Publicitat
Societat · 16 de Març de 2011. 18:18h.

Immigrants pel català

"Ja era hora que el Govern es deixés de simpàtiques invitacions a aprendre la llengua i ho exigeixi"

Immigrants pel català

Immigrants a favor del català, en una foto d'arxiu

Diverses associacions d'immigrants arrelades a Catalunya han mostrat el seu suport al Govern en la seva intenció de fer de l'aprenentatge de la llengua catalana un element determinant per obtenir el certificat d'arrelament, renovació del permís de residència i obtenció del reagrupament familiar.

El president de la Federació d'Associacions Equatorianes de Catalunya (FAEC), José Vera, ha dit que “aplaudeixo la decisió del Govern de Catalunya que la llengua catalana sigui determinant: és un senyal clar que Catalunya ens vol com uns catalans més. Jo mateix, ara, estic aprenent amb esforç la llengua catalana i des de la Federació que presideixo ho recomanem a tots els socis de les nostres 44 entitats adherides”.

D'altra banda, el màxim representant de la Federació Catalana d'entitats Paquistaneses, Khalid Shabaz, ha assegurat que “fa dos mesos vaig signar un manifest pel manteniment del model d'èxit educatiu que representa el sistema d'immersió lingüística en català a les escoles de Catalunya”.

Shabazi ha afegit que “en nom d'una part significativa dels paquistanesos que vivim a Catalunya vull manifestar el meu ple acord pel fet que el Govern consideri que el català ha de ser important en el nostre procés d'integració a aquest país".

En el mateix sentit, el vicepresident de l’associació catalana de residents senegalesos, Mbaye Gaye, ha manifestat “a qualsevol país del món per treballar s'ha de saber la seva llengua, si no la saps és el teu problema i t'has de pagar un curs per aprendre'l. Catalunya és un país obert, ens ofereix molts cursos de català gratuïts, ens deixa treballar sense saber la seva llengua... i tants anys després de l'arribada de tanta immigració la majoria d'immigrants parlen únicament castellà”.

Gaye ha afegit que “ja era hora que el Govern es deixés de simpàtiques invitacions a aprendre la llengua i ho exigeixi. A més, parlar la llengua catalana ens dóna més oportunitats per pujar l'ascensor social, no volem continuar sent els immigrants de sempre, hem de superar aquesta etapa i això es fa parlant la llengua pròpia del país”.

Publicitat
Publicitat

45 Comentaris

Publicitat
#45 Jim, bcn, 18/03/2011 - 10:57

Jo no he fet servir la ironia ni la demagògia, a diferència de vostè. Entenc que a la gent com vostè aquesta imposició li sembli fantàstica. Jo l'únic que dic és que és una hipocresia que alguns dels propis afectats aplaudeixin aquesta mesura quan, objectivament, els perjudica i discrimina.

#44 Jim, bcn, 18/03/2011 - 10:39

Francesc, veig que continua entestat a posar com a model de política lingüística el de l'estat francès. No veu que això és totalment contraproduent per la seva causa, home? Hauria d'estar profundament agraït amb l¡'estat espanyol per no posar en marxa aquestes polítiques.

#43 Francesc, Barcelona, 17/03/2011 - 23:38

Sulfuro, i per què no veure a la foto una explicació més natural de gent agraïda?

#42 Francesc, Barcelona, 17/03/2011 - 23:36

Jim, ja ho sabeu, oi, que polítiques d'integració lingüístiques es fan a tot arreu? A la França d'origen francòfon? A Alemanya, a Suïssa, a A Aùstria i a Suècia? A Israel? Aleshores, per què hem de ser diferents? Aleshores, a què treu nas la ironia i la demagògia?

#41 sulfuro sulfuro, Barcelona, 17/03/2011 - 18:56

En la foto se ve una auténtica demostración de masas y se adivina la presencia próxima de la Voz de su Amo