Publicitat
Societat · 24 d'Agost de 2012. 18:18h.

Gabancho alerta sobre la "perifèria castellanoparlant"

"Si assoleix l'hegemonia... aleshores estem perduts"

Gabancho alerta sobre la "perifèria castellanoparlant"

Gabancho, en una foto d'arxiu

La periodista Patricia Gabancho ha alertat que "si la perifèria castellanoparlant assoleix l’hegemonia... aleshores estem perduts", en una entrevista a la revista Tornaveu.

Gabancho ha assenyalat que el "problema" a Catalunya, des del punt de vista lingüístic, és "mantenir l'hegemonia catalana en el tronc central de la societat i deixar que les perifèries s’organitzin i s’acomodin com puguin. Ara bé, si la perifèria castellanoparlant assoleix l’hegemonia... aleshores estem perduts. De moment no ha passat, però", ha afegit.

Segons l'escriptora, "el tronc central, el que fa funcionar Catalunya encara parla català. De la perifèria pots passar al tronc central però amb el peatge d’aprendre el català. Aleshores al tronc central hi ha gent de tot arreu, però tots catalanoparlants. Aquesta és la gran batalla: l’hegemonia cultural només es disputa entre la cultura catalana i l’espanyola", malgrat les darrers onades migratòries d'altres indrets aliens a l'Estat espanyol.

"Si jo no hagués parlat català, la meva vida hagués estat totalment diferent. Jo el món castellà, argentí... no l’he perdut. El que passa és que he guanyat el món català. Si tu no parles català, aquest món no hi ha manera de guanyar-lo. En aquest món es viu parlant català i si no parles català en quedes fora, i aquest és el tronc central de la societat. És el lloc on hi ha el talent: el talent parla català", ha reblat.

Gabancho també ha criticat que el CoNCA es plantegi obrir el Premi Nacional de Cultura als autors catalans en castellà. "És una solemne ximpleria, i m’estranya que algú que té una responsabilitat cultural com és la presidència del CoNCA, una de les tasques del qual és la d’inspirar polítiques culturals, digui una boludez com aquesta", ha indicat.

"Literatura espanyola però cultura catalana aquest sandvitx no es pot fer enlloc. Si és literatura espanyola... és cultura espanyola", ha conclòs.

Publicitat

233 Comentaris

Publicitat
#127 sitges, barcelona, 26/04/2016 - 18:21

¿ De verdad se cree lo que dice ?. Su discurso suena muy muy mal.

Hale, a vivir bien a costa del dinero público de la Generalitat.

#126 Saturnino, Barcelona, 25/04/2016 - 18:18

Puedes decirme cual es el idioma que se enseña en argentina en los colegios de primera enseñanza, sera el catalan por casualidad o es el vasco, o tal vez el italiano, aunque bien podría ser el alemán

#126.1 Agustina de Aragón, Barcelona, 27/04/2016 - 15:08

Muy buena su apreciación: el alemán debió ser su lengua materna... ya nos entendemos

#125 Jose, Madrid, 02/09/2015 - 18:34

Ellos mismos se definen: si no hablas catalán no entras en el mundo... El talento es catalán..... Vamos si estos personajes son los que defienden el separatismo, me quedo mas tranquilo, se que los catalanes auténticos, los catalanes de bien los darán lo que decía el diputado de ERC.. Una patada ....

#124 José Antonio Guerrero García , Barcelona , 22/06/2015 - 20:19

Menuda cantidad de boludeces dichas por alguien que habla Catalán!!! Cuanta incultura !!!

#123 #viva España, Barcelona, 21/06/2015 - 12:31

Lamento informaros que :
1) El español es el segundo idioma más hablado en los EU ( potencia mundial)
2) Tercer idioma más hablado del mundo
3) Todo el europeo que va a Cataluña para estudiar un idioma ( alemán, ingles,etc) va a estudiar Español, no catalán

A ver si de una vez por todas entendeis