Publicitat
Societat · 3 de Setembre de 2008. 16:40h.

Greenpeace, contra Saura

Considera "inacceptable" el suport de la Generalitat al CSN

Greenpeace lamenta "profundament" i considera "inacceptable" que la Generalitat doni per bona l'actuació del Consell de Seguretat Nuclear, CSN, i la dels operadors de la central, l'Associació Nuclear Ascó-Vandellòs, ANAV. Per a Greenpeace, la Generalitat vol així desviar l'atenció de la seva pròpia inoperància en la seguretat nuclear.

Pel que fa a la gestió de la informació a l'entorn de l'incendi de l'edifici de turbines de Vandellòs 2 del 24 d'agost d'enguany, Greenpeace recorda "que el CSN va detectar l'incident arrel que el sistema de control de Red Eléctrica Española va reflectir que aquesta central nuclear havia deixat bruscament d'aportar electricitat a la xarxa, i no per una notificació dels operadors. Les causes de l'incendi continuen sense haver estat aclarides". L'entitat ecologista també assegura "que la central va negar l'accés als bombers de la Generalitat a les seves instal·lacions". D'altra banda, els alcaldes i equips de Govern dels Ajuntaments de Mont-roig del Camp, Vandellòs i L'Hospitalet de l'Infant, l'Ametlla de Mar, Pratdip i Tivissa van emetre el 28 d'agost un comunicat conjunt en què precisament expressaven el seu malestar per la forma en què havien estat informats de l'incendi" i en què demanaven "la revisió de les actuacions a seguir en casos d'emergència nuclear.

Greenpeace exigeix a la Generalitat "que faci públics els termes i l'abast del protocol d'informació de successos que passin a les centrals de Catalunya". Tanmateix, l'utilitat d'aquest protocol dependrà en darrer terme de la qualitat de la informació que el CSN hi aboqui. "Tenint en compte que el CSN continua destacant pel seu hermetisme informatiu, i que encara no ha donat a conèixer a l'opinió pública informacions tant importants com la quantitat total de radiació alliberada en la fuita de partícules calentes que va tenir lloc a Ascó entre novembre de 2007 i gener de 2008, el protocol hauria de contenir clàusules ineludibles que augmentin la transparència d'aquest organisme davant els ciutadans de Catalunya", s'afegeix.

D'altra banda, Greenpeace denuncia que "els contactes entre la Generalitat i el CSN no han d'amagar la inoperància del Govern Català en la protecció dels ciutadans i el medi ambient de les centrals nuclears". En aquest sentit, Greenpeace recorda que "la Generalitat no va fer res quan la Xarxa de Vigilància Radiològica, REVIRA, que comparteix amb el CSN, va detectar inequívocament quatre episodis de fuita radiactiva des d'Ascó-1, en els mesos de novembre i desembre de 2007 i durant el gener d'enguany, tal i com ha fet públic Greenpeace. Fins ara, la Generalitat no ha fet cap autocrítica sobre la seva manca d'actuació, que al parer de Greenpeace va permetre als operadors d'Ascó-1 alliberar al medi ambient les partícules calents en les operacions de neteja del sistema de ventilació de l'edifici de combustible de la central".

Joan Saura, en una imatge d\'arxiu
Publicitat
Publicitat

4 Comentaris

Publicitat
#4 Lluis, Xerta, 04/09/2008 - 10:10

Grrenpeace podria comenzar traduciendo su página al catalán. Entonces quizás empecemos a tener en cuenta sus alegaciones

#3 Kropotkin, Vic, 04/09/2008 - 09:03

Jua, jua, jua,... Estos pobres inocentes de Greenpeace igual se habian creido de verdad que los de ICV eran ecologistas. Jua, jua, jua,... ¡Vivir para ver! Jua, jua, jua,...

#2 Andreu, Tremp, 04/09/2008 - 08:07

Si això hagués passat en temps d'en Pujol en "Xoan", i la seva caterva de comunistes reciclats, estarien reclamant la dimissió de tot Déu. Ara que manen ells, ni coherència ni decència.

#1 mirlo, Balaguer, 03/09/2008 - 21:11

Hombre, pero tened en cuenta que Saura trabajaba en FECSA, como quereis que haga un feo a las electricas. Entre burgueses no se putean.