Plataforma per la Llengua llança una campanya per recollir signatures i reclamar a les empreses Famosa, Mattel i Bizak que doblin els anuncis al català.
La campanya ‘A què juguem’, que s’allargarà fins al dia de Reis, inclou l’emissió d’un espot televisiu a TV3, IB3 i À Punt, el repartiment de 250.000 fulletons als principals eixos comercials dels territoris de parla catalana i el llançament d’una web per recollir signatures i fer arribar la petició a aquestes empreses.
L’entitat també els adverteix que “la majoria de productes que comercialitzen incompleixen el Codi de Consum de Catalunya, perquè no inclouen el català a l’etiquetatge, i que això està tipificat com a infracció greu i és motiu d’una sanció que pot anar dels 10.000 als 100.000 euros”.
Segons les dades que té la plataforma, “la immensa majoria dels anuncis de joguines són en castellà mentre que el 70% dels catalans vol que els mitjans en català només emetin publicitat en la nostra llengua, d’acord amb una enquesta recent del GESOP encarregada per la mateixa Plataforma per la Llengua”.
La campanya impulsada per Plataforma per la Llengua parteix de la base que les veus que apareixen als anuncis “actuen com a referents lingüístics i fan que els nens, quan hi juguen, tendeixin a imitar-les i, per tant, a jugar en la llengua de l’anunci”.
“Per assegurar que el català sigui una llengua completament vàlida en tots els àmbits, cal que també sigui present a l’oci dels infants i per això és necessari que els anuncis de joguines siguin en català”, remarquen.
“Aquestes empreses són tres dels principals fabricants de joguines i tots tres s’anuncien només en castellà a les televisions de parla catalana, malgrat que, paradoxalment, Famosa és originària d’Onil, al País Valencià. Entre les tres empreses sumen el 30% de la quota de mercat i en conjunt facturen més de 500 milions d’euros anuals a l’Estat espanyol”, expliquen.
“Per tant, no poden al·legar motius econòmics per no oferir els anuncis doblats al català. Plataforma per la Llengua ja ha contactat amb cadascuna d’aquestes empreses per demanar-los un canvi en la política lingüística, però fins ara no ha rebut cap resposta satisfactòria”, indiquen.
“La carta recorda a Famosa, Mattel i Bizak que la llengua en la qual s’emeten els anuncis impacta sobre la visió que es formen els infants de les llengües que els envolten i que, per tant, excloure’n el català impacta negativament sobre com perceben el català”, assenyalen.