Publicitat
Societat · 18 de Febrer de 2010. 09:05h.

"Espanya discrimina el català"

La Plataforma per la Llengua denuncia que "és la parla més desprotegida de tota Europa"

"Espanya discrimina el català"

Imatge de la roda de premsa

La Plataforma per la Llengua ha presentat tres informes complementaris que comparen "el reconeixement legal que té el català a l'Estat espanyol amb la situació que experimenten altres llengües amb un nombre similar de parlants en el context europeu i en d'altres països plurilingües". "El català és la llengua més desprotegida de tota Europa", sentencien.

La plataforma denuncia que "la legislació de l'Estat espanyol, de manera excepcional, fa un tracte discriminatori vers el català, i que la nostra llengua és la menys protegida de la Unió Europea si la comparem amb la resta de llengües amb un nombre similar de parlants". "El català és l'única llengua d'entre les analitzades amb un nombre similar de parlants marginada en els webs institucionals de la Casa Reial, el Govern, el parlament espanyol, l'exèrcit o el Tribunal Constitucional, entre d'altres", constaten.

La Plataforma per la Llengua presenta aquestes dades "en un context de continus atacs a la llengua catalana". En aquest sentit lamenten que "a Espanya, el català només apareix testimonialment en els casos de RENFE i el web del Govern, i sempre de manera excepcionalment parcial i barrejada amb el castellà".

"No hi ha cap país amb llengües pròpies que representin més del 10% de la població o que tinguin més de 5 milions de parlants que no siguin plenament oficials a l'estat en els mateixos termes que la llengua més parlada", afegeixen.

La Plataforma per la Llengua assenyala que mentre la llengua catalana "no assumeixi com a mínim el mateix estatus legal que el castellà en l'estructura de l'Estat, o fins que no s'aboleixin o s'equiparin totes les normes impositives del castellà a casa nostra, els ciutadans del domini lingüístic català no podran gaudir del drets dels quals gaudeixen les altres llengües en marcs comparables, i l'ús i desenvolupament ple de la llengua es veurà limitat, com passa ara, per la imposició legal vigent".

També recorden que "els responsables polítics del domini lingüístic català tenen encara molt de camí per recórrer per equiparar o posar en evidència aquesta situació excepcional, tant en allò que afecta a les competències dels respectius governs com en la denúncia d'aquesta situació desigual pel que fa al govern de l'Estat".

Publicitat
Publicitat

32 Comentaris

Publicitat
#32 Marc, Teià, 22/02/2010 - 13:07

El nom és castellà i espanyol. A la Constitució espanyola, castellà. Al Diccionari de la RAE, ambdues són sinònimes. A les constitucions americanes que tenen aquesta llengua com a oficial o cooficial (només 15), es diu castellà a 8 i espanyol a 7

#31 sitges, barcelona, 21/02/2010 - 16:06

ja ja ja, los de plataforma de la llengua y su subvencionadisima ciencia ficción, lo suyo si que es de juzagado de guardia, ocurriendo lo que ocurre con el español (lengua oficial y propia de muchos catalanes en Vatalunya). Buenísimo,

#30 www.tot-catalunya.cat, cat, 19/02/2010 - 09:17

www.tot-catalunya.cat

#29 Carles, Terrassa, 18/02/2010 - 22:06

Sense comentaris.

#28 lloret, BCN, 18/02/2010 - 20:29

Pepet, com sóc jo?
Si no coneixes l\'idioma espanyol (castellà no és correcte), quins problemes legals hi tens?
No em semblaria malament que no hi hagués cap imposició, tampoc la del espanyol.