Publicitat
Societat · 28 d'Agost de 2021. 16:40h.

JxCat diu que el català topa "amb un estat que li és advers"

El partit critica "els mitjans de comunicació d'abast estatal"

JxCat diu que el català topa "amb un estat que li és advers"

Junts per Catalunya ha denunciat que el català topa "amb els condicionaments d'un estat que li és advers, que s'afegeixen als greuges lingüístics històrics, amb els mitjans de comunicació d'abast estatal". Ho ha dit en un comunicat després de la publicació de l'Enquesta de Joventut de l'Ajuntament de Barcelona de 2020, que posa de manifest que l'ús habitual del català entre els joves ha caigut set punts des del 2015 i se situa per sota del 30%.

La formació que lidera Carles Puigdemont considera que "sense nació no hi ha independència i sense llengua catalana, a Catalunya, no hi ha nació" i manifesta que "cal dotar-nos d'un estat propi que permeti acabar amb regulació adversa i faciliti la presència del català amb institucions que la protegeixin, com a pròpia; també de l'occità, propi de la Vall d'Aran".

JxCat creu que "el foment de la llengua catalana (i de l'occità i la llengua de signes catalana) demana el compromís de tot el Govern, amb totes les seves conselleries, les administracions locals i el conjunt de la societat i també recursos forts per a les polítiques transversals que l'apliquen sectorialment".

La formació defensa que cal "impedir que l'actualització de Llei de l'audiovisual espanyola no buidi de competències el Consell Audiovisual Català i margini la producció i distribució de continguts en català, i aprovar la nova Llei catalana perquè apliqui garanties clares per a la llengua pròpia del país".

També reclama dur a terme "les accions que té previstes la Secretaria de Política Lingüística per fomentar el català entre els joves a les xarxes socials, entre d'altres", "garantir que el sistema educatiu respongui plenament als reptes actuals de l'aprenentatge i l'ús de la llengua pròpia del país" o que "l'augment del 2% del pressupost de Cultura permeti noves accions i eines".

Junts, d'altra banda, considera que "cal assegurar el Pacte Nacional per la llengua amb el consens i la determinació de tots els partits, institucions i entitats de la societat civil", així com que la CCMA, "creada per llei perquè sigui un instrument per a la promoció de la llengua i cultura catalanes, actuï plenament amb aquesta missió, segons consta en el Pacte de Govern".

Finalment, el partit independentista exposa que "és necessari celebrar un Ple extraordinari al Parlament de Catalunya per instar el Govern a oferir un pla d'acció per al foment de la llengua catalana, que permeti fer-ne seguiment durant la legislatura".

Publicitat
Publicitat

33 Comentaris

Publicitat
#18 Tirant, Bcn, 29/08/2021 - 21:35

¿"Un estat que li és advers" atorga al català estatus de llengua oficial i no mou un dit perquè l'altra llengua oficial deixi d'estar expulsada de l'ensenyament i l'administració pública? ... ¿Això és un "estat que li és advers? ... Quina barra ...

#17 Pepón, Bcn, 29/08/2021 - 13:46

Mal que les pese el castellano es la lengua común de todos los españoles. Y hasta donde yo sé los catalanes somos españoles. Es normal que las lenguas minoritarias pierdan peso. Pasa en todos los rincones del mundo.

#17.1 Manel, Bcn, 29/08/2021 - 17:57

#17

Des de el teu punt de vista, del món castellanoparlant a Cat, es respectable...però et podrien dir des de l'altre cantó, que és un comentari supremacista...

#16 Sociolingüistes de pacotilla, Barna, 29/08/2021 - 13:06

Dr. Strangelove 10.2
Nen, tu vas fluix d'història, eh ? Et contradius. Tota l'illa d'Irlanda va estar dominada per Anglaterra i aquesta va imposar l'idioma. Quan Irlanda del Sud finalment es va independitzar el 1921 el mal lingüistic ja estava fet. Irlanda del Nord continua sota el domini de UK i parlant la llengua de l'ocupant.

#14 JOSEP PAGES EL AVI DE CARDEDEU, JAMOLT CATALÀ RENEGAT ,TRAÏDOR, 29/08/2021 - 03:08

EL President de Catalunya i alguns Consellers -res , els AGRADA MOLT PARLAR EN CASTELLÀ . Per lo tan abans de culpar algu QUE PERJUDICA EL CATALÀ . Que mirin que fan tambe ellos per Perjudicarla sense cap necesitat . CAP President de un Pais PARLARIEN EN UNALTRA LLENGUA QUE NO FONS DEL PAIS . Aragones si hu fa parla en Castellà .

#14.1 Alejandro, Santa Coloma de Gramanet, 29/08/2021 - 15:10

en Irlanda hablan ingles y no se martirizan por no usar el galeico que solo habla el 5%

#13 Charly, Barcelona, 28/08/2021 - 23:38

Cada día más empáticos, cada día ampliando su base.