Publicitat
Societat · 21 de Maig de 2020. 21:56h.

ERC culpa dels morts a residències al “deute històric de l'Estat”

Marta Vilalta denuncia “incompliment” en el finançament de la llei de dependència

ERC culpa dels morts a residències al “deute històric de l'Estat”

Marta Vilalta (foto: Job Vermeulen)

La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha relacionat la gestió a les residències de gent gran durant la pandèmia amb el “deute històric de l'Estat”, perquè incompleix amb els seus compromisos de finançament en l'àmbit de la dependència.

“Un incompliment de l'Estat espanyol que hauria d'aportar el 50% dels recursos del finançament de la llei d'atenció a les persones amb dependència i que només aporta el 20%. Per tant, el 80% l'ha de cobrir la Generalitat”, ha explicat la dirigent republicana aquest dijous en el Parlament.

Esquerra ha votat a favor de la comissió d'investigació parlamentària sobre la gestió dels geriàtrics, però ha demanat “parlar de tot”. “Parlem de les residències. I parlem també del deute històric de l’Estat en l’àmbit de la dependència, del comandament únic i la decisió errònia de centralitzar la compra i distribució del material i de l'herència d'un sistema fonamentalment privat”, ha indicat Vilalta.

La portaveu d'ERC també ha reclamat debatre en la comissió d'investigació sobre el model de les residències. “Un model d'atenció a la gent gran que passi per l'enfortiment del sistema públic i per la promoció de l'autonomia. Un model que reconegui la tasca dels professionals amb condicions socials i laborals a l'alçada de la feina”, ha defensat Vilalta.

El Parlament ha aprovat aquest dijous per unanimitat la creació de la comissió d'investigació que va ser demanada inicialment pels partits de l'oposició. Gairebé 4.000 persones han mort a les residències des de l'inici de a pandèmia, segons les dades de les funeràries facilitades pel Departament de Salut.

Publicitat
Publicitat

28 Comentaris

Publicitat
#27 Flanagan, Tabarnia City, 22/05/2020 - 15:43

Estos son complices de los recortes en sanitat en Catalunya desde hace años,siempre llevando el botijo a cdc,el que calla otorga separatas de segunda.

#26 Veciana, Barcelona, 22/05/2020 - 15:08

Que investiguin allò dels psicòlegs enviats a fer xerrades als metges i sanitaris perquè no tinguéssin mala consciència a l´hora de fer triatges amb els vells.

#25 Pan con tomate y jamón Ibérico, Catalaunia quo vadis, 22/05/2020 - 12:38

"ERC culpa dels morts a residències al deute històric de l'Estat”

Repetición de la repetición... lloriqueo victimista que nunca puede faltar en toda cagada catalanista... o lo que es lo mismo, la culpa siempre es de Madrit...
En este caso la escusa es especialmente miserable porque hay muertos... y el responsable es un inútil de ERC...

#24 sid, bcn, 22/05/2020 - 11:52

Per altres coses si que hi ha hagut pasta.

#24.1 M Pilar, Barcelona, 22/05/2020 - 17:37

Com per exemple 1,5 m€ d'Exteriors per ajudar a zones desafavorides fora d'ESpanya!

#23 La conciencia, El Limbo, 22/05/2020 - 11:20

("Los catalanes de la Galia .... Habrían llegado a las tierras peninsulares y habrían fundado la Cataluña actual..) Y porque no pensáis que a lo mejor la culpa es vuestra?, nadie os invito a venir, ¿a que y porque vinisteis? ¿a saquear a los habitantes de la península?