Publicitat
Societat · 25 de Novembre de 2020. 21:14h.

"Hi va haver més repressió republicana que amb Franco"

César Alcalá, historiador: "no pots discriminar Paracuellos"

"Hi va haver més repressió republicana que amb Franco"

L'escriptor, periodista i historiador, César Alcalá (Barcelona, 1965), en una entrevista a e-notícies, explica que "a Catalunya hi va haver uns 3.500 morts per la repressió de Franco i els altres van ser 8 mil. Hi va haver més repressió republicana que amb Franco en un període més llarg de temps".D'altra banda, reivindica que "si parlem de memòria històrica hem de parlar de la memòria històrica dels dos bàndols". "Tan malament ho van fer d'una banda com de l'altre", apunta.

Alcalá considera que "s'hauria de parlar de Paracuellos", on van morir i van ser enterrats en fosses comunes víctimes del bàndol nacional. "Si Carrillo va ser el gran culpable de Paracuellos o va ser una altra persona, que s'expliqui, perquè ja han passat 80 anys. Carrillo ja és mort i les altres persones que van poder fer aquestes barbaritats, també. Ja no hi ha revenges ni històries rares", assenyala.

També remarca que "a la fosses comunes trobem dels dos bàndols" i en aquest sentit considera que "la llei de memòria històrica no pot ser sectària. No pots discriminar Paracuellos. Per què discrimines Paracuellos? Tu imagina't que obres un fossa, et trobes gent amb sotana i la tapes perquè la llei et diu que cal buscar republicans. No pots buscar nacionals o no pots buscar cures morts", afegeix.

L'historiador considera que amb l'actual llei "estàs fent sectarisme històric. Si s'obren les fosses s'obren totes i si surten capellans doncs surten capellans, si surt gent nacional surt gent nacional i si surt gent republicana surt gent republicana".

D'altra banda, explica que "a la txeca de Sant Elies, menys els dissabtes, cada dia sortia un autobús carregat amb unes quinze persones que les portaven al cementiri de Montcada i Reixac per afusellar-les“.

També parla d'una de les tortures que es donaven en aquestes txeques, com era fer llançar gent viva als porcs perquè se'ls mengessin. "Els porcs si ensumen la sang es tornen carnívors. A aquestes persones les tiraven als porcs ensangonades i llavors atacaven directament i arribaven a menjar-se'ls. Hi ha persones comptabilitzades que mai es va trobar el seu cadàver però se sap que els van llançar de menjar als porcs", relata.

Publicitat
Publicitat

28 Comentaris

Publicitat
#12 JohnMcLane, Barcelona, 26/11/2020 - 19:01

España es subcampeona mundial en desaparecidos en la cunetas pendientes de identificar, sólo superado por Pol Pot y los jemeres rojos, eran españoles y todos fueron muertos por unos golpistas terroristas franquistas, y ara viene este a decir sandeces, que lo demuestre con datos y si no que pida perdón por mentir.

#12.1 pepe, andorra, 27/11/2020 - 00:39

eso q dices es sencillamente, mentira, España no es subcampeona de fosas. Demuestralo con datos, cifras y referencias, poq a mi las q me salen son distintas.

#10 Albert, Bcn, 26/11/2020 - 14:51

#2.1.

Comentari massa frívol....

#10.1 pepe, andorra, 27/11/2020 - 00:41

si, frivolo, la represion en el lado republicano fue brutal, criminal y genocida. Una cosa es fusilar a tus enemigos y otra fusilar a todos aquellos q crees q pueden suponer un peligro y de la misma manera q un judio no era un peligro para nadie en alemania, un carlista o un catolico tampoco lo era en la Barcelona republicana. Y acabaron igual.

#9 Very, a, 26/11/2020 - 11:49

el recién fallecido Hilari Raguer, monje de Montserrat, decía que en su familia se pasaron la guerra rezando para Franco ganara. El beato Pedro Tarrés, el de la Fundación de colonias Pere Tarrés, dejó escrito en sus memorias que el día más feliz de su vida fue el de la entrada del ejercito franquista en Barcelona.

#8 Neferu, Barcelona, 26/11/2020 - 11:40

Ahora no se trata de hacer una porra para ver cual de los dos regímenes cometieron más atrocidades sino, de hacer autocrítica y reconocer que nada tienen que reprocharse unos a otros , pues ambos dos mataron y torturaron. y aceptar que no son los regímenss quienes hacen la democracia, sino las leyes y la ética y honestidad de sus gobernantes.

#7 Sharp, Tarragona, 26/11/2020 - 10:29

Lo que dice este señor, es politicamente incorrecto.

Segun la actual histiorologia, los muertos por el bando nacional son genocidio, los muertos por el bando republicacno, son daños colaterales. Por eso los muertos en paracuellos fueron debido a evitar que se sublevasen.