Publicitat
Societat · 23 de Gener de 2022. 10:54h.

Imputada la cúpula dels Bombers per presumptes comissions il·legals

Els Mossos troben factures inflades i pagaments de primes del 2%

Imputada la cúpula dels Bombers per presumptes comissions il·legals

El jutjat d'instrucció 14 de Barcelona ha imputat per presumpta corrupció set càrrecs dels Bombers de la Generalitat, després de trobar-se indicis de factures inflades i de pagaments de comissions del 2% en el servei de manteniment dels vehicles del cos, segons ha informat aquest diumenge La Vanguardia.

El director del servei d'extinció fins al juny, Manel Pardo, haurà de justificar Pardo l'existència de factures duplicades i fins i tot triplicades de reparacions que no es van fer mai en vehicles d'extinció. La causa està oberta per presumpta corrupció, per un delicte contra l'administració pública, que els últims mesos ha investigat la unitat central anticorrupció dels Mossos d'Esquadra, tutelada per la magistrada Miriam de Rosa i la fiscal anticorrupció Marta Marquina.

El 2020 es va tancar amb un deute de més d'1,7 milions d'euros que es va voler corregir amb factures al gener, febrer i març del 2021. La situació econòmica va provocar una reunió urgent amb una lletrada d'Interior en què Pardo va defensar la seva gestió i en què va advertir que aquell contracte estava "històricament mal dimensionat en l'àmbit econòmic", fet que provocava un deute cada vegada més gran.

A la trobada amb la lletrada, Pardo va fer servir un document imprès en el qual amb un bolígraf va anotar "+2%", mentre deia en veu alta: "Aquestes són les factures més el 2 per cent", segons ha explicat el diari.

Després que la funcionària demanes explicacions, Pardo va respondre assegurant que "no ens podem queixar perquè abans la xifra a pagar era més gran". La lletrada va replicar que esperava que el que estava suggerint no fos el que sospitava i li va advertir que ho traslladaria tot al seu superior, el cap de l'assessoria jurídica d'Interior, Francesc Claverol.

Arran d'aquesta reunió, es va iniciar una investigació interna. Els lletrats van analitzar a l'atzar factures d'aquell primer trimestre. La primera anàlisi va advertir de l'existència de nombroses irregularitats: factures de revisions fetes diverses vegades al mateix vehicle, reparacions a vehicles amb matrícules que no es corresponien i factures sense conceptes, entre altres indicis. L'informe va ser enviat a la Fiscalia.

Segons informa La Vanguardia, a finals de desembre, la magistrada de Rosa va aixecar el secret i va citar a declarar com a imputats a tota la cúpula anterior de Bombers (cinc alts funcionaris) a més de l'actual director, Joan Delort, i al gerent d'Iturri - empresa contractista a Catalunya per al manteniment de la flota de camions- i responsable de la firma a Catalunya, Eduardo José Díaz Hervás.

La investigació ha durat un parell de mesos, en què, de moment, ha estat impossible acreditar l'enriquiment o el pagament de prebendes per part de l'empresa. Els Mossos van intentar que la investigació continués per examinar tota la facturació d'Iturri. No només la que estava referida als vehicles de Bombers, sinó la resta de contractes amb Interior, com Agents Rurals o els mateixos policies, segons informa el diari.

Publicitat
Publicitat

40 Comentaris

Publicitat
#45 Sharp, Tarragona, 24/01/2022 - 18:52

En todos los "saeaos" independentistas en ctalunya, siempre aparecen bomberos uniformados intenado hacer de escudo entre los manifestantes y las fuerzaas de seguridad. Todo parece indicar que es del nucleo duro de los CDR.

#43 Kropotkin, Bic, 24/01/2022 - 15:37

Es raro que todos los independentistas acaben forrados en Cataluña. Es curioso... Jua, jua, jua,...

#42 Capit@n España, 84.000 M y vamos pa bingo, 24/01/2022 - 15:24

La manguera ¿dónde está?
¿Dónde está la escalera?
La manguera ¿dónde está?
Las vendió la Cheneralitá

#40 Lolo , Barcelona , 24/01/2022 - 14:33

Cuando en la Comisión Europea (sendos informes de 2011 y 2019) consideran a Catalunya una de las regiones más corruptas de Europa (y con gran diferencia la más corrupta de España) bien sabían de lo que hablaban.

#39 Leonor, Figueres, 24/01/2022 - 13:39

Daba gusto escuchar a "don ejemplo a seguir", el sr. Joan delort y mira por donde...