Publicitat
Societat · 25 d'Octubre de 2011. 09:07h.

La burgesia que es va passar al castellà

El pare de Santiago Dexeus va deixar de parlar-li en català després de la Guerra Civil

La burgesia que es va passar al castellà

Santiago Dexeus

El metge Santiago Dexeus va ser el protagonista d'El convidat de TV3, on va explicar a Albert Om que la seva llengua materna és el castellà. "Tota la família parlava català a casa, menys el nen que era jo. Em va agafar la guerra", recorda.

"El meu pare ja s'havia decebut tant de tot el que havia passat que ens deia que el segon idioma nostre havia de ser el francés", va reconèixer. "El meu pare parlava en català amb tots els fills menys jo, perquè jo era el petit i ja havia passat la guerra", indica.

Dexeus argumenta que "el col·legi era en castellà i no podies ni dir que a casa tenies catalanoparlants". "A casa podies parlar català, però no era convenient que es digués. I com jo tenia sis anys, quatre anys, automàticament em deien 'cuidado, que aquest nen parli castellà'", assegura.

El metge diu que "era molt ridícul tot, però teníem molta por", malgrat admetre en aquest sentit que formava part d'una burgesia que va renunciar al català.

En un altre sentit, Dexeus, que considera que "ser progressista és ser una persona fonalmentalment ètica", explica que "abans anava als toros, ara no hi posaria els peus. Però no m'agrada que hagin prohibit els toros, si el poble no els vol haguessin caigut ells sols".

Publicitat
Publicitat

69 Comentaris

Publicitat
#37 Lluna, Bcn, 28/10/2011 - 10:46

els idiomes estan x entendres i en aquest home li ha anat molt be entendres en Felipe Gonzalez PSOE x autoritzar la clinica x fer abortaments molt lucratius. En el programe nomes portave nens al mon i quan a parlat de les injusticiesq encare avui pateix la dona el comentarista ni mu.

#36 Lo Perot, Girona, 26/10/2011 - 18:56

A mi em sembla que estem oblidant un punt important, i és que el poder espanyol porta 300 anys intentant fer desaparèixer la llengua catalana. Ho han intentat de totes les maneres i, malauradament, molts catalans, porucs o poc conscienciats, hi han col·laborat o, simplement, s'hi han avingut.

#35 Carles, Barcelona, 26/10/2011 - 16:04

A mi hem va passar a l'inrevés. Els meus pares van parlar als meus dos germans mes grans en castellà, jo, vaig nèixer al 75 i hem van parlar en català. Quan els germans els hi hem preguntat, sempre ens han dit que era per por. Que no volien que els fills tinguèssin problemes, i ho puc entendre

#34 pepe, andorra, 25/10/2011 - 18:24

muy lamentable, pero comprensible, una de las causas de la derrota de la republica fue el hecho de q la generalitat hacia la guerra por su cuenta, algo demostrado en los sucesos de mayo del 37. Y la FAI no era anticatalana, solo anti estado. Q memoria mas selectiva tienen algunos.

#34.1 Josep Ma., Terrassa, 26/10/2011 - 13:28

I tu, vivint a Andorra, on la llengua oficial és el català i entres en aquest fòrum "català", per què fas servir el castellà?
Aquesta "contaminació" només és pròpia dels espanyols desubicats amb sentiment colonial. Jo no gosaria entrar en un fòrum castellà expressant-me en català.

#33 Joan Besora, Lloret de Mar, 25/10/2011 - 17:27

Totes les persones q vàrem viure el franquisme, potser q no justifiquem a la familia Dexeus, però si q més o menys la comprenem. Els q no vàreu soportar aquell malson, no en podeu parlar amb coneixement de causa. Tant de bo no us hi troveu mai. Per els que ens estimabem la llengua va ser cruel

#33.1 Lo Perot, Girona, 26/10/2011 - 18:43

Jo sí vaig viure aquell malson, i força temps, de manera que crec que puc parlar amb coneixement de causa. A la família Dexeus, i a tantes altres que he conegut, no les justifico i, sincerament, em sembla que tan sols les puc entendre fent un esforç per copçar la mentalitat dels mesells.