Publicitat
Societat · 24 de Febrer de 2012. 12:02h.

Font-Romeu demana revisar el Tractat dels Pirineus

El batlle envia cartes a Sarkozy i el rei Joan Carles per reclamar-ho

Font-Romeu demana revisar el Tractat dels Pirineus

Imatge del forn solar de Font Romeu

La població francesa de Font-Romeu, a través del batlle Jean-Louis Demelin, va anunciar que l'Ajuntament enviarà unes cartes al president de la república francesa i al rei d'Espanya “per denunciar el Tractat dels Pirineus” segons el qual Font-Romeu va quedar inclòs dins l'actual estat francès.

Demelin explica que el territori del municipi “és el mateix que el de Llívia i hauríem hagut de ser considerats igual”. El municipi actual és el resultat de la fusió, l'any 1822, dels antics municipis d'Odelló i Vià.

En aquest sentit, Reagrupament portarà al ple de Girona la decisió de l’Ajuntament de Font-Romeu de demanar la revisió del Tractat dels Pirineus. El regidor de RCat, Carles Bonaventura, vol que el consistori gironí, a través d’una iniciativa del grup de la CUP+RCat, doni suport a la proposta nord-catalana

Bonaventura creu que l’equip de govern de Girona, "per proximitat geogràfica i coherència política," ha de donar suport als ciutadans de la Catalunya del Nord que vulguin vincular-se a l’administració catalana i deixar la francesa.

El Tractat dels Pirineus (1659) "va ser signat entre el rei d’Espanya, Felip IV, i el rei de França, Lluís XIV, d’amagat i d’esquenes a les Corts Catalanes", recorda. També apunta que "aquesta decisió de Font-Romeu podria ser seguida per altres municipis i institucions de la Catalunya del Nord que se senten desemparats per l’Estat francès en diferents àmbits".

Des de RCat "creiem que l’Ajuntament de Girona, per proximitat geogràfica, però sobretot per una qüestió de coherència política, hauria de fer-los costat i posar-se en contacte amb ells per expressar-los la nostra solidaritat i, així mateix, demanar alhora una revisió del Tractat dels Pirineus que, l’any 1659, va dividir la nostra nació".

Publicitat
Publicitat

25 Comentaris

Publicitat
#12 angel, cardedeu, 25/02/2012 - 23:33

O sigui que ECSpaña i França d´amagats per signar el Tractat dels Pirineus. Una vergonya de ECSpaña i França per despreciar a les Corts Catalanes. Visca Catalunya Independent. Ah! Catalunya Nord decidiràn amb qui vol estar; amb ECSpaña o Catalunya.

#11 Jaume, Martinet, 24/02/2012 - 20:56

En efecte, ja és hora que la Cerdanya deixi de ser "meitat de França, meitat d'Espanya" i torni a ser únicament espanyola. Visca Espanya i Visca Catalunya!

#10 Ferran, Puigcerdà, 24/02/2012 - 20:27

Molt bona iniciativa!! Visca Espanya!

#9 Jordi, Zaragoza, 24/02/2012 - 16:15

Creo que deberíamos volver a la Hispania Citerior cuanto antes. Sé que los independentistas catalanes con un mínimo de sentido histórico estarán de acuerdo.

#8 jajajajajajajaaaaaa, Barcelona, 24/02/2012 - 13:23

massa afeccionats a veure absenta en porró....