Publicitat
Societat · 6 d'Agost de 2010. 18:31h.

"Ho tornaria a fer"

"Era la manera més humana d’acabar la guerra”

"Ho tornaria a fer"

Una imatge de l'explosió de la bomba nuclear a Hiroshima

Theodore Van Kirk, lúnic dels tripulants que encara és viu del bombarder B29 Enola Gay, que el 6 d'agost del 1945 va llançar sobre Hiroshima la primera bomba atòmica de la història, ha explicat al programa El matí de Catalunya Ràdio que "ho tornaria a fer" si les circumstàncies d'avui fossin les mateixes que aquell dia del 1945. També ha dit que "era la manera més humana d’acabar la guerra”.

Ha afirmat que directament no va ser informat que es tractava de la bomba atòmica, però ho va deduir per la informació i l'entrenament que els van donar i pel que va poder observar. Els van explicar que es tractava d'una bomba molt potent, que podia destruir una ciutat sencera. També els van donar indicacions per escapar-se de l'efecte de la bomba un cop llançada i els van informar del risc que no ho aconseguissin i perdessin la vida ells també.

Així mateix, ha assegurat que la nit abans d'aquells fets no va dormir i que va estar jugant a pòquer amb alguns dels seus companys, entre ells el pilot de l'Enola Gay. Abans de marxar, van posar per a diverses fotos i van concedir entrevistes. Un cop enlairats, el seu pensament era "que la bomba tingui èxit".

I feta la feina, no va mirar enrere, no va veure què passava a terra perquè volaven per escapar-se de la deflagració, ha explicat. Sí que va pensar, però, que després d'allò la guerra s'havia acabat. "No ens podíem imaginar com el Japó podia fer front a aquell atac, condemnar la seva població a aquella elevada mortalitat i brutalitat, a aquell tipus de bomba".

No es penedeix del que va fer. Assegura que no ha lluitat mai en una guerra sense fer víctimes i afirma que "aquest és el preu de la guerra", un conflicte que qualifica de just: "Ells ens havien atacat i nosaltres ens hi vam tornar". El seu objectiu, subratlla, era acabar la guerra i evitar més morts.

Van Kirk no dubtaria a repetir la missió si es donessin les mateixes circumstàncies d'aquell 6 d'agost del 1945. "No ho faria a l'Iran o a l'Afganistan perquè no és igual, però en aquelles condicions definitivament ho tornaria a fer".

Pel capità, les condicions que justifiquen aquella acció eren la gran força militar japonesa i la quantitat de soldats disposats a defensar-se fins a l'últim alè. En canvi, a les guerres actuals, diu, hi ha menys exèrcit, població i organització. "Ara no podem trobar la gent per fer la pau que volem", conclou.

Publicitat
Publicitat

27 Comentaris

Publicitat
#27 Darío, Hualpén, 12/02/2012 - 19:09

El nacionalismo es un culto idolátrico inventado en el siglo XXI, una suerte de culto al Estado. Adoramos a nuestros "héroes" (palabra griega que implica semidivinidad en un hombre) son homenajeados aun siendo asesinos consumados.

...Los paganos sacrificaban sus hijos a Moloch, nosotros a Ares...

#26 Yamato banzai!!, bcn, 07/08/2010 - 23:22

en la nueva constitución post 1945, Japón se autoobligó a no participar jamás en una guerra, sus muy esasas FF AA son de 'autodefensa' y por ley NUNCA debe albergar armas atómicas, propias o extranjeras. Tampoco participa en la industria de guerra

#25 Yamato banzai!!, bcn, 07/08/2010 - 23:20

Lo mejor que le pudo pasar a Japón se llama McArthur. Este conocía la psique japonesa y acordó que el emperador no se elimnara, sólo rebajó su condición de dios. También se negó a dividir el país como en Alemania entre los aliados.

#24 Yamato banzai!!, bcn, 07/08/2010 - 23:16

los japos más tradicionales (los del bushido) se negaban a rendirse pues Japón NUNCA había sido invadido jamás por extranjeros. Dio igual, tras la rendición radiada por Hiro Hito la mayoría se hicieron el hara kiri

#23 Yamato banzai!!, bcn, 07/08/2010 - 23:13

Ramón has visto muchas pelis de Hollywood: atacando la metrópoli, McArthur y Nimitz deajron aislados a 3 millones de soldados japos en Asia sin pertrechos mientras asesinaban a civiles en Japón. Bastaba un bloqueo y la paz habria llegado sin atómicas