Publicitat
Societat · 10 de Desembre de 2020. 21:50h.

Expedients per preguntar als alumnes si eren independentistes

Protecció de Dades investiga la Universitat de Lleida i set instituts

Expedients per preguntar als alumnes si eren independentistes

L'Autoritat Catalana de Protecció de Dades (APDCAT) ha obert procediments sancionadors contra la Universitat de Lleida i set instituts catalans que van fer enquestes als alumnes de segon, tercer i quart d'ESO preguntant-los per diferents assumptes relatius a la llengua catalana, la religió o l'afinitat amb el procés independentista.

Segons l'APDCAT, l'actuació d'aquests centres pot haver suposat la comissió de diverses infraccions, com ara haver fet una “recollida deslleial de dades”, no haver fet efectiu “el dret d'informació” o no haver efectuat “una anàlisi de riscos” ni una “avaluació d'impacte” relativa a la protecció de dades.

A més de la Universitat de Lleida, els instituts als quals també s'ha obert expedient són l'Eduard Fonseré de l'Hospitalet de Llobregat, el Numància i el Terra Roja de Santa Coloma de Gramenet, l'Intermunicipal de Sant Sadurní d'Anoia, el Pablo Ruiz Picasso de Barcelona, l'Ermessenda de Girona, i l'Institut del Morell, a Tarragona.

A tots ells se'ls obre un procediment sancionador per la suposada “vulneració del principi de minimització de les dades”, en proporcionar a la Universitat de Lleida les dades personals dels alumnes amb caràcter previ a la realització de l'enquesta.

Els expedients són el resultat de la denúncia presentada el passat mes de gener per part de l'Asamblea por una Escuela Bilingüe en Cataluña (AEB), després que diverses famílies de l'Institut del Morell s'haguessin queixat per la realització d'aquestes enquestes als seus fills.

A les enquestes es preguntava als alumnes pel seu grau d'identificació amb l'independentisme, amb la cultura catalana i castellana, o amb la llengua catalana i castellana. També se'ls preguntava si sentien catalans o espanyols. Tot i que l'enquesta anava dirigida a copsar l'aprenentatge i la inclusió lingüística dels menors migrats, aquesta es va repartir entre tots els alumnes.

Des de l'AEB s'han mostrat satisfets amb la resolució de l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades, subratllant que els qüestionaris repartits atemptaven contra “la llibertat ideològica i la intimitat dels alumnes menors d'edat”, a més de “traspassar totes les línies roges en matèria de protecció de dades”.

Publicitat
Publicitat

20 Comentaris

Publicitat
#18 Oriol, Terrassa, 11/12/2020 - 22:53

I per que no expedients per preguntar als alumnes si NO eren independentistes?

#16 Patumeiro, Sant Patumet, 11/12/2020 - 12:57

Teniais q haber visto a todos los profesores y alumnos saliendo en manada de la universidad de Lerida manifestandose por la sentencia del proces. Menuda panda de comisarios llepasubvencions y palanganeros

#15 Flanagan, Tabarnia City, 11/12/2020 - 12:15

Por sus actos los conoceréis.

#14 XMB, Barcelona, 11/12/2020 - 11:59

A la espera de ver cómo se pronuncia al respecto nuestro querido Granuja de Greuges para conocer la verdad del asunto.

#13 Montserrat, Manresa, 11/12/2020 - 11:09

Només imaginar que seria d'aquest territori si aquesta banda de delinquentz lazis no estiguessin sota les lleis de la Justicia fa pànic,perque l'admiració que aquests fanatics tenen de l'estil de l'alemanya nazi es obsesiva. No se'ls pot deixar passar ni una i s'han de combatre per tots els mitjans necessaris, legals o reals, i ser implacables