Publicitat
Societat · 24 de Novembre de 2009. 12:14h.

Impunitat policial?

Els pares del jove Pedro Álvarez encara esperen justícia disset anys després de la seva mort

Impunitat policial?

La mare de Pedro Álvarz, en segon terme, amb la pancarta a la mà

Com cada diada de l'Onze de Setembre, la mare de Pedro Álvarez, el jove presumptament assassinat per un policia a l'Hospitalet de Llobregat, se situa davant del monument a Rafael Casanova per a veure si algú se'n recorda del seu cas. De vegades, com va passar enguany, encara ha de patir les crítiques d'algun altre ciutadà que no entén què hi fa aquella dona, el seu marit i alguns familiars a primera línia des de primera hora del matí.

Però la seva vida va canviar de cop i sobte ara fa disset anys quan el 15 de desembre del 1992, l'any olímpic, li van matar el fill: Pedro Álvarez Peso, de 20 anys. El jove acompanyava la seva xicota a casa, a un quart d'una d'un dimarts, quan un cotxe a gran velocitat gairebé atropella la seva companya a l'avinguda Catalunya. La noia i el conductor es van insultar, però llavors l'home va sortir del cotxe i la va llançar a terra. A causa d'aquesta acció, Pedro s'hi va encarar. Sense dir-li res l'home el va agafar pel ganyot amb un braç, amb l'altre va treure una pistola de l'abric i va disparar dos trets. Un dels projectils li va rebentar el cap. Encara busquen el culpable.

El cas de Pedro Álvarez l'acaba de recordar el periodista Víctor Saura en el seu llibre 'La Catalunya més fosca. Retrats d'impotència i d'impunitat' que edita Editorial Base. En el llibre explica que "encara no havien passat 48 hores del succés quan la policia va detenir un sospitós. Era un company, un agent de la Brigada de Seguretat Ciutadana de la Jefatura Superior de Policía de Barcelona, de nom José Manuel S. F.".

Tot coincidia, la descripció de l'assassí que havia fet la noia, la marca i el color del cotxe que tenia, un Opel Vectra blanc; la munició utilitzada, 9 mil·límetres Parabellum, es corresponia a la d'una arma reglamentària dels cossos i forces de seguretat de l'Estat, i també un guàrdia de seguretat de Bellvitge va declarar que aquella nit havia tingut una forta discussió amb l'home, i que explicaria la seva excitació al volant.

El detingut "va dormir sis dies al calabós, fins que al setè la jutgessa titular del jutjat número 5 de l'Hospitalet, María José Magaldi Paternostro, avui magistrada de l'Audiència de Barcelona, el va deixar en llibertat per falta de proves concloents". La instrucció judicial es va mantenir oberta durant dos anys, sense registrar cap novetat important, per la qual cosa el sumari es va acabar arxivant de manera provisional el desembre del 1994 per "esgotament del període provatori".

El dijous 26 de novembre se celebrarà un acte d'homenatge a Pedro Álvarez al Centre Cívic de Sant Martí. Durant la concentració s'exigirà l'esclariment de l'assassinat del jove.

Publicitat
Publicitat

2 Comentaris

Publicitat
#2 miki, bcn, 25/11/2009 - 15:31

Aquesta Sra. té tot el dret del món a exigir que es faci justicia i que es trobi i castigui a l´assassi del seu fill. Anims i endavant, Sra. Alvarez!!

#1 Tota la meva solidaritat, Barcelona, 25/11/2009 - 14:41

Puc dir que comprenc la senyora Ávarez, però sé que ningú que no hagi passat pel que ha passat aquesta senyora i els seus familiars i amics se'n pot fer càrrec.
Pel que sembla, gent molt activa en aquest fòrum no demostra cap interès per aquest crim.