La Generalitat ha desenvolupat una actuació arqueològica a Olesa de Bonesvalls, arran de dues troballes fortuïtes de restes òssies humanes a la Serra de Riés. Els treballs a la Serra de Riés, executats amb la participació de diferents experts en arqueologia i antropologia, han confirmat l’existència de dues fosses comunes del període de la Guerra Civil.
L’actuació, ajustada a la normativa vigent en matèria de desapareguts i fosses comunes de la Guerra Civil, és el resultat de la col·laboració entre els departaments de Cultura i de Governació i Relacions Institucionals, mitjançant la coordinació de les subdireccions generals de Patrimoni Arquitectònic, Arqueològic i Paleontològic i de Memòria, Pau i Drets Humans.
La primera fossa excavada es trobava al marge est del torrent i contenia les restes d’un individu jove de 19 anys d’edat. L’estudi antropològic va identificar dues fractures perimortem causades per impacte de projectil al crani i a la mandíbula. Associats a aquestes restes hi havia els objectes materials següents: sivella, teixits cullera, botons i quatre beines de màuser.
La segona fossa excavada es trobava a 50 metres de la primera excavació, al mig de la llera del torrent, al marge esquerre d’una tartera. Es varen localitzar restes de tres individus, dos adults d’edat indeterminada i un jove de 18 anys. Associats a aquestes restes hi havia els objectes materials següents: sivella, placa metàl•lica, corretja de cuir, moneda, tornavís, ferradura de bota, botons, reblons i fragment de corretja.
Al voltant de la segona fossa es va trobar una altra resta òssia humana, amb tres bales, dues beines, un botó i un polsador de bolígraf. Amb posterioritat a l’actuació, la Generalitat fou informada de la localització d’una altra resta òssia i una sivella de cinturó a 800 metres de les troballes anteriors, a la mateixa Serra de Riés, al terme municipal de Subirats.
L’actuació a la Serra de Riés ha confirmat l’existència de fosses comunes de la Guerra Civil, fet que corrobora les conclusions d’anteriors estudis històrics sobre aquesta zona. Properament, la Generalitat estudiarà la possible senyalització i dignificació del lloc on es trobaven les fosses excavades.
Publicitat
Societat · 10 de Juliol de 2014. 15:25h.
Fosses comunes de la Guerra Civil a Olesa de Bonesvalls
La Generalitat revela la trobada de restes òssies humanes

Algunes de les restes
¡A por ellos!
Publicitat
Publicitat
3 Comentaris
Publicitat
#3 Rafael David, Málaga, 11/07/2014 - 15:04
La primera vez que se patentó el bolígrafo fue en Francia y en Hungría en 1938. Pero creo que no se comercializa hasta bien entrados los 1940.
#2 salvador, Vacarisses, 11/07/2014 - 12:13
Com pot ser que en una fossa de la guerra civil hi trobin un polsador de bolígraf?
#1 Salvador, Vacarisses, 11/07/2014 - 12:11
Com pot ser que en una fossa de la guerra civil hi trobin un polsador de bolígraf?