Publicitat
Societat · 19 de Juliol de 2017. 13:50h.

Isabel Coixet denuncia complex de superioritat del sobiranisme

La directora de cinema critica el "menyspreu cap als altres territoris de l'Estat espanyol"

Isabel Coixet denuncia complex de superioritat del sobiranisme

La cineasta Isabel Coixet, en un article a El País, denuncia que "des de fa molt temps es promou i fomenta contínuament el menyspreu cap als altres territoris de l'Estat espanyol. Això és una mena de tornada al pati de l'escola: aquest és tonto; el de més enllà".

"Com a persona viatjada que sóc puc donar fe que la tonteria i la mandra no són patrimoni exclusiu de cap poble del món. Si fos així, ja em tindrien demanant asil a la terra dels mandrosos. La mandra està molt infravalorada ", afegeix.

En aquest sentit, qüestiona que "s'anteposen, abans que qualsevol debat sobre què fer per millorar la vida dels ciutadans, els avantatges d'una mítica terra de promissió que passa indefectiblement per la 'desconnexió' d'Espanya, que, segons els seus partidaris, és alguna cosa amb el que somiem des de la més tendra infància els vuit milions de catalans, ja que vivim esclavitzats, emmordassats i subjugats pel pervers Govern central".

"Incís: anem a veure, el Govern central que tenim és el que tenim i no seré jo la que digui el contrari. La malaptesa que segueixen demostrant cap a la situació en què estem és només comparable a l'actitud dels estruços davant els avanços d'una manada de pumes. Però d'aquí a parlar d'esclavitud i subjugació hi ha un tros. I en un món on tanta gent és esclavitzada i subjugada de veritat, que des del Govern es parli en aquests termes és vergonyós ", considera.

Pel que fa a Junqueras i Puigdemont adverteix que "és quan imposen les seves aspiracions, assumint que tots les compartim, quan comencen els problemes. No s'han molestat a esbrinar què pensem i per què els que no compartim aquesta il·lusió ".

De la mateixa manera, Coixet assenyala que "encara estic esperant que algú m'expliqui com serà la nova república independent catalana. Si algú té pistes, si us plau que les comparteixi ".

D'altra banda, fa referència a 'l'Espanya ens roba' i lamenta que "aquest concepte ha calat en un gran sector de la població que se sent genuïnament nacionalista i que vol i necessita trobar alguna explicació per la crisi econòmica i que, per raons que se m'escapen, està convençuda que ser català és molt millor que ser espanyol ".

"Els que no pensem que la independència sigui la millor de les idees immediatament som desqualificats com feixistes, venuts al Govern central i una infinitat de perles. O, en el millor dels casos, som invisibles i se'ns escombra de l'àgora pública. Una altra notícia bomba: no ser independentista no vol dir ser feixista ni de Ciutadans ni del PP. Significa simplement que pensem que ser català i ser espanyol no són conceptes antagònics ", recorda.

Malgrat no mostrar-se contrària a un referèndum pactat, remarca que "un referèndum convocat unilateralment sense cens i sense cap control, amb l'argument que és suficient la meitat més un per declarar la independència, no, gràcies".

Publicitat
Publicitat

30 Comentaris

Publicitat
#22 Alejandro, Barcelona, 22/07/2017 - 07:28

Sra. Coixet. Con un día de retraso leo su artículo de El País del día 19 ( los artículos que me parecen interesantes ,los separo del resto y los leo cuando puedo y con tranquilidad) y debo decirle que he disfrutado leyéndole.Gracias por hacernos partícipes de sus reflexiones sobre un problema del muchos no se atreven a opinar libremente.Gracias.

#21 FERRER , Aragon, 20/07/2017 - 12:43

Que bien, me cae esta chica, dice exactamente lo que yo pienso

#20 kelly, Madrid, 19/07/2017 - 21:49

Alucino cuando dice "este concepto ha calado en un gran sector de la población que quiere y necesita encontrar alguna explicación para la crisis económica y que, por razones que se me escapan, está convencida de que ser catalán es mucho mejor que ser español”. No encuentro más explicación que el lavado de cerebro....

#19 balboa, kripton, 19/07/2017 - 19:57

Creo que es justo al contrario un complejo de inferioridad
La envidia es un homenaje enfermizo que la inferioridad rinde al merito.

#17 Telamarinera, Vilanova, 19/07/2017 - 18:41

Hace años q no veo TV3, o CATradio y hace menos RAC1. Y no era por escuchar posiciones distintas, o incluso oír algún exministro de declarase independentista; era por el menosprecio a todo/todos españoles no razonada .. es insoportable la superioridad racial/intelectual/cultural/moral q creen disponer/ser.