Publicitat
Societat · 10 de Novembre de 2016. 08:58h.

Escoles gueto a Catalunya

Hi ha centres públics a Barcelona amb un 26% d'immigració

Escoles gueto a Catalunya

Dones magrebines en una escola pública

El Síndic de Greuges ha donat un toc d’atenció per la “segregació” a les escoles de Catalunya i ha assenyalat “els dèficits i mancances que cal abordar per combatre aquesta problemàtica”. L'informe posa l'accent en “un efecte espiral que reprodueix la segregació” i “no afavoreix que els centres tinguin una composició social equilibrada”.

L’informe, segons ha explicat Rafael Ribó, assenyala en primer lloc les desigualtats entre centres en les quotes que paguen les famílies i conclou que les famílies amb un major nivell socioeconòmic s'agrupen normalment en determinades escoles, i les menys afavorides, en altres, amb el que es trenca, segons va alertar la Sindicatura, el principi d'equitat, que ha de regir el sistema públic d'ensenyament.

El Síndic diferencia tres nivells, que serien el d’escoles que tenen una composició social desfavorida i projectes educatius socialment estigmatitzats, amb una demanda feble; les escoles que tenen un alumnat heterogeni, amb projectes educatius consolidats però que, sense generar rebuig, no generen una gran demanda; i, finalment, les escoles amb projectes educatius singuralitzats i distingits socialment, amb capacitat d’atraure demanda, especialment de famílies amb més capital cultural i econòmic que la mitjana.

Per il·lustrar-ho, ha escollit les cinc escoles de Barcelona amb més sol·licituds del curs 2015-2016 i les ha comparat amb les dues del voltant. L’ escola 1 (situada a la zona de Sagrada Família, Camp d’en Grassot i Gràcia Nova) té un 10% d’immigració, mentre que les dues altres escoles públiques més properes tenen un 25,8%. Passa el mateix amb l’Escola 5, de Sant Andreu. Mentre el centre té un 5,2% d’immigració, els altres dos propers, un 10,7%.

Les activitats extraescolars (no són gratuïtes) també suposen desequilibris. Els centres públics amb una composició social afavorida tenen una oferta àmplia i diversificada que no es poden permetre les escoles amb famílies més desfavorides, i això debilita el seu projecte educatiu, redundant en la segregació.

L’informe recull que hi ha escoles públiques que fan pagar a les famílies per activitats que es fan fora de l’horari escolar i que tenen un càracter pràcticament obligatori. Per exemple, hi ha alguna AMPA que paga la despesa de contractació de professorat de plàstica, de llengües estrangeres o que financen projectes educatius com la robòtica i serveis escolars com la biblioteca.

"La capacitat de l’ AMPA d’assumir aquestes despeses i de promoure activitats està condicionada al número d’associats”, expressa l’informe, que afegeix que els centres amb una composició social més afavorida acostumen a tenir nivells de participació “més elevats”. L’informe recull les quotes de l’AMPA de diferents barris de Barcelona i n’observa diferències notables.

Finalment, alerta que l’autonomia dels centres –que dissenyin el seu propi projecte educatiu– pot generar efectes negatius sobre l’equitat del sistema, especialment “si contribueix a diferenciar la composició social dels centres”. En la mateixa línia, creu que l’ autonomia es pot arribar a traduir en desigualtats en les oportunitats educatives.

Publicitat
Publicitat

10 Comentaris

Publicitat
#6 mireia, bcn, 11/11/2016 - 22:18

he fet substitucions de primària a escoles públiques de bcn on el tant per cert d´alumnat nouvingut superava el 97% i no parlo del Raval.

#5 Alejandro, Barcelona, 10/11/2016 - 19:33

¿Ribó nos está sugiriendo entre otras cosas que los españoles les paguemos a los inmigrantes las actividades extraescolares que no son gratuitas, porque están en desigualdad con aquellos que sí pueden pagarla aunque sea con esfuerzos? Sr. Ribó, Ud.cobra mucho por hacer poco,¡ páguelo usted!.

#5.1 Feoloqueveo, Castelldefels, 10/11/2016 - 22:37

Reciprocidad en todo. No es racismo. Es justicia social luchar contra el dumping laboral. Quien me crea racista que vaya por ejemplo a países árabes y vea como las gastan (amputaciones, latigazos y en las cárceles hacen que caigan los supositorios).

#4 Oh happy day, Chez Fangue, 10/11/2016 - 18:45

No em direu que no fan goig aquestes dones tan elegants?

#3 Capit@n España, Segregacio-land, 10/11/2016 - 15:42

La Generalitat va utilitzar la inmigració estrangera per carregar-se l'educació pública a Catalunya....Per tant "de aquellos polvos vienen estos lodos". Senyor Ribó, no faci comedia.

#2 botifler1914, Sinitaca, 10/11/2016 - 10:29

Sr. Ribó jubílese de una santa vez, tiene 71 años, hay mucho paro y lleva toda la vida chupando moqueta.

#2.1 pepe.----, andorra, 10/11/2016 - 11:01

Estara ahi hasta q encuentren alguien tan bizcochable como el pijoprogre este. Vaya desperdicio de dinero el invertido en el sindico de agravios, bueno, en general todo lo q tenga q ver con el cancer de España q son las automias-pesebre.