Publicitat
Societat · 10 de Desembre de 2021. 11:37h.

Exigeixen les nines de Famosa en català

També les de Mattel i Bizak, segons Plataforma per la Llengua

Exigeixen les nines de Famosa en català

Plataforma per la Llengua llança una campanya per recollir signatures i reclamar a les empreses Famosa, Mattel i Bizak que doblin els anuncis al català.

La campanya ‘A què juguem’, que s’allargarà fins al dia de Reis, inclou l’emissió d’un espot televisiu a TV3, IB3 i À Punt, el repartiment de 250.000 fulletons als principals eixos comercials dels territoris de parla catalana i el llançament d’una web per recollir signatures i fer arribar la petició a aquestes empreses.

L’entitat també els adverteix que “la majoria de productes que comercialitzen incompleixen el Codi de Consum de Catalunya, perquè no inclouen el català a l’etiquetatge, i que això està tipificat com a infracció greu i és motiu d’una sanció que pot anar dels 10.000 als 100.000 euros”.Segons les dades que té la plataforma, “la immensa majoria dels anuncis de joguines són en castellà mentre que el 70% dels catalans vol que els mitjans en català només emetin publicitat en la nostra llengua, d’acord amb una enquesta recent del GESOP encarregada per la mateixa Plataforma per la Llengua”.
 
La campanya impulsada per Plataforma per la Llengua parteix de la base que les veus que apareixen als anuncis “actuen com a referents lingüístics i fan que els nens, quan hi juguen, tendeixin a imitar-les i, per tant, a jugar en la llengua de l’anunci”.

“Per assegurar que el català sigui una llengua completament vàlida en tots els àmbits, cal que també sigui present a l’oci dels infants i per això és necessari que els anuncis de joguines siguin en català”, remarquen.

“Aquestes empreses són tres dels principals fabricants de joguines i tots tres s’anuncien només en castellà a les televisions de parla catalana, malgrat que, paradoxalment, Famosa és originària d’Onil, al País Valencià. Entre les tres empreses sumen el 30% de la quota de mercat i en conjunt facturen més de 500 milions d’euros anuals a l’Estat espanyol”, expliquen.

“Per tant, no poden al·legar motius econòmics per no oferir els anuncis doblats al català. Plataforma per la Llengua ja ha contactat amb cadascuna d’aquestes empreses per demanar-los un canvi en la política lingüística, però fins ara no ha rebut cap resposta satisfactòria”, indiquen.

“La carta recorda a Famosa, Mattel i Bizak  que la llengua en la qual s’emeten els anuncis impacta sobre la visió que es formen els infants de les llengües que els envolten i que, per tant, excloure’n el català impacta negativament sobre com perceben el català”, assenyalen.

Publicitat
Publicitat

24 Comentaris

Publicitat
#19 M, Sabadell, 10/12/2021 - 21:40

Si quieren publicidad en catalán, que se monten su propia empresa y hagan los anuncios en el idioma que quieran, seguro que los harían en castellano para vender mucho más.
Que no olviden que primero está la libertad antes que la lengua.
Y tampoco olviden el derecho a decidir de cada persona y de cada empresa.
Las dictaduras no molan hoy en día.

#18 Javier, Barcelona, 10/12/2021 - 15:14

Les nines de Famosa es dirigeixen al portal per a fer arribar al nen el seu afecte i la seva amistat,
i Jesús en el pessebre riu perquè està alegre, i Jesús en el pessebre riu perquè està alegre.

#17 Aleman stolberg, Tortosa (Paiassos Catalans) , 10/12/2021 - 14:52

Pasará como con el porno catalan
Catalunya pueblo de curas

#16 Ribes, Castellbisbal, 10/12/2021 - 14:41

Volem nines catalanes!

#16.1 Un pito o una pelota, Chez Fangue, 10/12/2021 - 14:57

Molt be! què cony era allò de volem bisbes catalans?, ara que ens surten els bisbes amb una trempera de cal deu (amb perdó) ara el que toca son les nines ambv barretina i calces estelades, ni més ni menys, i de passada els joigadors del barça que parlin tots en català, ja que no marquen gols, un detall per la graderia dels "llibertat..llibertat"

#15 Sergi , Bcn , 10/12/2021 - 14:40

Goebbles ha resucitado....y se sabe donde trabaja.