Publicitat
Societat · 7 d'Abril de 2010. 13:09h.

Garzón s'asseurà a la banqueta

El jutge de l'Audiència Nacional serà jutjat per prevaricació

Garzón s'asseurà a la banqueta

Garzón, en una imatge d'arxiu

El Tribunal Suprem ha acordat transformar en procediment abreujat les diligències obertes al jutge de l'Audiència Nacional Baltasar Garzón, de manera que aquest serà jutjat per prevaricació per declarar-se competent per investigar els crims del franquisme.

En la resolució, el jutge Varela denega les proves reclamades pel jutge de l'Audiència Nacional i cita les parts -la defensa, la Fiscalia i els querellants: el sindicat ultradretà Manos Límpias, l'associació Libertad i Identidad i Falange Española de las JONS- a presentar els seus escrits d'acusació o de petició d'arxiu.

Varela sosté que Garzón sabia que no tenia competència per investigar aquests fets i que "va actuar amb la finalitat d'eludir la decisió del legislador sobre el règim de localització i exhumació de víctimes dels horribles crims del franquisme sabent que aquests havien estat objecte d'amnistia per les Corts democràtiques d'Espanya".

La decisió de Varela de transformar en procediment abreujat les diligències obertes a Garzón portarà previsiblement a la suspensió cautelar del magistrat per part del Consell General del Poder Judicial (CGPJ).

El Suprem investiga Garzón arran de les querelles presentades contra ell per Manos Límpias, Libertad i Identidad i Falange Española de las JONS i el jutge va declarar com a imputat per aquests fets el 9 de setembre.

Publicitat
Publicitat

8 Comentaris

Publicitat
#8 pere, santcu, 11/04/2010 - 20:18

No és una qüestió ideològica ni política... és una qüestió processal

#7 Marc, Viladecans, 08/04/2010 - 09:16

El delicte de prevaricació si l'ha comès és una nimietat al costat dels crims franquistes. I la valentia d'investigar-los hauria de ser aplaudida. Però no, a Espanya es tramita la denúncia d'un grup que arreu seria ilegal contra un jutge demòcrata.

#6 Cesc, BCN, 08/04/2010 - 08:59

Ab la Llei de partits a les mans, la Falange hauria d'estar il.legalitzada, com pot ser que es permeti que aquest "partit" demandi??.., la Llei de Partits només es va fer per acabar amb Batasuna. A la dreta franquista sempre se li ha tingut por..

#5 josep, BCN, 07/04/2010 - 21:46

Si ha prevaricat doncs al trullo, i si no Santes Pascues, . Els crims de la guerra civil es poden investigar sempre.

#4 Enrique Berenguer, Barcelona, 07/04/2010 - 18:48

En Francia, después de las amnistías para reconciliación nacional de 1947, 1951 y sobre todo de 1953, durante 30 años el Ministerio de Justicia impidió buscar y procesar a milicianos criminales del régimen de Vichy (ejemplo Paul Touvier).