètica a 35.518 famílies vulnerables i que ascendeix a 38,7 milions d'euros. Així mateix, ambdues parts han signat un conveni en què s'estableix que Endesa i l'administració assumeixin a parts iguals la despesa generada per situacions de pobresa energètica a partir de l'1 de gener d'aquest 2021.

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ha dit en roda de premsa que era un "objectiu de legislatura" després d'aprovar la llei 24/2015 de mesures urgents contra l'emergència habitacional i energètica, i que l'acord també contempla que les situacions de vulnerabilitat energètica no es repeteixin ni s'acudeixi a la via judicial per reclamar el deute.

La companyia elèctrica assumeix tot el deute del 2015 al 2018 i la meitat del que es va generar del 2019 al 2020; i l'altra meitat del deute generat del 2019 al 2020 l'assumiran les administracions (un 75% la Generalitat i un 25% les administracions supralocals): les administracions assumeixen 10,6 milions dels 38,7.

"És un dia per estar contents", ha dit El Homrani, per a qui es posa fi a una indefinició i buit legal i es genera un sistema que contempla la llei 24/2015 i que ha estat fruit de més de dos anys de treball conjunt.

El conseller ha subratllat que, a més de l'acord entre el Govern i Endesa per condonar el deute, s'estableix un conveni regulador de futur perquè no es repeteixi la situació en les famílies que tinguin l'informe preceptiu de vulnerabilitat i un protocol d'intencions per la corresponsabilitat i cooperació, que més endavant serà interadministratiu.

El titular de Treball ha explicat que el conveni s'anirà renovant anualment i que l'acord permet defensar els drets dels consumidors i oferir seguretat jurídica a totes les famílies que compten amb l'informe de serveis socials.

També ha subratllat que aquest acord evita que es pugui reclamar a les famílies als tribunals, una pràctica que considera "abusiva", i que suposa que Endesa renuncia a aquesta via i promocionarà el bo social, farà auditories energètiques gratuïtes a les llars vulnerables i instal·larà comptadors temporals.

El conseller d'Empresa, Ramon Tremosa, ha celebrat que es desencalli la situació: "Es crea un compromís, un precedent, una seguretat jurídica i s'evita la judicialització creixent d'impagaments de rebuts que creen més processos judicials". "La qualitat humana d'una societat es mesura en com es tracta les persones vulnerables", ha afegit el conseller, i ha afirmat que l'acord amb Endesa permetrà encarar les converses amb altres empreses subministradores.

Publicitat
Publicitat

2 Comentaris

Publicitat
#2 Neferu, Barcelona, 30/03/2021 - 14:09

La Generalitat no pagará nada. Lo vamos a pagar los ciudadanos con nuestros impuestos. Lo mismo que pagamos la NASA Catalana y los nanosatélites que a la Generalitat se le ha puesto en el hopo enviar al espacio. Así que las medallas para los ciudadanos, no para la institución.

#1 Chris, Lérida (RIP Cataluña), 30/03/2021 - 01:10

Que nos faciliten el uso de energías renovables sin trabas legislativas ni tasas absurdas,y verán como no habrán tantos impagos
Vivimos en un territorio con buenas condiciones climáticas para el uso efectivo de energías renobables,no tiene cabida que por no perder su cuota,pongan palos sobre las ruedas y lleguen a privar de electricidad