Publicitat
Societat · 12 de Maig de 2011. 12:09h.

I si passa a Catalunya?

Ha patit tres grans terratrèmols al llarg de la seva història

I si passa a Catalunya?

El president del Govern, i d'altres institucions, juntament amb representat del s partits polítics, han fet un minut de silenci en record de les víctimes del sisme de Llorca

El Govern de la Generalitat ha fet un minut de silenci en solidaritat amb les víctimes del terratrèmol que es va registrar al municipi de Llorca, a Múrcia. El president de la Generalitat, Artur Mas, ha encapçalat la concentració a la Plaça de Sant Jaume, al costat d'altres membres del govern, representants d’altres institucions i partits.

Però i si hagués passat a Catalunya? Experts sobre moviments sísmics com el director de Sismologia de l'Institut Geològic de Catalunya, Xavier Goula, ha assegurat que el terratrèmol que s'ha produït a Múrcia es pot produir a Catalunya. En una entrevista al 3/24, ha apuntat que "podria passar aqui, una magnitud d'aquest tipus no és de descartar".

A més, Catalunya no ha estat exempta de moviments sísmics, n'ha patit tres de grans al llarg de la història. Tots tres es van produir en menys de cent anys, concretament, entre els segles XIV i XV. Es tracta del terratrèmol de 1373 ocorregut a la Ribagorça, el terratrèmol de 1428 amb epicentre prop de Camprodon, i el de 1448 al Vallès. També és destacable la seqüència sísmica de 1427 (amb epicentres a la Vall d’ Amer, Vall d’Osor, Olot i Vall d’en Bas).

El terratrèmol més intens que ha patit Catalunya és el del 2 de febrer de 1428, amb una intensitat de 9 i una magnitud de 6.5, que va tenir el seu epicentre prop de Camprodon. Parts de Catalunya i de França van quedar afectades per aquest moviment sísmic. La muralla de Barcelona, el Castell del Papiol o el Monestir de Santa Maria de l'Estany en son una mostra.

D'altra banda, al maig de 1448, amb epicentre a Cardedeu i Llinars del Vallès, es va produir un altre terratrèmol, de grau 8, que, segons registres documentals, fins i tot va causar morts, a banda dels danys materials.

Publicitat
Publicitat

38 Comentaris

Publicitat
#19 Pere, Lleida, 13/05/2011 - 18:47

Ara és quan comences a posar-te nerviós i mostres la teva personalitat: Dius que sóc un espanyol disfressat, que cal posar al seu lloc a la gent com jo. I la gran frase profètica: que tot arribarà. Després d'imposar el pensament únic, fareu ajusticiar tots els que no pensen com vosaltres

#18 carracuca, barcelona ESPAÑA, 13/05/2011 - 18:22

pues que saldrían los miserables y desgraciados que piensan como el a.bosch para ayudar a la pobre gente que haya perdido sus casas. ¿O pedirían ayuda al ejército ESPAÑOL en plan "mama socorro"?.

#17 Oscar, Madrid, 12/05/2011 - 23:51

No caerá esa breva...

#17.1 Arnau Estanyol, Sant Boi, 13/05/2011 - 13:00

De fills de puta Madrid n'esta ple.

#16 Ay-mama-n, Igualada capital del atur, 12/05/2011 - 22:37

I si passa a Catalunya?
Sortiran els del PSC i diran que en te la culpa CiU.

#15 Jaume, Bdn, 12/05/2011 - 22:28

A les persones que pensen que això mai passaria us dic que sou impresentables perquè ha mort gent però a vosaltres només us preocupa una bestiessa i parleu merda sobre aquest tema. Si aquí passés moriria molta més gent però segurament en Ramon i companyia no els importaria perquè no els afecta.

#15.1 Ramon, Barcelona, 13/05/2011 - 01:00

Rellegeix els posts i te n'adonaràs que t'he respost aquest oportunisme abans i tot que l'hagis escrit. Ni una coma, Jaume. No he de canviar ni una coma. Probablement per això saltes i segurament per això em fiques en sacs conjunts i m'atribueixes el que et rota. Però ni una coma.