Publicitat
Societat · 10 de Març de 2015. 16:27h.

Estafats en nom d'Endesa

Detingudes 38 persones per estafa per fer-se passar per una companyia de la llum

Estafats en nom d'Endesa

Imatge de l'operació policial

Agents dels Mossos han desarticulat una organització criminal que es dedicava a estafar locals d’oci i restauració fent-se passar per ENDESA. L’operatiu policial realitzat entre el 3 i 4 de març es va saldar amb la detenció de 38 persones entre les quals estan els dos líders de l’organització, els captadors més importants i 32 testaferros. 13 dels detinguts són de nacionalitat espanyola, 19 de la República Dominicana, dos són hondurenys, dos del Marroc i dos més de Veneçuela.
 
La investigació es va iniciar durant el mes de febrer de 2014 quan es van detectar un seguit de denúncies interposades per empreses de restauració i oci de la ciutat de Barcelona, on coincidia el mateix modus operandi; els llocs afectats eren bàsicament restaurants, hotels, establiments lúdico-recreatius i fins i tot teatres.
 
Els estafadors, fent-se passar per treballadors de la companyia ENDESA, trucaven des d’un número de telèfon ocult i en l’hora punta en funció de l’establiment. En aquesta situació d’estrès per a les víctimes, utilitzaven un to agressiu i convincent propi de les empreses de cobrament de morosos (malgrat en aquest cas no existia cap deute pendent), i feien servir informació de la facturació de l’empresa víctima per reclamar el pagament d’una quantitat a canvi de no tallar la llum a l’establiment.
 
Davant la impossibilitat de fer les comprovacions oportunes en el moment pel volum de feina, els responsables acabaven realitzant transferències bancàries per l’import que demanaven els estafadors, que oscil·lava entre els 2.000 euros i els 15.000  euros en funció  de l’empresa, i no era fins unes hores o fins i tot dies després que s’adonaven que havien estat estafats. Llavors ja era massa tard perquè els diners ja havien estat extrets pels testaferros.
 
Els investigadors van comprovar que els pagaments es feien a nombrosos comptes corrents que pertanyien a persones tant nacionals com de la República Dominicana i que tenien el rol de testaferros (anomenades en l’argot delinqüencial com a “mules”).
 
Aquests testaferros cobraven en els seus comptes bancaris els imports estafats a les empreses i després, sempre acompanyats d’un membre de la organització que feia de captador, reintegraven els diners a la organització.  Era en aquell moment quan els testaferros cobraven una petita comissió per la transacció d’entre 100 i 300 euros. Aquest captador, a banda d’assegurar-se que el testaferro fes el reintegrament, també en buscava i en reclutava de nous.
 
Davant d’aquests indicis, el tres de març passat els mossos van detenir als tres membres principals de l’organització (els dos caps i el captador més rellevants), i van realitzar tres entrades en els seus domicilis  ubicats a les localitats d’Alella, Montgat i l’Hospitalet de Llobregat. Es van comissar més de 5.000 euros en efectiu, gran quantitat de telèfons mòbils amb els que feien les estafes, diverses llibretes amb les dades de víctimes i locals estafats, llibretes bancàries que els testaferros usaven per fer ingressos y d’altres indicis rellevants per la investigació.
 
L’endemà es va dur a terme un macro dispositiu a Barcelona, Hospitalet de Llobregat, Alella, Santa Coloma de Gramenet, Montgat, Badalona i Sabadell, amb l’objectiu de procedir a la detenció de la majoria de testaferros y captadors que havien participat en els fets.
 
A resultes del dispositiu i de les entrades es van detenir un total de 38 persones, els 2 líders de l’organització, 4 captadors i 32 testaferros (un d’ells a Madrid quan intentava fugir cap a la República Dominicana).
 
Aquestes detencions han permès resoldre 70 denúncies d’estafa que van reportar als membres de l’organització més de 300.000 euros de benefici.
 
La investigació continua oberta i no es descarten noves detencions relacionades amb el cas, ja que encara resten testaferros per detenir, sobretot de la localitat de l’Hospitalet de Llobregat.
 
Els detinguts van passar a disposició judicial el divendres passat. Els tres principals membres de l’organització van ingressar a presó mentre que els trenta-cinc restants van quedar en llibertat amb càrrecs.
 
Els líders de l’organització criminal ja tenien antecedents similars per fets delictius de les mateixes característiques comesos a la resta del territori espanyol i investigats pel Cos Nacional de Policia i la Guàrdia Civil.

Publicitat
Publicitat

2 Comentaris

Publicitat
#2 Carlos Gomez, Bcn, 11/03/2015 - 18:52

Deuen ser catalans.

#1 Pere, La Floresta, 11/03/2015 - 11:58

a mi m'estafa ENDESA , facturant unes estimatives incorrectes . i les reclamacions desestimades.