Publicitat
Societat · 14 d'Agost de 2020. 21:10h.

“Franco volia que Terol fos un altre Alcàsser”

Fernando Martínez de Baños, historiador: “La gent es bevia l'aigua dels radiadors”

“Franco volia que Terol fos un altre Alcàsser”

Fernando Martínez de Baños Carrillo

Fernando Martínez de Baños Carrillo, biògraf de coronel Domingo Rey d'Harcourt (1885-1939), explica en una entrevista a e-notícies que l'afusellament del militar per part dels republicans en un poble de Girona després de la caiguda de Catalunya en la Guerra Civil “és un crim no resolt”. Rey D'Harcourt més va ser una figura “endimoniada per part del règim” -indica l'autor- per signar la rendició i permetre que el bàndol republicà recuperés Terol.

“El coronel D'Harcourt sabia perfectament que la immensa majoria de la guarnició estava ferida. Havien moltes baixes i la gent civil ja no podia suportar més. Es van haver de beure l'aigua dels radiadors perquè no tenien aigua, malgrat haver-hi molta neu i menjaven escassament”, detalla Martínez de Baños, per la qual cosa el coronel “va prendre la decisió de rendir-se”.

L'autor de el llibre 'El coronel Rei d'Harcourt' (Editorial Delsan) destaca que "Franco volia un altre Alcazar de Toledo a Terol" i considera que "hi ha una sèrie de preguntes que no estan resoltes" al voltant dels fets esdevinguts en una de les batalles més cruentes de la Guerra Civil.

Fernando Martínez de Baños també narra que els comandaments republicans van ordenar afusellar a 60 soldats del bàndol republicà per “una revolta en massa” després que una unitat militar es negués a tornar als seus llocs de combat.

“Aquesta unitat diu que no, perquè estan molt cansats. Hi ha una revolta en massa, com una mena de deserció. No deserció, perquè no se'n van, però sí una plantada. Aquesta conducta en guerra és penada immediatament amb la pena de mort. De tots els que hi havia, van afusellar a 60 soldats els mateixos republicans”, explica.

Fernando Martínez de Baños Carrillo és un coronel retirat, llicenciat en Filosofia i Lletres, especialitzat en Geografia i Història, doctor en Història per la Universitat de Saragossa i màster en Relacions Internacionals. Ha escrit diferents llibres sobre la Guerra Civil.

Publicitat
Publicitat

0 Comentaris

Publicitat