Publicitat
Societat · 29 de Novembre de 2012. 13:13h.

Hisenda no atorga una pensió de viudetat perquè els documents estan en català

Al·leguen, segons l'afectada, que "ells no tenen perquè entendre aquest idioma"

Hisenda no atorga una pensió de viudetat perquè els documents estan en català

Hisenda

Dolors, una dona que s'ha quedat vídua aquest estiu, ha explicat que Hisenda no li ha atorgat la pensió de viudetat perquè, segons li han explicat des del ministeri, el certificat de defunció estan en català i "ells no tenen perquè entendre aquest idioma".

Durant una trucada a El món a RAC1, ha manifestat que "a primers de setembre presento tota la documentació que em demanen" a la delegació d'Hisenda, ja que "el meu marit era mestre, per tant funcionari, i corresponia que aquesta paga vingués d'Hisenda".

"El 20 d'octubre rebo una carta d'Hisenda dient que volen un certificat de defunció, que ja estava presentat, i un seguit de documentació" i, en aquest sentit, ha afegit que "em diuen que els cal el del registre civil espanyol en espanyol".

Després de fer-li arribar la carta a l'advocat, aquest va trucar a la cap de departament de Madrid i li resposta que va obtenir va ser que "l'expedient està aturat perquè el certificat de defunció està en català i ells no tenen perquè entendre aquest idioma".

Després que l'advocat li digués que era legal, la responsable del departament li va dir que "si vostè vol que això no quedi entre taula i taula, és millor que em presenti el certificat el castellà".

Després de la trucada, el presentador del programa Jordi Basté ha qualificat el funcionari d'"idiota de torn" i ha expressat que això "és il·legal perquè és una llengua de l'Estat". "És per llogar-hi cadires" perquè "si tu vols entendre el català, parlant castellà, l'entens", ha conclòs.

Publicitat
Publicitat

54 Comentaris

Publicitat
#25 Manel de Sant Antoni, SANT ANTONI DE MAR - Costa Brava - CAT., 01/12/2012 - 11:37

Segons l´Article 3.3. de la Constitucio Espanyola: ´´La riqueza de las distintas modalidades linguisticas del Estado es un patrimonio cultural que sera objeto de especial respeto y proteccion´´.

Vaja! Quina manera mes rara que tenen els espanyols de respectar i protegir.

#24 Manel de Sant Antoni, SANT ANTONI DE MAR - Costa Brava - PPCC., 01/12/2012 - 11:31

Problemes com aquest i similars només tenen una solució, que es única i ben senzilla, es diu: INDEPENDENCIA. No en hi ha altre.

#23 angel, cataluÑa no es ecspaÑa, 30/11/2012 - 23:11

O sigui que el català no perteneix a ECSpaña, llavors Catalunya no es ECSpaña. Perdonen es que no entiendo en ECSpañol, he tenido que buscar el traduictor.Patètics.

#22 contribuyente, Santo Domingo, 30/11/2012 - 11:01

Yo lo siento por la viuda, pero de la misma manera que en Cataluña se exige "ilegalmente" hay sentencias que no avalan esa exigencia, dirigirse a la administración de la Generalidad en catalán ¿porque la administración española tiene que aceptar documentos en catalán?.

#22.1 Gerard, Barna, 30/11/2012 - 12:23

Per un mínim de respecte als que considera ciutadans espanyols. Ets un canalla, però aquesta manera de ser no deixa de ser el nostre motor cap a la llibertat.

#22.3 angel, cataluÑa no es ecspaÑa, 30/11/2012 - 23:13

Noi contribuyente, el català està perseguit des de Felipe V passant per Franco i Juancarlos Zaputero, Rajoy.

#20 Donde las dan las toman, bcn, 29/11/2012 - 22:42

Multar a los comerciantes por rotular solo en castellano esta bien. Escolarizar a los castellanohablante solo en catalán también, pero que hacienda rechace una documentación por estar solo en catalán, es una gran ofensa.
Si las tribus son las depositarias de los derecho, que todas tengan los mismos.

#20.1 Gerard, Barna, 30/11/2012 - 12:28

No entenc d'on heu tret aquesta mala sang que gasteu, cal ser molt malnascut. Anomena un sol cas en que l'administració catalana hagi rebutjat un document per estar escrit en castellà, encara que sigui una simple alegació d'una multa del pàrquing blau. No ens parlis de tribus, Geronimo.

#20.2 Gerard, Barna, 30/11/2012 - 12:30

AH, y dejad de hablar de castellanohablantes, que yo y todos los que escribimos en esta página también lo somos. Lo que quieres decir es monolingüe acérrimo, que es distinto. Acabemos con la farsa.

#20.3 ISAAC, GIRONA, 30/11/2012 - 19:41

Existen más de 100 leyes en españa que OBLIGAN a etiquetar o rotular en Español, Lo que ocurre es que en españa a nadie se le ocurre incumplirlo. Cuando las derogueis despues hablamos. Por otra parte si yo me voy a vivir a Cuenca ¿ En qué lengua me escolarizaran, aunque sea catalanohablante ? Eh ?