Publicitat

Augmenta el nombre de catalanoparlants

Ja som 10 milions

Imatge de l'acte

Per primera vegada hi ha més de deu milions de catalanoparlants, segons l’Informe sobre la situació de la llengua catalana (2012), elaborat per la Xarxa CRUSCAT de l’IEC, per encàrrec d’Òmnium Cultural i la Plataforma per la Llengua.

L’informe ha estat presentat aquest dimecres en una roda de premsa celebrada en el Centre Cultural el Born de Barcelona, en què han intervingut Miquel Àngel Pradilla, director de la Xarxa CRUSCAT de l’IEC; Muriel Casals, presidenta d’Òmnium Cultural; Òscar Escuder, president de la Plataforma per la Llengua, i Joandomènec Ros, president de l’Institut d’Estudis Catalans.
 
Segons ha explicat Miquel Àngel Pradilla, el català fa camí malgrat “el context sociopolític hostil” i el 2012 va superar la xifra dels deu milions de parlants (10,1 milions). Això significa que “un 72,4 % de la població de la comunitat lingüística parla català”. 12,8 milions de persones declaren entendre la llengua catalana (91,7 %) i 7,3 milions diuen que la sabien escriure (52,6 %). Tot i això, segons l’informe, es mantenen profunds desequilibris territorials accentuats per les ofensives polítiques contràries al català i el setge legislatiu.
 
Muriel Casals, la presidenta d’Òmnium Cultural, ha remarcat que hi ha certs punts negatius reflectits a l’informe que són conseqüència “d’una política obsessiva contra el català, allunyada de les necessitats reals”. Casals ha mencionat el tancament de Canal 9, mentre l’informe recull dèficits de competència oral activa a València i Alacant, i ha afegit que un país normal protegeix i promociona la seva llengua pròpia.
 
Òscar Escuder, president de la Plataforma per la Llengua, ha destacat que aquest informe posa de manifest un cop més l’anomalia lingüística que pateix la llengua catalana, un cas únic a la Unió Europea. Escuder ha fet èmfasi en la manca de reconeixement i “la persecució amb lleis com la del ministre Wert, que ataca la immersió a les escoles, el decret de trilingüisme a les Illes i el LAPAO a la Franja”.

Publicitat
Publicitat

21 Comentaris

Publicitat
#21 pedrorepublik, barcelona, 14/11/2013 - 14:47

Deberíais saber que estos me cuentan a mi como catalanoparlante.

#20 Calimero, barcelona, 14/11/2013 - 14:23

Como siempre perdidos en vuestro laberinto de mentiras y contradicciones. Si fuera cierto entonces ¿Cual es el peligro a que está sometido vuestro dialecto y que tanto cacareáis? A veces somos palestinos, y otras israelies, a veces chinos o tras nepalíes, a veces pobres y otras octava economia...

#19 pepito, barcelona, 14/11/2013 - 11:47

jajajajajajajajajjajajja...... 10 millones son funcionarios de la generalitat y el resto son caracoles manzanas que hablan la variedad del terra dels Ebre

#18 Pepe, Barcelona, 14/11/2013 - 09:47

I què?
Article molt interessant sobre els idiomes:
http://www.terceracultura.net/tc/?p=5154

#17 Vincent_Sato, Olmells, 13/11/2013 - 22:26

Redactors de l'e-notícies; abans de res, a veure si aprenem a escriure: en tot cas augmentarà el NOMBRE de catalanoparlants, mai el NUMERO (a no ser que sigueu miops - que no m'estranyaria- i necessitessiu fer els números més grans per veure'ls...