Publicitat
Societat · 21 de Març de 2013. 22:44h.

La burgesia que no va poder ser

Homenatge a Carlos Güell de Sentmenat, fundador del Cercle d’Economia i del Centre Català

La burgesia que no va poder ser

Una imatge de les trobades del Cercle a la Costa Brava

“El clàssic senyor de Barcelona”, “una icona de la burgesia catalana”. Aquests són alguns dels elogis que es van sentir al Cercle d’Economia en l’homenatge a, potser, un dels últims grans burgesos “encaixistes” de Barcelona.

Carlos Güell de Sentmenat va ser un dels fundadors del Cercle d'Economia el 1958, entitat que va presidir durant quatre anys. També va presidir el Círculo Ecuestre. El 1976 va ser un dels fundadors del partit Centre Català i el 1978 va impulsar la creació de la Unió del Centre de Catalunya, amb la qual va ser diputat al Congrés durant la Transició.

El president del Círculo Ecuestre, Borja García-Nieto, recordava que “Carlos sempre va creure que a Catalunya li corresponia liderar la modernització d’Espanya”. Per la seva banda, Carlos Cuatrecasas, president de la Fundació del Cercle d’Economia, va destacar que “just abans de morir, Carlos Güell encara va escriure un article defensant l’espanyolitat de Catalunya, però demanant diàleg per solucionar la greu situació de desacord amb Espanya”.

Així pensa la burgesia que es va reunir al Cercle ahir, la que va modernitzar la Catalunya trista dels anys seixanta, els que van pujar al “Puente Aéreo” amb il·lusió. Però també són la burgesia que ha acabat tancada en les seves mansions, amagats d’uns “amigos” de Madrid que ja no els necessiten, i del “seu” poble que ha pres el carrer i coqueteja amb la ruptura. Com va dir l’exministre Josep Piqué, “avui trobem a faltar els burgesos compromesos, com ell”.

Al Cercle, ahir, es palpava l’adéu a alguna cosa més que una persona “irrepetible”, com la van definir tots els ponents. Ahir es va dir adéu a la burgesia catalana del segle XX.

Carlos Güell amb Fabián Estapé

Publicitat
Publicitat

6 Comentaris

Publicitat
#6 LeonAnto, Barcelona, 22/03/2013 - 18:08

Y dale con la Cataluña triste.

Cataluña triste la de ahora, con 700.000 parados y suma y sigue.

#5 Font Cuitora, La Llacuna, 22/03/2013 - 09:11

Sí, burgesos catalans, emprenedors, creadors de riquesa....... però amb esperit de vassall i enamorats d'una metròpoli que en el fons els menysprea.

#4 Xipolleig, Barcelona, 22/03/2013 - 09:10

És la frustració de la burgesia catalana, és que va voler "evangelitzar Espanya " des d'una superioritat intel.lectual, no concedida per ningú.
A Espanya, que l'anticatalanisme és sistèmic,les seves propostes eren rebutjades.
És el risc de voler estar a missa i repicant.

#3 Fèlix de sant Serni, Tavèrnoles, 22/03/2013 - 08:45

Una burguesia que ens va portar a se un dels paissos m´`es rics i propspers del mon, una burguesia que va dotar d´elements culturals propis tot i la dificultat del pais, una burguesia que va modernitzar catalunya. Una burguesia hispanista i catalana que va treballar dur i de valent.

#2 albert, cornellà, 21/03/2013 - 23:11

feliç i encertada crònica: ni més ni menys que una burgesia que en un Estat català hagués estat explossiva i creadora de molt, i que dins d'Espanya ha estat llepant el culete, i ara menystinguda per catalaneta... S'ho van trobar, però van continuar per un camí pseudo-falangista